Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, αν και κλειστό, θα παρουσιάσει 13 αντικείμενά του στην Μασσαλία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων,
αν και κλειστό,
θα παρουσιάσει
13 αντικείμενά του
στην Μασσαλία

Την περίοδο από 20 Οκτωβρίου 2021 έως 7 Φεβρουαρίου 2022, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, λίγο πριν δεχτεί το κοινό στις νέες του κτιριακές εγκαταστάσεις, θα προβληθεί στον ειδικό εκθεσιακό χώρο "Chambre d'amis" (Αίθουσα των Φίλων) του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (MuCEM | Μασσαλία).

Μέσα από την παρουσίαση δεκατριών αντιπροσωπευτικών αντικείμενων από τις Συλλογές του Μουσείου Χανίων αποδίδονται πτυχές του κοινωνικού, θρησκευτικού και πολιτισμικού βίου των ανθρώπων που έζησαν στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

H συγκλονιστική θρηνωδός.
Η έκθεση ξεκινάει με τον μινώταυρο, την εμβληματική μορφή της μινωικής θρησκείας, συνεχίζει με υβριδικά όντα, μορφές τελετουργικές και αποτροπαϊκές, για να ακολουθήσουν ο κρανοφόρος πολεμιστής και ο κιθαρωδός. Περνάει στα σκεύη και τα κοσμήματα για τη φροντίδα και τον καλλωπισμό, αλλά και στον κόσμο του παιδιού μέσα από ένα πήλινο παιχνίδι-ταφικό δώρο. Καταλήγει με το ειδώλιο της θρηνωδού που εκφράζει την οδύνη του θανάτου, επιστρέφει στη μορφή του ταύρου  - η οποία κυριαρχεί στους πολιτισμούς που άνθισαν στην Κρήτη, αλλά και σε θεότητες όπως η Αφροδίτη, η Άρτεμις και το ειδώλιο του Έρωτος.

Η έκθεση στο MuCEM πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 3ετούς προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας Κρήτης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό.

Το δεύτερο σκέλος της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων με το MuCEM θα είναι μία περιοδική έκθεση που θα διοργανωθεί στο Μουσείο Χανίων το καλοκαίρι του 2022, με θέμα τις όψεις της διαχρονικής πρακτικής του λουτρού (Bath Time). Αρχαιολογικά ευρήματα και σύγχρονα έργα τέχνης, ιστορικά εκθέματα και αντικείμενα καθημερινής ζωής, που προέρχονται κυρίως από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και του MuCEM, μαζί με αντικείμενα από μεγάλα Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας, θα παρουσιάσουν πολύπλευρες όψεις της κουλτούρας του λουτρού στον μεσογειακό χώρο.

ΠΗΓΗ: Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.10.2021.


Αρχαιολογικο Μουσειο Χανιων, Μασσαλια, Χανια, Chambre d'amis Αιθουσα των Φιλων Μουσειο Πολιτισμων της Ευρωπης και της Μεσογειου MuCEM κοινωνια αρχαια θρησκεια πολιτισμος, 2η χιλιετια πΧ μινωταυρος, εμβληματικη μορφη μινωικη θρησκεια, υβριδικα οντα, μορφη τελετουργια αποτροπαικα, κρανος κρανοφορος πολεμιστης κιθαρα κιθαρωδος σκευος κοσμημα καλλωπισμος, παιδι πηλινο παιχνιδι ταφικο δωρο, ταφος, ειδωλιο θρηνωδος οδυνη θανατος, ταυρος Κρητη, θεοτητες θεα Αφροδιτη, Αρτεμις Ερωτας, ερως, Αρτεμη, Γαλλια εκθεση λουτρο θρηνος Bath Time
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ