Χρήση πίσσας, στην νεολιθική εποχή, στον Μακρύγιαλο Πιερίας!

Χρήση πίσσας,
στην νεολιθική εποχή,
στον Μακρύγιαλο Πιερίας!

Του Γιώργου Λεκάκη

Τα πρώτα στοιχεία για την χρήση πίσσας, στην Ελλάδα, από φλοιό σημύδας, σε κεραμική, ανάγονται στην Νεότερη Νεολιθική εποχή. Και ευρέθη σε αγγεία στον Μακρύγιαλο Πιερίας της Μακεδονίας!

Χάρτης με τις θέσεις που αναφέρονται στην επιστημονική εργασία:
Μακρύγιαλος Πιερίας, Δισπηλιό Καστοριάς στην Μακεδονία,
Μάκρη Έβρου στην Θράκη
και βραχοσκεπή Μπόιλας Ιωαννίνων στην Ήπειρο.

Αυτή φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί για δύο διαφορετικούς σκοπούς: Για να σφραγίσει ένα σπάσιμο και για την επένδυση των εσωτερικών τοιχωμάτων των αγγείων. Πιθανές όμως και άλλες χρήσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΗΜΥΔΑ, ΕΔΩ.

Η οργανική ανάλυση της νεολιθικής κεραμικής, της ευρεθείσης στην Ελλάδα, είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες. Τα αποτελέσματα πιλοτικής μελέτης που διεξήχθη σε αγγεία από τον Ύστερο Νεολιθικό οικισμό στον Μακρύγιαλο, αναφέρονται στην παρακάτω εργασία. Εξετάσθηκαν 19 αγγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Οι αρχαίοι Έλληνες εγνώριζαν το πετρέλαιο - το έλεγαν πίσσα! 

Είναι τα πρώτα στοιχεία, στην Ελλάδα, τόσο για την χρήση πίσσας σημύδας, όσο και για την χρήση του φυσικού αυτού προϊόντος, που επηρεάζει τα χαρακτηριστικά των αγγείων.

ΠΗΓΗ: Dushka Urem-Kotsou, Ben Stern, Carl Heron and Kostas Kotsakis «Birch-bark tar at Neolithic Makriyalos, Greece», Cambridge University Press,  2.1.2015. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.1.2015.


χρηση πισσας, νεολιθικη εποχη, Μακρυγιαλος Πιεριας αρχαια πισσα, πισα, Ελλαδα, φλοιος σημυδας, σημυδα κεραμικη, κολλα, κολα Νεοτερη Νεολιθικη αγγεια Μακεδονια δισπηλιο κατοριας, πετρελαιο καστορια, μποιλα, βραχοσκεπη μποιλας Ιωαννινων ηπειρος, μακρη Εβρου θρακη σφραγισμα σπασιμο επενδυση εσωτερικο τοιχωμα αγγειο χρησεις οργανικη αναλυση κεραμεικη αγγειοπλαστικη Νεολιθικος οικισμος Birch-bark tar Neolithic Makriyalos, Greece
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ