ΧΩΡΟΣ και ΧΡΟΝΟΣ: Τα δυο ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ του ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - του Χρ. Γούδη

ΧΩΡΟΣ και ΧΡΟΝΟΣ:
Τα δυο ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ
του ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Του καθηγητή Χρίστου Γούδη

Η καθημερινότητα της ύπαρξής μας «εν χώρω και χρόνω» μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτές οι έννοιες είναι αυτονόητες. Μια αυταπάτη, που οφείλεται στη δύναμη της συνήθειας, καταρρέει όταν ο άνθρωπος επιχειρήσει τη χωροθέτηση και χρονομέτρηση του Σύμπαντος. Τότε ο χώρος παύει να είναι το απόλυτο «κάτι» μέσα στο οποίο τοποθετούνται και κινούνται τα πράγματα, και ο χρόνος παύει να ταξιδεύει μονόδρομα σαν βέλος που κινείται από το παρελθόν στο μέλλον μέσα από το «τώρα», το παρόν της στιγμής που βιώνουμε. Οι έννοιες αυτές, καθώς παρακολουθούμε τη μεγάλη έκρηξη, το «μπιγκ μπανγκ» (big bang), και μελετούμε την προέλευση και εξέλιξη του Σύμπαντος, διαστέλλονται, συστέλλονται, υφίστανται στρεβλώσεις, γεωμετρικές και άλλες, και χωροχρονικές συμφύσεις, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα του κόσμου, απαραίτητη, όμως και πιο «ρεαλιστική», για τη βαθύτερη ερμηνεία των φαινομένων και των δρώμενων στο κοσμολογικό περιβάλλον. Πρόσκληση, λοιπόν, για ένα ταξίδι στο Σύμπαν με ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός, ένα ταξίδι στο μέλλον που θα μας κρατήσει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, για «πάντα» νέους σε σχέση με τους «δίδυμους αδελφούς» μας που θα παραμείνουν στη γη. Τολμήστε το!

Ο Χρίστος Γούδης διετέλεσε Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1981-2014) και, παράλληλα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2001-2012).

Είναι επίσης ποιητής (γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1968) αλλά και συγγραφέας πολλών επιστημονικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών, ιστορικών και αρχαιογνωστικών έργων. Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά).

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Αποφοίτησε από το Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1964 και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ως έφεδρος σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού (1969-1971), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, απ’ όπου έλαβε Μάστερ (M.Sc.) και Διδακτορικό (Ph.D.) το 1972 και 1974 αντιστοίχως. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην Αγγλία έως το 1979 και στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία έως το 1981. Ως παρατηρησιακός αστρονόμος έλαβε μέρος σε πολυάριθμες ερευνητικές αποστολές σε μεγάλα αστεροσκοπεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής κατά τις διετίες 1985-1987 και 1987-1989 και Διευθυντής του Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής τα ακαδημαϊκά έτη 1999-2000 και 2000-2001. Κατά την περίοδο 2001 έως 2004 υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδος στη Συμβουλευτική Ομάδα Κοινής Διαστημικής Πολιτικής (JSSAG: Joint Space Strategy Advisory Group) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος [EC/ESA (European Commission / European Space Agency)] στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, η οποία επεξεργάστηκε και συνέταξε το ρυθμιστικό πλαίσιο της επίσημης συνεργασίας τους.

Ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης» (2007-2012). Επίσης, διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (2011-2014) και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων (2014-2019).

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάκτος.

ISBN: 978-960-382-105-2

Σελίδες: 116.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.11.2021.

ΧΩΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΝ, ΚΟΣΜΟΣ, ΓΟΥΔΗΣ, καθημερινοτητα υπαρξη, αυτονοητο αυταπατη, συνηθεια ανθρωπος χωροθετηση χρονομετρηση παρελθον μελλον παρον στιγμη μεγαλη εκρηξη, μπιγκ μπανγκ big bang προελευση εξελιξη διαστολη συστολη στρεβλωση γεωμετρικη χωροχρονος συμφυση ρεαλισμος φαινομενο δρωμενο κοσμολογικο περιβαλλον ταξιδι ταχυτητα φωτος, φως ταξειδι νεοτητα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ