Πριν 2.800 χρόνια έτρωγαν ψωμί με ζύμη από κεγχρί και όσπρια κουρκούτι, στην Νότια Ινδία, όπως και σήμερα!

Πριν 2.800 χρόνια έτρωγαν ψωμί
με ζύμη από κεγχρί
και όσπρια κουρκούτι,
στην Νότια Ινδία, όπως και σήμερα!

 

Του Γιώργου Λεκάκη


Στην Νότια Ινδία, το κεγχρί και τα όσπρια αποτελούσαν και αποτελούν, σημαντικό μέρος της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που κυκλοφόρησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, η Jennifer Bates (του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ), η Kelly Wilcox Black (από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο) και η Kathleen Morrison (από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια) εξέτασαν βελτιωμένες εικόνες από απανθρακωμένες μάζες / σβώλους τροφής, που ανακαλύφθηκαν στην θέση «Feature 40» του Kadebakele / Καντεμπακέλε στο νότιο Deccan, της νότιας Ινδίας. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΝΔΙΑ, ΕΔΩ.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι μερικά από τα κομμάτια, ηλικίας 2.800 χρόνων, αποτελούνταν από ζύμη, φτιαγμένη κυρίως με κεγχρί, που πιθανότατα διαμορφώθηκε σε ψωμάκια (ξηρή τροφή), ενώ κομμάτια κουρκούτι, από όσπρια (όπως φασόλια και φακές – υγρή τροφή) προσφέρουν τις πρώτες ενδείξεις για το πώς αυτά τα τρόφιμα παρασκευάζονταν στην Εποχή του Σιδήρου. Άλλα κομμάτια που αποκαλύφθηκαν στο σημείο αναγνωρίστηκαν ως κοπριά βοοειδών, η οποία, πιθανότατα, χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο.

Μακροχρόνια, λοιπόν, οι ίδιες γαστρονομικές πρακτικές στην Νότια Ινδία.

ΠΗΓΗ: J. Bates, K. Wilcox  Black, K. D. Morrisoncd «Millet bread and pulse dough from early iron age South India», SEOUL NATIONAL UNIVERSITY, στο «Journal of Archaeological Science», DOI, vol. 137, Ιαν. 2022, 105531, 16.12.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.12.2021.



Food lumps are becoming an increasingly important part of the ‘foodways’ turn in archaeobotanical analysis. These amalgams of plant materials allow insights into more than the taxa lists of plants used or even just present on a site; they represent how people engaged with and created food items out of plants, in turn shining a light on notions of food processing, preparation and cooking techniques and culinary traditions. Food lump analysis has traditionally been focused on the Near East and Europe, where large grained cereals have dominated the archaeobotanical discussion. This paper instead represents an analysis of more complex food practices, that of the Southern India Iron Age, where millets and pulse foods were an important part of the culinary tradition. Through a preliminary analysis of lumps from Feature 40, an Iron Age pit, at the site of Kadebakele in southern Deccan, we demonstrate that people were using both millets and pulses to make food items through a variety of culinary techniques and technologies, from dry doughs to wet batters. This preliminary analysis highlights the complexity of food lump analysis in regions outside the Near East and Europe and asks us to think about the longevity of culinary practices in South India.


πριν 2.800 χρονια ψωμο ζυμη κεγχρι οσπρια κουρκουτι, Ινδια, κεχρι οσπριο γαστρονομικη παραδοση απανθρακωμενη μαζα / σβωλος τροφης τροφη, Kadebakele / Καντεμπακελε Ντεκαν Ντεκκαν Deccan, 3.800 χρονια ψωμακι ξηρη τροφη, ξηρα τροφη, αρχαιες τροφες ξηρες υγρες φασολια φακες – υγρη τροφη φσολι, φακη τροφιμα παρασκευη Εποχη Σιδηρου κοπρια βοοειδων, αρχαιο καυσιμο αρχαια καυσιμα κοπρανα βοοειδη, καυσιμη υλη, γαστρονομια Millet bread pulse early iron age South India
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ