Η βροχή στην Επίδαυρο αποκάλυψε ακέραιο αρχαίο άγαλμα γυναικός (Υγιείας;), φυσικού μεγέθους, με ποδήρη χιτώνα!

Η βροχή στην Επίδαυρο
αποκάλυψε
ακέραιο αρχαίο άγαλμα γυναικός,
(της Υγιείας;)
φυσικού μεγέθους,
με ποδήρη χιτώνα!

Την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, ήλθε στο φως, στο χώρο της αγοράς της αρχαίας Επιδαύρου, ένα σημαντικό εύρημα. Πρόκειται για ένα φυσικού μεγέθους μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα πολύ καλής ποιότητας. Το άγαλμα βρέθηκε ακέραιο, με εξαίρεση τα χέρια, που ήταν πρόσθετα, και το κεφάλι, που πιθανότατα έσπασε κατά την πτώση του αφήνοντας στη θέση του τον ένθετο όλμο στερέωσής του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΙΔΑΥΡΟ, ΕΔΩ.

Η εφετινή ανασκαφική περίοδος είχε λήξει, αλλά η έντονη βροχόπτωση των προηγουμένων ημερών, εμφάνισε μικρό τμήμα της πίσω όψης του αγάλματος. στο χώρο του περιβόλου, όπου οι εργασίες δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε βαθύτερα στρώματα. Σε συνεννόηση με την Προϊσταμένη της Εφορείας Άλκηστη Παπαδημητρίου και με προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας ανασκάφθηκε αμέσως η περιοχή, υπό την εποπτεία του πολιτικού μηχανικού της Εφορείας Ευ. Καζολιά και του ανασκαφέα του χώρου Β. Λαμπρινουδάκη.

Το άγαλμα παρίστανε γυναίκα η οποία φορούσε ποδήρη χιτώνα και ιμάτιο. Το ιμάτιο στερεωνόταν αριστερά στον ώμο και το χέρι, απ' όπου κρεμόταν με πλούσιες πτυχές. Η μια του άκρη, περνούσε πίσω από την πλάτη, κάτω από τη δεξιά μασχάλη και ριχνόταν λοξά πίσω, πάνω από τον αριστερό ώμο. Στη θέση του δεξιού βραχίονα, επιφάνειες που διατηρούν τους συνδέσμους από πρόσθετα μέρη, δείχνουν ότι η μορφή έκανε τη χειρονομία της ανακάλυψης, δηλαδή, της ανάσυρσης του ιματίου με το δεξί χέρι προς τα έξω και πάνω, που ήταν χαρακτηριστική εγγάμων γυναικών, κατά την αρχαιότητα, και με την οποία συχνά απεικονιζόταν η Υγεία, σύζυγος ή κόρη του Ασκληπιού. Μια πρώτη εκτίμηση τοποθετεί το έργο στους αυτοκρατορικούς Ρωμαϊκούς χρόνους. Το άγαλμα μεταφέρθηκε σε αποθήκη στο Ασκληπιείο για φύλαξη, καθαρισμό και συντήρηση.

Στο χώρο εκτελείται από το 2015 συστηματική ανασκαφή από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με την οικονομική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Κοντά στο θέατρο της αρχαίας πόλης («μικρό θέατρο Επιδαύρου» σήμερα), που βρισκόταν μέσα στην αρχαία αγορά, έχει αποκαλυφθεί σημαντικό οικοδόμημα Κρήνης και συνδεόμενος με αυτό περίβολος του 4ου π.Χ. αι., που στη Ρωμαϊκή εποχή απέκτησε νέα μορφή με την προσθήκη στοάς στη δυτική και θολωτού κτηρίου στη βόρεια πλευρά τους. Έχουν προκύψει στοιχεία που ενθαρρύνουν την ταύτιση του συγκροτήματος αυτού με το αναφερόμενο από τον Παυσανία τέμενος του Ασκληπιού στην πόλη της Επιδαύρου.

..................................................

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Πότε θα γίνει Αρχαιολογικό Μουσείο στην Επίδαυρο, να στεγάσει και να αναδείξει όλα αυτά;

...................................................................

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.12.2021.

παλαια παλια αρχαια Επιδαυρος ακεραιο αρχαιο αγαλμα γυναικος, φυσικου μεγεθους, ποδηρης χιτωνας αγορα αρχαιας Επιδαυρου, ευρημα φυσικο μεγεθος μαρμαρινο γυναικα χερια, κεφαλι, ενθετος ολμος στερεωσης ανασκαφη βροχη βροχοπτωση Εφορεια Αρχαιοτητων Αργολιδας ανασκαφες Λαμπρινουδακης χιτων ιματιο χειρονομια ανακαλυψη, ανασυρση ιματιου εγγαμος εγγαμη γαμος, θεα Υγεια, συζυγος κορη Ασκληπιος, υγιεια, αυτοκρατορικοι Ρωμαικοι χρονοι Ασκληπιειο 2015 θεατρο μικρο θεατρο Επιδαυρου οικοδομημα Κρηνη περιβολος 4ος πΧ αιωνας Ρωμαικη εποχη στοα θολωτο κτηριο συγκροτημα Παυσανιας τεμενος Ασκληπιου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ