Το Θέατρο και η Διονυσιακή Λατρεία στην Σαμοθράκη και την Περαία της - Έντονη η αρχαία θεατρική παράδοση στην Θράκη - της Αμ. Αβραμίδου

Το Θέατρο και η Διονυσιακή Λατρεία
στην Σαμοθράκη
και την Περαία της
Έντονη η αρχαία θεατρική παράδοση
στην Θράκη

Της Αμαλίας Αβραμίδου 

Νέο άρθρο στο AJA εξετάζει τα υλικά κατάλοιπα που σχετίζονται με το θέατρο και την λατρεία του Διονύσου στο ιερό νησί της Σαμοθράκης και την Περαία της (την παράκτια ζώνη, απέναντι από το νησί, μεταξύ Μαρώνειας και Αίνου) σε συνδυασμό με τις γραπτές πηγές.

Η μελέτη αρχικώς αξιολογεί την συνολική έκταση της διονυσιακής παρουσίας και ιδιαίτερα την ύπαρξη θεάτρων και θεατρικών αντικειμένων στην καρδιά της αιγαιακής Θράκης κατά την Κλασσική και την (σ.σ.: κακώς λεγομένη) Ελληνιστική περίοδο.

Δεύτερον, το άρθρο προσφέρει μια νέα εξέταση επιλεγμένων φορητών ευρημάτων του αρχαίου θεάτρου στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, σε σχέση με τις εξελίξεις στην Σαμοθρακική Περαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Σαμοθράκη, ιερά νήσος".

Προβάλλεται το επιχείρημα ότι εκτός από την ευρέως διαδεδομένη διονυσιακή λατρεία και την συνολική μακεδονική επέκταση, αποφασιστικός παράγων για την ανάπτυξη του θεάτρου στην περιοχή, εντοπίζεται στις τοπικές ιστορίες και στον ανταγωνισμό μεταξύ φθίνουσας και ανερχόμενης πολιτικής επιρροής κάποιων κέντρων εξουσίας.

Η κατασκευή του μνημειακού θεάτρου στην Σαμοθράκη ήταν αποτέλεσμα της έντονης θεατρικής παράδοσης στην απέναντι θρακική ακτή.

ΠΗΓΗ: Am. Avramidou «Theater and Dionysiac Cult on Samothrace and Its Peraia», AJA, Ιαν. 2022 (126.1). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.12.2021.

Θεατρο Διονυσιακη Λατρεια Σαμοθρακη Περαια αρχαια θεατρικη παραδοση Θρακη Αβραμιδου, θεος Διονυσος ιερο νησι ιερα νησος Σαμοθρακης Περαια παρακτια ζωνη,Μαρωνεια Ροδοπης Αινος θεατρα θεατρικο αντικειμενο αιγαιακη Θρακη Κλασσικη ελληνιστικη περιοδος εποχη, φορητο ευρημα αρχαιο ιερον Ιερο των Μεγαλων Θεων, Σαμοθρακικη Περαια, μακεδονια ανταγωνισμος πολιτικη επιρροη πολιτικα κεντρα εξουσιας μνημειακο θεατρο θρακικη ακτη Theater Dionysiac Cult Samothrace Peraia
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ