Ερευνήθηκε αρχαίο ναυάγιο στο Στενό Κυθήρων – Νεάπολης, με αμφορείς από Κέρκυρα, Σκόπελο, Χίο, κ.ά. - ΔΕΙΤΕ βίντεο

Ερευνήθηκε αρχαίο ναυάγιο
στο Στενό Κυθήρων – Νεάπολης με αμφορείς από Κέρκυρα,
Σκόπελο, Χίο, κ.ά.

Αρχαιολογική έρευνα έγινε σε ναυάγιο 2.500 χρόνων, το οποίο ενετοπίσθη κατά τις εργασίες καλωδιώσεως μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο Χανίων Κρήτης στην Νεάπολη Λακωνίας.

«Ναυάγιο κλασικών χρόνων, που είχε εντοπισθεί το 2019 στο στενό Κυθήρων – Νεάπολης σε βάθος 222 μ. στο πλαίσιο της οπτικής διασκόπησης για την καλωδίωση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στην Νεάπολη Βοιών, διερευνήθηκε αρχαιολογικά στις 24- 27 Σεπτεμβρίου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την τεχνική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που διέθεσε το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ εξοπλισμένο με το υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) MAX ROVER με ενσωματωμένο ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης (SSS). Η υποβρύχια έρευνα πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της ΑΔΜΗΕ. Το ναυάγιο χρονολογείται  περίπου στα τέλη του 5ου μέχρι τα μέσα του 4ου αι. Π.Χ. και φαίνεται ότι κατέληξε στο βυθό με την καρίνα του, καθώς η γενική εικόνα της συγκέντρωσης του φορτίου διατηρεί γενικά το σχήμα του πλοίου.

Από την ίδια έρευνα στο ναυάγιο Κυθήρων.
Φωτ.: ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε τα εξής: «Η χώρα μας αποτελεί έναν αναπεπταμένο αρχαιολογικό χώρο, ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο. Η στεριά, αλλά και οι θάλασσες μας κρύβουν ανεξερεύνητους πολιτιστικούς θησαυρούς. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Αρχαία και σύγχρονα ναυάγια των ελληνικών θαλασσαών". Σε κάθε μεγάλο έργο, δημόσιο ή ιδιωτικό, οι πιθανότητες αποκάλυψης αρχαιοτήτων είναι εξαιρετικά μεγάλες. Στην περίπτωση του έργου της καλωδίωσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στη Λακωνία, που έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ, εντοπίστηκε στο στενό Κυθήρων-Νεάπολης ένα σημαντικό ναυάγιο των κλασικών χρόνων, το οποίο διερευνήθηκε αρχαιολογικά από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την πολύτιμη τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, ενώ το κόστος της έρευνας κάλυψε ο ΑΔΜΗΕ. Σε όλους τους συντελεστές της έρευνας εκφράζω συγχαρητήρια και ευχαριστίες».

Από τα προκαταρτικά αποτελέσματα της υποβρύχιας έρευνας διαπιστώθηκε ότι εκτός από το φορτίο του πλοίου που αποτελείται κυρίως από κερκυραϊκούς αμφορείς, δευτερευόντως αμφορείς του επονομαζόμενου τύπου Solocha II, με πιθανή προέλευση από την αρχαία Πεπάρηθο (Σκόπελο), αμφορείς από την Χίο και τρείς πίθους, μετέφερε σύνολο επιτραπέζιων αγγείων από τα οποία ανελκύστηκαν ένας επιτραπέζιος αμφορίσκος με επίπεδη βάση, ένα πινάκιο και ένα ιχθυοπινάκιο και δύο σκυφίδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΝΑΥΑΓΙΑ, ΕΔΩ.

Η εκπόνηση της τρισδιάστατης απεικόνισης του ναυαγίου από τον Δρ Ιωάννη Ίσσαρη του ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διασαφηνίσει περισσότερο τα αρχικά συμπεράσματα, τον αριθμό των  ορατών στον βυθό αντικειμένων, το μέγεθος της διασποράς του φορτίου και συνεπώς κατ' εκτίμηση το μέγεθος του πλοίου  και τον πιθανό όγκο του φορτίου.

ΔΕΙΤΕ βίντεο από την ενάλια έρευνα ΕΔΩ.

Τις δύο επιστημονικές ομάδες αποτελούσαν, από πλευράς ΕΕΑ οι αρχαιολόγοι Δρ Θεοτόκης Θεοδούλου, Τμηματάρχης του Γραφείου Κρήτης της ΕΕΑ, Δρ Γεώργιος Τσιμπούκης και Δρ Σταυρούλα Βραχιονίδου, η Δρ ωκεανογραφίας Αναστασία Κουκά (ΜΔ),  από πλευράς ΕΛΚΕΘΕ οι Δρ Γρηγόρης Ρουσάκης , Μανώλης Καλλέργης και Λεωνίδας Μανουσάκης».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.10.2021.

αρχαιο ναυαγιο στενο Κυθηρων – Νεαπολης, κερκυραικος αμφορεας Κερκυρα, Σκοπελος, Χιος, αρχαιολογικηη εερευνα 2.500 χροονια πριν, καλωδιωση μεταφορα ηλεκτρικης ενεργειας Κισσαμος Χανιων Κρητης Νεαπολη Βοιων Λακωνιας, κλασσικα χρονια, 2019 Κυθηρα οπτικη διασκοπηση ηλεκτρικη ενεργεια Κισαμος Βοιαι, Βοιες, αρχαιολογια Εφορεια Εναλιων Αρχαιοτητων Ελληνικο Κεντρο Θαλασσιων Ερευνων υποβρυχιο τηλεχειριζομενο οχημα ROV MAX ROVER ηχοβολιστης πλευρικης σαρωσης SSS υποβρυχια ερευνα ΑΔΜΗΕ ναυαγια 5ος 4ος αιωνας πΧ βυθος καρινα φορτιο πλοιο, Μενδωνη αρχαιολογικος χωρος, αρχαιολογικο παλιμψηστο θαλασσες ανεξερευνητος πολιτιστικος θησαυρος Λακωνια αμφορευς, αμφορεις τυπου Solocha II, Σολοκα, αρχαια Πεπαρηθος Χιος πιθος, επιτραπεζιο αγγειο, επιτραπεζιος αμφορισκος πινακιο ιχθυοπινακιο σκυφιδιο, ΕΛΚΕΘΕ Κρητη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ