Η Φανί Αρντάν απήγγειλε Σολωμό σε άγνωστη μετάφραση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση!

Η Φανί Αρντάν απήγγειλε Σολωμό
σε άγνωστη μετάφραση
για τα 200 χρόνια
από την Ελληνική Επανάσταση!

Η διεθνούς φήμης Γαλλίδα ηθοποιός, Φανί Αρντάν, απήγγειλε ποιήματα για την Ελλάδα στο αμφιθέατρο Ρισελιέ, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης,σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι, με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Η Φανί Αρντάν απήγγειλε Διονύσιο Σολωμό στα γαλλικά, σε άγνωστη μετάφραση.

Ακούστηκαν ποιήματα όπως: Το «Ελληνόπουλο»ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ - και το «Προς τον Κανάρη» του Βίκτωρος Ουγκώ, εκτεταμένα αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του εθνικού μας ποιητού, Διονυσίου Σολωμού.

Θυμίζουμε ότι αρκετοί Γάλλοι καλλιτέχνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα (Ντελακρουά, Ουγκώ, Σατωμπριάν).

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μίλησε για την «δραστήρια κινητοποίηση των φιλελληνικών κύκλων της Γαλλίας, κατά παρότρυνση των Ελλήνων του Παρισιού, με κορυφαίο τον Αδαμάντιο Κοραή» αλλά και την Μαντώ Μαυρογένους με την Επιστολή της προς τις Γαλλίδες κυρίες» - ΔΕΙΤΕ την ΕΔΩ.

Η εκδήλωση συνέπεσε με την έκθεση «Παρίσι - Αθήνα, Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας», η οποία παρουσιάζεται στο Λούβρο έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022. Ο διευθυντής του Μουσείου Λούβρου, Ζαν-Λυκ Μαρτινέζ, ήταν βασικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Την επιμέλεια είχε ο κ. Γ. Αρχιμανδρίτης.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 15.1.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.1.2022.

Φανι Αρνταν απαγγελια Σολωμος αγνωστη μεταφραση Ελληνικη Επανασταση, Γαλλιδα ηθοποιος, ποιηματα Ελλαδα αμφιθεατρο Ρισελιε, Πανεπιστημιο Σορβοννης, Ελληνικο Ιδρυμα Πολιτισμου ΕΙΠ Παρισι, Ελληνικες Σπουδες Σορβοννη γαλλικα, ποιημα Ελληνοπουλο Καναρης Ουγκω, Ελευθεροι Πολιορκημενοι ποιητης Γαλλοι καλλιτεχνες ελληνικος αγωνας 1821, Ντελακρουα, Ουγκο, Σατωμπριαν Προεδρος της Δημοκρατιας Σακελλαροπουλου, φιλελληνες Γαλλια Ελληνες Κοραης Μαντω Μαυρογενους επιστολη της προς τις Γαλλιδες κυριες Λουβρο Μουσειο Μαρτινεζ, Αρχιμανδριτης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ