Δεκάδραχμο του Μεγάλου Αλέξανδρου επωλήθη για 36.500 ευρώ!!! Κόπηκε λίγο πριν τον θάνατό του, για να πληρώσει τους στρατιώτες του, που ήθελαν να επιστρέψουν στην Μακεδονία…

Δεκάδραχμο
του Μεγάλου Αλέξανδρου
επωλήθη για 36.500 ευρώ!!!
Κόπηκε λίγο πριν τον θάνατό του
για να πληρώσει τους στρατιώτες του,
που ήθελαν να επιστρέψουν στην Μακεδονία…

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα σπάνιο ασημένιο δεκάδραχμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.) επωλήθη δυστυχώς σε πρόσφατη δημοπρασία της NOMOS (αρ. 23/74) στην Ζυρίχη Ελβετίας, για 38.000 ελβετικά φράγκα, δηλ. για 36.561,68 ευρώ…

Το αρχαίο ελληνικό νόμισμα είχε διάμετρο 32 χλστ., και 42,33 γραμμ., και μάλλον κόπηκε στην Βαβυλώνα, περίπου το 325-323 πΧ.

Εικονίζει το Κεφάλι του Ηρακλέους σε νεανική ηλικία, προς τα δεξιά, φορώντας λεοντή. Τον Δία καθισμένο αριστερά στον υψηλό θρόνο του, κρατώντας μακρύ σκήπτρο στο αριστερό του χέρι και στα δεξιά του αετό, όρθιο προς τα δεξιά, με κλειστά πτερά. Κάτω από τον θρόνο, υπάρχει το μονόγραμμα M.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και σημαντικό νόμισμα. Καλοκεντρισμένο και κτυπημένο με εξαιρετική λεπτομέρεια. Το εν λόγω «ανήκε» στην Συλλογή Ανάβασις / Anabasis, και την Συλλογή Μπούτου / Boutos, που δημιουργήθηκε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Αυτά τα δεκάδραχμα κτυπήθηκαν λίγο πριν από τον θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. και πιθανότατα εκδόθηκαν, τουλάχιστον εν μέρει, για να πληρώσουν με ένα πλήρες Αττικό Τάλαντο (6.000 δραχμές) καθέναν από τους 10.000 βετεράνους, που σκόπευε να επαναπατρίσει. Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών, αφού οι στρατιώτες γίνονταν όλο και πιο ανήσυχοι, καθώς είχαν πολεμήσει για χρόνια χωρίς ανάπαυλα… Μόλις είχαν επιστρέψει από την επίπονη ινδική εκστρατεία του Αλέξανδρου και λαχταρούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΕΔΩ.

Τα νομίσματα κόπηκαν στο νομισματοκοπείο της Βαβυλώνας. Τα θησαυροφυλάκια δείχνουν ότι η έκδοση του μονογράμματος Μ ήρθε αμέσως πριν από αυτήν με το μονόγραμμα ΛΥ. Αυτά τα δεκάδραχμα είναι εξαιρετικά σπάνια στην νομισματοκοπία του Αλεξάνδρου. Η πλειονότητα των κομματιών με το μονόγραμμα Μ είναι τετράδραχμα και στατήρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκδόθηκαν μόνο ως συμπλήρωμα κύρους, για μια πληρωμή μισθών, με την μορφή πιο κανονικών νομισμάτων.

ΠΗΓΗ: NOMOS, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.12.2021.

HGC 3.2, 909. Hunt I 102. Price 3598, πίν. XVII. Price, Μνήματα / Mnemata σελ. 69, 1-5.

Δεκαδραχμο Μεγας Αλεξανδρος θανατος στρατιωτες Μακεδονια ασημενιο δραχμη 336 323 πΧ δημοπρασια Ζυριχη Ελβετιας, αρχαιο ελληνικο νομισμα κοπη Βαβυλωνα, 325 Κεφαλι Ηρακλεους νεανικη ηλικια, ηρακλης, νεαρος, λεοντη Διας Ζευς, θρονος σκηπτρο αετος, κλειστα πτερα, φτερα, μονογραμμα M, νομισμα Συλλογη Αναβασις / Anabasis, Συλλογη Μπουτου Μπουτος / Boutos, 1970 1980, δεκαδραχμα θανατος Αλεξανδρου Αττικο Ταλαντο δραχμες βετερανος, επαναπατρισμος, στρατιωτης ινδια νομισματοκοπειο Βαβυλωνας θησαυροφυλακια μονογραμμα ΛΥ σπανιο νομισματοκοπια τετραδραχμο στατηρας, μισθος, μισθοδοσια, Μακεδονες μισθοφοροι, μισθοφορος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ