Απάντηση Ζέρβα στον Αλή πασά: «Δεν σου δίνω ούτε ένα λιθάρι από τους βράχους της πατρίδος μου»…

Απάντηση Ζέρβα στον Αλή πασά:
«Δεν σου δίνω ούτε ένα λιθάρι
από τους βράχους της πατρίδος μου»…

Η ανιδιοτέλεια λ.χ. των απλών Σουλιωτών, ως συνάρτηση και της λιτότητος του καθημερινού βίου τους, προβάλλει σε όλο της το μεγαλείο στην - ευτυχώς - διασωθείσα απαντητική επιστολή του Σουλιώτη “φυλάρχου” Τζίμα Ζέρβα σε πλουσιοπάροχη προσφορά του Αλή Πασά, προκειμένου να εγκαταλείψει αυτός και η φάρα του το Σούλι:

 

“Βεζύρη Αλή Πασά,

Σ' ευχαριστώ πολύ για την αγάπην που έχεις για τ' εμένα, μόν' τα πουγκιά σου, που μου γράφεις με τον Μέτζο να μου στείλης, γιατί δεν ξέρω να τα μετρήσω και δεν ξέρω τι να τα κάνω, μόν και αν ήξερα πάλιν δεν είμαι ευχαριστημένος να σου δίνω ούτε ένα λιθάρι από τους βράχους της πατρίδος μου, και όχι να φύγω από το Σούλι διά τα πουγκιά σου, καθώς όπου φαντάζεσαι...

Τιμαίς και δόξαις που μου τάζης να μου δίνης δεν μου χρειάζονται, γιατί εις εμένα πλούτος, δόξαις και τιμαίς είνε τ' άρματά μου, όπου μ' εκείνα φυλάω την πατρίδα μου, την ελευθερία μου και τα παιδιά μου, τιμώ τ' όνομα του Σουλιώτου και αποθανατίζω και το εδικό μου όνομα.

            Σούλι,

τη 4η Μαΐου 1801

Τζίμας Ζέρβας”.

Για την Ιστορία:

Ο Τζίμας / Τζήμας Ζέρβας, ήταν ένας από τους σημαντικότερους καπεταναίους της φάρας των Ζερβαίων. Ήταν γιος του Διαμάντη και εγγονός του Πάσχου Ζέρβα. Ήταν από τους γνωστότερους καπετάνιους του Σουλίου με σημαντική προσφορά και ιδιαίτερα στον πόλεμο του 1800 - 1803. Έλαβε μέρος σε πάμπολλες μάχες. Πέθανε το 1818 στην Κέρκυρα. Είχε 4 υιούς, οι οποίοι επίσης διακρίθηκαν στις μάχες της επαναστατημένης Ελλάδας.

Την τοποθέτηση της προτομής του Τζήμα Ζέρβα στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, στην πρόσοψη του Βουλευτηρίου, όπου είναι τοποθετημένες και οι προτομές των υπόλοιπων Σουλιωτών Ηρώων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ενέκρινε ο δήμος Σουλίου, ύστερα από πρωτοβουλία του πνευματικού συλλόγου Αθηνών που ίδρυσε ο  αείμνηστος Παραμυθιώτης Βασίλης Κραψίτης “Οι Φιλοι του Σουλίου”. Τα αποκαλυπτήρια επραγματοποιήθησαν κατά την εκδήλωση του πανελλήνιου ανταμώματος Σουλιωτών, τον Ιούνιο του 2020.


ΠΗΓΗΒ. Κραψίτης “Σουλιώτικα Ανάλεκτα”, εκδ. 1971. Γρ. Κοσσυβάκης «Διαχρονικός Ηπειρωτικός ελληνισμός», εκδ. Κάδμος. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.10.2021.

 

Απαντηση Ζερβα Αλη πασας, εξαγορα λιθαρι βραχος πατριδα ανιδιοτελεια Σουλιωτης, λιτοτητα καθημερινος βιος απαντητικη επιστολη, Σουλιωτες φυλαρχος Τζιμας Ζερβας προσφορα Αληπασας, φαρα Σουλι, Κραψιτης, Σουλιωτικα Αναλεκτα 1971 βεζυρης αγαπη πουγκι Μετζος μετρημα, πουγγι πλουτος, δοξα τιμη αρματα ελευθερια παιδια 4 Μαιου 1801 καπετανιος Ζερβαιοι, πολεμος 1800 1803 μαχη 1818 Κερκυρα επανασταση 1821, προτομη Βουλευτηριο προτομες ηρωας, δημος Σουλιου, Παραμυθια Θεσπρωτιας, αποκαλυπτηρια πανελληνιο ανταμωμα Σουλιωτων, 2020, Κοσσυβακης Διαχρονικος Ηπειρωτικος ελληνισμος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ