«Δρακόσπιτα» και αρχαία ντολμέν στην Θράκη! Όλα ευθυγραμμισμένα στο χειμερινό ηλιοστάσιο!

«Δρακόσπιτα» και αρχαία ντολμέν
στην Θράκη!
Όλα ευθυγραμμισμένα
στο χειμερινό ηλιοστάσιο!

Τα αρχαία θρακικά μεγαλιθικά μνημεία περιορίζονται σε τμήματα της ανατολικής και νοτιοανατολικής Θράκης, της βορειοανατολικής Ελλάδας, αλλά και σε έκταση που κατέχει σήμερα η Βουλγαρία, και η Τουρκία.

Ευρίσκονται στα όρη Istranca / Ιστράνκα, Σακάρ / Sakar και Ροδόπη / Rhodope. (*)

Με βάση τα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στα ντολμέν αυτά και τους τύμβους, στην δυτική και ανατολική Θράκη, τα θρακικά μεγαλιθικά μνημεία χρονολογούνται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, μεταξύ του 11ου και του 8ου αιώνα π.Χ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ, ΕΔΩ.

Τα προϊστορικά αυτά μνημεία είχαν χρήση για κοινοτικές τελετές.

Τα μεγαλιθικά μνημεία της Ανατολικής Θράκης είναι γνωστά ήδη από τον 19ο αιώνα μ.Χ. Ο εντοπισμός και η καταγραφή των ντολμέν ήταν ο κύριος στόχος των πρώτων ερευνητών και έτσι λίγη προσοχή δόθηκε στα συγκροτήματα όρθιων λίθων και άλλα μεγαλιθικά μνημεία στην Ανατολική Θράκη.

Η παρούσα έρευνα διεξήχθη με στόχο την εξέταση τόσο της γεωγραφικής κατανομής του πλήρους φάσματος των μεγαλιθικών μνημείων, ιδίως των συγκροτημάτων ορθολίθων, όσο και εντατικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα βουνά Istranca της περιοχής Αδριανουπόλεως / Edirne. Έχουν προταθεί πολλές ερμηνείες από πολλούς ερευνητές σχετικά με τα μεγαλιθικά μνημεία γενικά, όπως η συμβολική η αστρονομική, η τελετουργική κ.ά.

Όλες αυτές οι ιδέες εξετάστηκαν με αναφορά στα μεγαλιθικά της Ανατολικής Θράκης. Όλα τα όρθια πέτρινα συγκροτήματα στην Ανατολική Θράκη περιέχουν πολλαπλές πέτρινες σειρές και βρίσκονται σε κατεύθυνση ΝΔ-ΒΑ, ευθυγραμμισμένες στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Ειδικότερα οι όρθιες πέτρινες σειρές στην Ανατολική Θράκη μπορεί να προορίζονταν για διαδοχικές πομπές. Μια πομπή μπορεί να πραγματοποιείτο μέσω ομάδων ανθρώπων, που κινούνται με τάξη και κατεύθυνση. Οι πομπές έχουν τελετουργικό χαρακτήρα, και πραγματοποιούνται για να σηματοδοτήσουν ένα γεγονός ή για να τελέσουν ένα τελετουργικό…

(*) ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ:

Καλόν είναι να διευκρινίσουμε πως και στην υπόλοιπη Θράκη (και στην Σαμοθράκη - βλ. Γ. Λεκάκης "Σαμοθράκη, ιερά νήσος") υπάρχουν αρχαία μεγαλιθικά μνημεία, ίσως και αρχαιότερα, και στο κομμάτι της που σήμερα εξακολουθεί να ανήκει στην Ελλάδα, και σε αυτό που δεν ανήκει. Αυτά τα συγκροτήματα, καλόν είναι επίσης, να συσχετισθούν με αντίστοιχα, στα Βαλκάνια, την Γαλλία, την Ιβηρική, την Βρετανία, κ.ά.

ΠΗΓΗ: R. Erdogu «Megalithic monuments of Turkish thrace», στο UNIVERSITY  OF DURHAM. DEPARTMENT OF ARCHAEOLOGY, Σεπτ.  2005, Core.ac.uk, January, 2005. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.11.2005.

Δρακοσπιτα αρχαια ντολμεν, Θρακη, ευθυγραμμιση, χειμερινο ηλιοστασιο, αρχαια θρακικα μεγαλιθικα μνημεια Ελλαδα, Βουλγαρια, Τουρκια, Istranca / Ιστρανκα, Σακαρ / Sakar Ροδοπη / Rhodope, τεχνουργημα τυμβος, δυτικη ανατολικη Θρακη, θρακικο μεγαλιθικο μνημειο, Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου, 11ος 8ος αιωνας πΧ, 3.100 χρονια πριν, προιστορικα κοινοτητα, τελετη, 19ος αιωνας μΧ συγκροτημα ορθιος λιθος ορθολιθος, ορθολιθοι, ορθολιθι βουνα Αδριανουπολη / Edirne, Αδριανουπολις συμβολο, αστρονομια τελετουργικη χρηση, ορθιοι λιθοι, πετρινα πετρα, πετρες, χειμωνας, πομπη, πομπες Hacilar, Siilecik, Sulecik, Χατσιλαρ, Σιλετσικ, Σουλετσικ, Megalithic monuments of Turkish thrace
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ