Μετά την παράδοση κλεμμένων έργων τέχνης από τους Γάλλους, σε χώρα της Αφρικής, θα ζητήσουμε να επαναπατρισθούν κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες από την Γαλλία και στην Ελλάδα; Η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η μετόπη του Ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη, οι αρχαιότητες από την Λιγόρτυνα, την Θάσο, οι Μαγεμένες Θεσσαλονίκης, κ.ά. Ερώτηση προς την κ. Μενδώνη

Μετά την παράδοση
κλεμμένων έργων τέχνης
από τους Γάλλους,
σε χώρα της Αφρικής,
θα ζητήσουμε να επαναπατρισθούν
κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες
από την Γαλλία και στην Ελλάδα;
Η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης,
η μετόπη του Ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη,
οι αρχαιότητες από την Λιγόρτυνα, την Θάσο,
οι Μαγεμένες Θεσσαλονίκης, κ.ά.
Ερώτηση προς την κ. Μενδώνη

Μετά τα άρθρα μου για την πρόθεση του Γάλλου προέδρου κ. Μακρόν να επαναπατρίσει τα κλεμμένα από τους Γάλλους έργα τέχνης από την Αφρική, σε χώρες στις οποίες ανήκουν - ΔΙΑΒΑΣΤΕ τα ΕΔΩ - έγινε η εξής ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη:

«Κυρία Υπουργέ,

Στις 27 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, η Γαλλία αποφάσισε να επιστρέψει στο Μπενίν της Αφρικής 26 αντικείμενα από την συλλογή που είναι γνωστή ως «Θησαυροί Abomey», τους οποίους απέσπασε το 1892, κατά την εποχή της αποικιοκρατίας στην εν λόγω χώρα. Οι θησαυροί αυτοί, που εκτέθηκαν για τελευταία φορά στο μουσείο «Quai Branly», θα επιστρέψουν ξανά στην πατρίδα τους, όπως τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Η απόφαση για την επιστροφή τους ήταν αποτέλεσμα των πολυάριθμων έντονων εκκλήσεων της ανωτέρω χώρας της Αφρικής προς τις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να επιστρέψουν σε εκείνην τα αποικιακά λάφυρα που βρίσκονται στα μουσεία τους.

Μετά τα παραπάνω, όπως είχαμε επισημάνει και κατά το παρελθόν, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, στο μουσείο του Λούβρου (Musee du Louvre), στο Παρίσι, εκτίθενται εκθέματα που δημιουργήθηκαν από Έλληνες δημιουργούς σε διάφορες χρονικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, τα οποία επίσης, αποτελούν προϊόν αρπαγής και όχι νόμιμης μεταβίβασης. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται κάποια από τα διεθνώς πιο αναγνωρίσιμα έργα τέχνης όλων των εποχών, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης. Εκτός από αυτά, εκεί βρίσκεται, ταυτόχρονα, πλήθος έργων τέχνης, ομοίως αποκτηθέντα, που δεν είναι ευρέως γνωστά (10η μετόπη της νότιας όψης του περίφημου Ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη, οι αρχαιότητες από την Λιγόρτυνα, οι Μαγεμένες ή Incantadas της Θεσσαλονίκης, ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες από την Θάσο κ.ά.). - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, ΕΔΩ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να επαναπατριστούν τα ως άνω εκθέματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που βρίσκονται στην Γαλλία, όπως συνέβη και με το Μπενίν, της Αφρικής;»

Την ερώτηση κατέθεσε η βουκευτής ΣΟΦΙΑ - ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

ΠΗΓΗ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, αριθμ. πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 811, 1.11.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.11.2021.

παραδοση κλεμμενα εργα τεχνης Γαλλοι, Αφρικη, επαναπατρισμος Μακρον, κλεμμενες ελληνικες αρχαιοτητες Γαλλια Ελλαδα Αφροδιτη Μηλου, μηλος, Νικη Σαμοθρακης, σαμοθρακη, 10η μετοπη νοτια όψη Ναος Αθηνας θεα Αθηνα, Ακροπολη Αθηνων, αρχαια Λιγορτυνα, Θασος, Μαγεμενες Θεσσαλονικης, Μενδωνη Θεσσαλονικη, Παρθενων, Παρθενωνας, Μουσειο Λουβρου Λουβρο Musee du Louvre Παρισι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ