Η φυσιολογία της «Αρίας φυλής» είναι αυτή των Ελλήνων αθλητών! Από λεύκωμα με την ναζιστική προπαγάνδα της Γερμανίας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936!!! - του Α. Γ. Λεκάκη

Η φυσιολογία της «Αρίας φυλής»
είναι αυτή των Ελλήνων αθλητών!
Από λεύκωμα με την ναζιστική προπαγάνδα
της Γερμανίας,
για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936!!!

Του αθλητικογράφου Ανδρέα Γ. Λεκάκη

Δύο ολοκληρωμένα βιβλία - λευκώματα / άλμπουμ που κυκλοφόρησαν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936, οι οποίοι έγιναν στην ναζιστική Γερμανία, από τις εκδόσεις HAMBURG-BAHRENFELD CIGARETTE-PICTURE SERVICE, του Αμβρούργου, περιέχουν έγχρωμες «κάρτες» και δεκάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τους διάσημους Ολυμπιακούς Αγώνες του 20ού αιώνα, που κυκλοφόρησαν σε «πακέτα» (τσιγάρων, κ.ά.) κατά την διάρκειά τους, καταγράφοντας παράλληλα και την ναζιστική προπαγάνδα που τους συνόδευε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ του 1936, ΕΔΩ.

Και οι δύο τόμοι είχαν το σπάνιο Dust Jacket (αυτά τα Dust Jacket λείπουν στα περισσότερα γνωστά αντίτυπα) και περιέχουν τεράστιες πανοραμικές φωτογραφίες του Σταδίου του Βερολίνου και του πλήθους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ και την δράση τους,

κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ΕΔΩ.

Οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που διεξήχθησαν στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, υπό δικτατορική κυριαρχία και μάλιστα κατά την περίοδο της ακμής της, είναι από τους πιο αξέχαστους ιστορικά Ολυμπιακούς Αγώνες του 20ού αιώνα. Το σύστημα προπαγάνδας των Ναζί, με επί κεφαλής τον Γιόζεφ Γκαίμπελς, υπουργό προπαγάνδας της Γερμανίας, τους χρησιμοποίησε για να ανυψώσει το γερμανικό ηθικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΝΑΖΙ, ΕΔΩ.

Οι Αγώνες αυτοί θεωρούνται μέχρι σήμερα παράδειγμα επιτυχίας της ναζιστικής προπαγάνδας. Ο Γκαίμπελς και η σκηνοθέτις Ελένη Ρίφενσταλ / Lenny Riefenstahl έκυκλοφόρησαν την κινηματογραφική ταινία "Olympia" (περίπου δύο χρόνια μετά την παραγωγή της ταινίας "Victory of the Will" από την Rifenstahl), η οποία παρουσιάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πάντα υπό το φως της ναζιστικής προπαγάνδας, χρησιμοποιώντας φασιστική αισθητική και εξυψώνοντας τις αξίες της "ανώτερης φυλής" και του “υπέρτερου λαού”. Αυτό έγινε μέσα από διάφορα εικαστικά μοτίβα, που σκοπό είχαν να παρουσιάσουν την τέλεια φυσιολογία της «Άριας φυλής» μέσα από καλλιτεχνικές φωτογραφίες Ελλήνων αθλητών, όπως αναφέρεται!

Θέλοντας να βγάλουν μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω, οι ναζί κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων απέφυγαν (προσωρινώς) να βλάψουν τους ανθρώπους των «κατώτερων» (κατ’ αυτούς) φυλών (εβραίους, μαύρους κλπ.) και όλα τα σημάδια κατά των εβραίων αφαιρέθηκαν. Ωστόσο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι αθλητές και παίκτες υπέστησαν διακρίσεις λόγω της καταγωγής τους. Οι εβραίοι, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας Eretz Israel, μποϋκόταραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οργάνωσαν εναλλακτικούς αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν και μη Εβραίοι αθλητές.

Ανάμεσα στις «κάρτες» που εμφανίζονται στο άλμπουμ υπάρχουν σπάνιες φωτογραφίες του Αμερικανού αθλητή, ενός από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών, Τζέσε Όουενς, που συμμετείχε σε αυτούς τους Αγώνες και κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια. Ο Όουενς είναι ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε μία Ολυμπιάδα και ο πρώτος άλτης μήκους που πήδηξε πάνω από 8 μέτρα (συγκεκριμένα 8,13 μέτρα), ένα παγκόσμιο ρεκόρ που κράτησε για 25 χρόνια!

Στο τέλος του α΄ τόμου υπάρχει ένας πολύχρωμος διπλωμένος χάρτης των διαφορετικών περιοχών του σταδίου.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.12.2021.


φυσιολογια Αρια φυλη Ελληνες αθλητες λευκωμα αριοι ναζιστικη προπαγανδα Γερμανιας, Ολυμπιακοι Αγωνες 1936 βιβλια λευκωματα / αλμπουμ ναζι Γερμανια, εκδοσεις Αμβουργο καρτες ασπρομαυρη φωτογραφια 20ος αιωνας, πακετο τσιγαρα, ναζισμος σπανιο πανοραμικη φωτογραφιες Σταδιο Βερολινου Βερολινο, δικτατορια Γκαιμπελς, υπουργος προπαγανδας γερμανικο ηθικο, Γκεμπελς σκηνοθετης σκηνοθετις Ριφενσταλ, Lenny Riefenstahl κινηματογραφικη ταινια ολυμπια Olympia φασιστικη αισθητικη φασισμος ανωτερη φυλη υπερτερος λαος εικαστικα μοτιβα, καλλιτεχνικη φωτογραφια Ελληνας αθλητης κατωτεροι εβραιοι μαυροι παικτες διακριση καταγωγη Ερετζ Ισραηλ, Eretz Israel, μπουκοταζ Αμερικανος αθλητης Οουενς, χρυσο μεταλλιο χρυσα μεταλλια Ολυμπιαδα αλτης μηκους αλμα εις μηκος, παγκοσμιο ρεκορ χαρτης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ