Διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας στην Θεσσαλονίκη, το 1915! Λόγω Χριστουγέννων… - του Α. Γ. Λεκάκη

Διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας
στην Θεσσαλονίκη, το 1915!
Λόγω Χριστουγέννων…

Του αθλητικογράφου Ανδρέα Γ. Λεκάκηandlekakis@gmail.com

 

Τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 1914 στη φλαμανδική περιοχή της Ιπρ, εκείνη τη βραδιά παραμονής Χριστουγέννων όταν το ποδόσφαιρο σταμάτησε για λίγο τον πόλεμο, είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο και αποτελούν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πως ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει τους λαούς ακόμη και στις πιο σκοτεινές περιόδους.

Για την ιστορία, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί στρατιώτες που βρίσκονταν σε κάθε πλευρά των χαρακωμάτων εκείνο το βράδυ στην περιοχή της Ιπρ, αποφάσισαν για λίγο να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο να μετρά ήδη τέσσερις μήνες, και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με αναφορές, την αρχή έκαναν οι Γερμανοί, ξεκινώντας να στολίζουν μικρά κεράκια στα δέντρα και να τραγουδούν τα κάλαντα, με τους Βρετανούς να τους μιμούνται στη συνέχεια. Ύστερα από λίγο, οι στρατιώτες των δύο χωρών συναντήθηκαν στη νεκρή ζώνη ανταλλάσσοντας ευχές και δώρα (ουίσκι, τσιγάρα, σοκολάτες). Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι πως σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έπαιξαν μεταξύ τους και έναν αγώνα ποδοσφαίρου! Άνθρωποι που μέχρι πριν από λίγες ώρες προσπαθούσαν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, έγιναν για λίγο ξανά παιδιά, ξέχασαν τις διαφορές τους και ενώθηκαν γύρω από μια μπάλλα.

Η ιστορία του ποδοσφαιρικού αγώνα της Ιπρ που σηματοδότησε και την προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, έχει ξεπεράσει τα όρια του μύθου και είναι γνωστή στους περισσότερους., έστω και με διαφορετικές εκδοχές. Πόσοι όμως γνωρίζουν πως κάτι αντίστοιχο είναι πολύ πιθανό να συνέβη περίπου 2.500 χιλιόμετρα πιο μακριά και συγκεκριμένα έξω από τη Θεσσαλονίκη;

Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα της Ιπρ, τα Χριστούγεννα του 1915, Βρετανοί και Γερμανοί βρίσκονταν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι, αυτή τη φορά επί ελληνικού εδάφους. Στρατιώτες από την 26η Βρετανική Μεραρχία είχαν σταλεί από τη Γαλλία στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τη Σερβία απέναντι στους Βούλγαρους. Και αυτοί, όπως και εκείνοι που βρέθηκαν στα χαρακώματα του Βελγίου, χρειάζονταν μια στιγμή ξεγνοιασιάς. Αυτή φαίνεται πως τη βρήκαν στο ποδόσφαιρο όπως μαρτυρά και η φωτογραφία του κειμένου που λέγεται πως είναι από εκείνη την περίοδο, παρ' όλο που πολλοί ιστορικοί αυτό το αμφισβητούν.

Οι ειδικοί πάντως δεν αποκλείουν γενικότερα το ενδεχόμενο να παίχτηκε μπάλα στη διάρκεια της ανακωχής των Χριστουγέννων. Υπάρχουν άλλωστε γράμματα τα οποία έγραψαν στρατιώτες, στα οποία κάνουν λόγο για ανταλλαγή ευχών, δώρων αλλά και ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, ο Χένρι Γουίλιαμσον, αργότερα συγγραφέας, έγραψε ένα γράμμα στη μητέρα του στις 26 Δεκεμβρίου, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Daily Express και ανέφερε: “Χθες οι Βρετανοί και οι Γερμανοί συναντήθηκαν, έδωσαν τα χέρια στην περιοχή ανάμεσα στα χαρακώματα και αντάλλαξαν δώρα”.

Άλλα γράμματα, έκαναν λόγο και για μπάλες ποδοσφαίρου. Ένα τέτοιο γράμμα, γραμμένο από άγνωστο άτομο, ανέφερε: “Τη μέρα των Χριστουγέννων είχαμε μια μπάλα ποδοσφαίρου έξω από τα χαρακώματα και ζητήσαμε από τους Γερμανούς να φτιάξουν μια ομάδα και να παίξουν εναντίον μας. Αλλά είτε θεώρησαν το έδαφος πολύ σκληρό, καθώς είχε παγωνιά όλη τη νύχτα και ήταν ένα οργωμένο χωράφι, είτε οι αξιωματικοί τούς το απαγόρευσαν”.

Παρά το γεγονός λοιπόν πως δεν είναι ξεκάθαρο το αν παίχτηκε ή όχι μπάλα ανάμεσα στα χαρακώματα, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να πιστέψουν πως η φωτογραφία αυτή, που απεικονίζει στρατιώτες να παίζουν σε μια περιοχή που αν μη τι άλλο γνώριζε καλά ακόμη και τότε από ποδόσφαιρο (μην ξεχνάμε ότι μια από τις πιο σπουδαίες ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής, είχε ιδρυθεί ήδη από το 1908, ενώ ο πρώτος επίσημος αγώνας ποδοσφαίρου στην πόλη καταγράφεται το 1905 μεταξύ του Ομίλου Φιλομουσών (προγόνου του "Γηραιού" Ηρακλή) και της Ουνιόν Σπορτίφ), είναι αληθινή, μια αχτίδα ελπίδας και χαράς μέσα στο ζοφερό σκηνικό του πολέμου.

 

ΠΗΓΕΣ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.12.2021.

Σωτηρακόπουλος Χρ. «Παιχνίδι χωρίς όρια», εκδόσεις Τόπος, 2008.

“The Christmas truce football match-apicture of a Greek kickabout is misappropriated yearly”, The Conversation, 14.12.2021.


Διεθνης ποδοσφαιρικος αγωνας αγων Θεσσαλονικη, 1914, 1915 24 26 26η Δεκεμβριου εκεχειρια, 24η Δεκεμβριου Χριστουγεννα Λεκακης, αγγλικο γερμανικο αγγλια γερμανια ποδοσφαιρο μπαλα, μπαλλα χαρακωματα Ιπρ Υπρ Βελγιου Βελγιο, φλαμανδια Στρατιωτες 26η Βρετανικη Μεραρχια Γαλλια Σερβια Βουλγαροι, Στρατιωτικο Βρετανοι Βουλγαρια Ηρακλης Θεσσαλονικης, 1908, 1905 γηραιος Ομιλος Φιλομουσων Φιλομουσοι Ουνιον Σπορτιφ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ