Άγνωστες πτυχές των βιαιοπραγιών των Οθωμανών στην Θεσσαλία - Η Επανάσταση του 1878 στην Θεσσαλία με το βλέμμα των προξένων

Άγνωστες πτυχές των βιαιοπραγιών των Οθωμανών στην Θεσσαλία
Η Επανάσταση του 1878 στην Θεσσαλία
με το βλέμμα των προξένων

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» η μελέτη της Μαρίας Σπανού με τίτλο «Ιστορικά Ημιτόνια: Η Επανάσταση του 1878 στη Θεσσαλία με το βλέμμα των προξένων». 

Η ιστορικού περιεχομένου αυτή ερευνητική εργασία πραγματεύεται την Επανάσταση του 1878 στη Θεσσαλία λίγο πριν από την προσάρτησή της στον εθνικό κορμό. Στηρίζεται κυρίως στο αρχειακό υλικό του Διπλωματικού Ιστορικού Αρχείου (ΥΔΙΑ) του Υπουργείου Εξωτερικών, και συγκεκριμένα στις εκθέσεις, ανέκδοτες οι περισσότερες, των διπλωματών της εποχής εκείνης, του προξένου στη Λάρισα Ιωάννη Ρ. Παλαμήδη και του υποπροξένου στον Βόλο Ιωάννη Δ. Τζιώτη, δύο άγνωστων σχετικά διπλωματών της εποχής που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση στον θεσσαλικό χώρο. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΕΔΩ.

Η μελέτη, ενισχυόμενη και από άλλες πηγές και τη βιβλιογραφία, προβάλλει άγνωστες πτυχές των βιαιοπραγιών των Οθωμανών απ’ άκρη σ’ άκρη της Θεσσαλίας αγγίζοντας και όμορες μακεδονικές περιοχές, τον επαναστατικό αναβρασμό, τον ρόλο των εθνικών εταιρειών, όψεις των πολεμικών γεγονότων και το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, το διεθνές σκηνικό της διπλωματίας και την «αμνηστία» προς τους επαναστάτες, τις οθωμανικές παλινωδίες μετά τη Βερολίνεια Συνθήκη και σκηνές από την απελευθέρωση. Το βιβλίο περιέχει επίσης σπάνιες διπλωματικές πηγές του ΥΔΙΑ.

Κοντολογίς, πρόκειται για μια έκδοση επετειακή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 140 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (1881) και 200 χρόνων από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Η εκδήλωση παρουσίασής της θα γίνει στο Βόλο στις 12 Νοεμβρίου 2021 στο Ξενία Βόλου και ώρα 7.30 μ.μ. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Β. Σποράδων, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, η Βίκυ Ματζώρου, Φιλόλογος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας και η συγγραφέας. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Παρουσίαση στις 12 Νοεμβρίου 2021, 7:30 μ.μ. στο "ΞΕΝΙΑ" Βόλου.

ΠΗΓΗ: ΓΑΚ Μαγνησίας. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.11.2021.

Επανασταση 1878 Θεσσαλια προξενος, εκδοσεις Σπανου προξενοι προσαρτηση αρχεια Διπλωματικο Ιστορικο Αρχεια ΥΔΙΑ Υπουργειο Εξωτερικων, εκθεση, ανεκδοτη διπλωματης Λαρισα Παλαμηδης υποπροξενος Βολος Τζιωτης, αγνωστος αγνωστη βιαιοπραγια Οθωμανοι μακεδονια εθνικη εταιρεια πολεμος διπλωματια αμνηστια επαναστατης, οθωμανικη αυτοκρατορια παλινωδια Βερολινεια Συνθηκη βερολινου, βερολινο, γερμανια απελευθερωση σπανιο ενσωματωση 1881
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ