Σκοτεινό Σπήλαιο – Λαβύρινθος με λατρεία της θεάς Βριτομάρτιος 7.000 χρόνων…

Σκοτεινό Σπήλαιο – Λαβύρινθος
με λατρεία της θεάς Βριτομάρτιος
7.000 χρόνων…

Το σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο Δήμο Γουβών, 20 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης και 1 χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Σκοτεινό, σε υψόμετρο 225 μ. Στο χώρο προ της εισόδου σχηματίζεται δολίνη, ενώ η κύρια αίθουσα οδηγεί σε θαλάμους που αναπτύσσονται σε τέσσερα διαφορετικά, επικλινή επίπεδα, με πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο (συνολικό μήκος 126 μ, πλάτος 36 μ, και ύψος έως και 47 μ). Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο του σπηλαίου, είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια του πρώτου ναού, ο οποίος χρονολογείται στην περίοδο της Ενετοκρατίας.

 

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης με στοιχεία λατρείας της θεάς Αρτέμιδος με την επωνυμία Βριτομάρτις(*), ενώ ο Paul Faure το ταυτίζει με το Λαβύρινθο του Μινώταυρου στην Κνωσό.

Οι ανασκαφές από τους Evans και Pendlebury (1933) και Δαβάρα (1962) πιστοποιούν την χρήση του σπηλαίου κατά την Ύστερη Νεολιθική (5η χιλιετία), Μέση και Ύστερη Μινωική (3η - 2η χιλιετία π.Χ.), Πρωτογεωμετρική (11ο - 9ο αι. π.Χ.) και Ρωμαϊκή περίοδο. Συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας πραγματοποιείται από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Αιγιακής Προϊστορίας της Ανατολικής Κρήτης σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας νοτίου Ελλάδος.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2020.

(*) Το όνομά της εξακολουθεί ως βαφτιστικό όνομα στα κορίτσια της Κρήτη: Βρετώ, Βριτώ.


Σκοτεινο Σπηλαιο – Λαβυρινθος λατρεια θεα Βριτομαρτις 7.000 χρονια πριν, σπηλαια Αγιας Παρασκευης Δημος Γουβων, Ηρακλειο Κρητης δολινη, κρητη αιθουσα θαλαμος λιθωματικος διακοσμος ναος Αγια Παρασκευη ερειπια Ενετοκρατια λατρευτικο σπηλαιο λατρεια Αρτεμιδα αρτεμη, αρτεμις Βριτομαρτυς, Φορ Faure φωρ Μινωταυρος Κνωσος ανασκαφες εβανς Evans Pendlebury 1933 Δαβαρα 1962 υστερη Νεολιθικη 5η πΧ χιλιετια, Μεση και υστερη Μινωικη 3η - 2η χιλιετια πΧ πρωτογεωμετρικη 11ος - 9ος αιωνας πΧ Ρωμαικη περιοδος ανασκαφη Αμερικανικη Σχολη Κλασικων Σπουδων Αθηνα Ινστιτουτο Αιγιακης Προιστοριας Εφορεια Παλαιοανθρωπολογιας Σπηλαιολογιας Ελλαδα προιστορια βαφτιστικο ονομα κοριτσια Κρητης Βρετω, Βριτω βαπτιστικο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ