Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρίνης: Με ευρήματα 8.000 χρόνων!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
της Φλωρίνης:
Με ευρήματα 8.000 χρόνων!

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας άρχισε να κτίζεται τη δεκαετία του 1960, για να δεχτεί τα αρχαία αντικείμενα από παραδόσεις και περισυλλογές, που στεγάζονταν μέχρι τότε σε κατάστημα της αγοράς της πόλης. Ως το 1970 είχε ολοκληρωθεί η έκθεση του ισογείου με έργα γλυπτικής στις τρεις αίθουσές του, ενώ η τέταρτη αίθουσα και ο πρώτος όροφος φιλοξενούσαν ως το 1990 μεμονωμένες προθήκες με κεραμική προϊστορικών και ελληνιστικών χρόνων.

Το 1991 οργανώθηκε στον πρώτο όροφο του Μουσείου έκθεση ανασκαφικών ευρημάτων από τις ελληνιστικές πόλεις της περιοχής (Πέτρες και Φλώρινα), ενώ λίγο νωρίτερα σε τμήμα του ίδιου ορόφου είχε οργανωθεί από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έκθεση βυζαντινών αρχαιοτήτων. Το 1998 πραγματοποιήθηκε επανέκθεση του αρχαιολογικού υλικού με ενημερωτικά κείμενα για την ιστορία του Νομού και με συνοδεία εποπτικού υλικού, ενώ προηγήθηκαν σημαντικές κτιριακές βελτιώσεις και αποκατάσταση των χρόνιων κτιριακών προβλημάτων. Τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Μουσείου έγιναν το Μάιο του 1999.

Η έκθεση του Μουσείου Φλώρινας περιλαμβάνει ευρήματα ανασκαφών και αντικείμενα παραδόσεων από αρχαιολογικούς χώρους του Νομού και καλύπτει μια μακρά περίοδο από τους Νεολιθικούς ως και τους Βυζαντινούς Χρόνους. Στόχος της είναι να παρουσιαστούν τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα έργα που προέρχονται από το Νομό και χαρακτηρίζουν τον αρχαίο και βυζαντινό του πολιτισμό.

Η έκθεση είναι σχεδιασμένη με τη σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, που θέλει τον επισκέπτη όχι απλά θεατή αλλά κοινωνό του έργου του αρχαιολόγου και συγχρόνως με μία χαρακτηριστική εκπαιδευτική διάσταση (γενική ενημέρωση, αλλά και εποπτικό υλικό). Η έκθεση είναι θεματικά δομημένη και τρία διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν στις τρεις ενότητες της έκθεσης που αναπτύσσονται στο ισόγειο.

Η έκθεση του Μουσείου Φλώρινας είναι διαδακτική και μεταφέρει τα μηνύματα της με ευχάριστο και γι' αυτό με επιτυχή τρόπο στον επισκέπτη του χώρου.

1.Η προϊστορική εποχή στο Νομό Φλώρινας

Ανασκαφικά ευρήματα Αρμενοχωρίου (αγγεία, εργαλεία), αλλά και ενημερωτικά κείμενα και εποπτικό υλικό για τον επισκεπτή (αναπαράσταση σκηνών της καθημερινής ζωής του προϊστορικού ανθρώπου).

2. Η γλυπτική των ρωμαϊκών κυρίως χρόνων στο Νομό Φλώρινας

Ανάγλυφες επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες (ιππείς, πορτρέτα, θεοποιήσεις θνητών), ολόγλυφα έργα και ελληνικές επιγραφές.

3. Ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκής οικίας από τις Κάτω Κλεινές

4. Ανασκαφικά ευρήματα από τις ελληνιστικές πόλεις της Φλώρινας και των Πετρών: Αγγεία, ειδώλια, μεταλλικά αντικείμενα κλπ.

5. Εκθέματα βυζαντινής περιόδου (Α. Αχίλλειος Πρεσπών): Τοιχογραφίες, τέμπλα, βημόθυρα ναών κλπ.

Μ. Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, αρχαιολόγος.

Αρμενοχώρι, Κάτω Κλεινές, Φλώρινα,
Πέτρες Άγιος Αχίλλειος

Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα από την ανασκαφή του οικισμού της εποχής του Χαλκού στο Αρμενοχώρι και παρατίθεται πληροφοριακό υλικό για τη γεωμορφολογία και την ιστορία της περιοχής που καταλαμβάνει σήμερα ο νομός Φλώρινας από την 6η χιλιετία ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Στις δύο γειτονικές αίθουσες εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα γλυπτικής κυρίως ρωμαϊκών χρόνων από διάφορες θέσεις του νομού (ανάγλυφες επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες, επιγραφές). Στην τέταρτη αίθουσα εκτίθεται ψηφιδωτό που αποκολλήθηκε από το δάπεδο ρωμαικής έπαυλης στις Κάτω Κλεινές. Στον πρώτο όροφο εκτίθενται ευρήματα ελληνιστικών χρόνων από τις ανασκαφές στη Φλώρινα (λόφος Αγίου Παντελεήμονα) και στις Πέτρες Αμυνταίου. Πρόκειται για τα χαρακτηριστικότερα δείγματα πηλοπλαστικής, κεραμικής και μεταλλοτεχνίας που βρέθηκαν στους δύο οικισμούς. Στον ίδιο όροφο εκτίθενται αποσπάσματα τοιχογραφιών, τμήματα τέμπλων, βημόθηρα ναών της νησίδας του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών, αγγεία και κοσμήματα βυζαντινών χρόνων από ανασκαφές στην περιοχή των Πρεσπών. Το κτίριο του Μουσείου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '60 και επισκευάστηκε το 1998. Η έκθεση του ορόφου οργανώθηκε το 1991 και του ισογείου το 1998. Εγκαινιάστηκε το Μάιο του 1999. Σε χώρους του Μουσείου στεγάστηκε η ΚΘ΄ΕΠΚΑ από την ίδρυσή της και σήμερα Η ΕΦ.Α. Φλώρινας.

Χριστίνα Ζιώτα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΕΔΩ.

Η Βυζαντινή Συλλογή 

Το 1989 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας ιδρύθηκε η Βυζαντινή Συλλογή, ως διαρκής έκθεση με θέμα "Πρέσπες. Μνημεία και Τέχνη". Τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται από την περιοχή των Πρεσπών και χρονολογούνται από το 10ο έως το 18ο αι. Η ανάγκη για την ίδρυση της συλλογής συνδέθηκε με τη διεξαγωγή ανασκαφικών εργασιών, αλλά και εργασιών συντήρησης στα βυζαντινά μνημεία των Πρεσπών. Από τις παραπάνω δραστηριότητες προέκυψε το εκθέσιμο υλικό του χώρου. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου.

Η Συλλογή στεγάζεται σε μια επιμήκη σχήματος "γάμμα" αίθουσα του άνω ορόφου του Αρχαιολογικού Μουσείου της Φλώρινας. Ο χώρος, που έχει εμβαδό 146 τ.μ., επιμερίζεται σε πέντε ενότητες. Στην πρώτη δίνεται πληροφοριακό εποπτικό υλικό για τα μνημεία και την ιστορία των Πρεσπών, κεραμική κούπα, εκκλησιαστικό βιβλίο και μικροαντικείμενα. Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται ευρήματα από τα βυζαντινά μνημεία των Πρεσπών, όπως τμήμα ξυλογλύπτου από το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης και δύο βημόθυρα από τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στον Άγιο Γερμανό. Στην τρίτη ενότητα εκτίθεται η αρχιτεκτονική γλυπτική της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου και στην τέταρτη ενότητα δύο προθήκες με μικρά ευρήματα από την ανασκαφή της βασιλικής. Τέλος η πέμπτη ενότητα είναι αφιερωμένη στις αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου και από το ναό του Αγίου Δημητρίου Μικρής Πρέσπας. Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (χάρτες, αφίσσες, κείμενα, σχέδια) με σύντομα, κατατοπιστικά κείμενα.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ως συμβολή σε μια πόλη με ιστορική και πολιτισμική παρουσία στο σύγχρονο ελλαδικό χώρο.Για την οργάνωση της Έκθεσης συνεργάστηκαν η αρχιτέκτονας της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κλ. Θεολογίδου και οι αρχαιολόγοι της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δ. Ευγενίδου, Ι. Κανονίδης, Θ. Παπαζώτος, Γ. Παπαζώτου και Αικ. Τσανανά.

Σύμφωνα με τους οργανωτές της έκθεσης η πόλη της Φλώρινας αποτελεί τη φυσική είσοδο στο χώρο των Πρεσπών. Η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να είναι μια άλλη είσοδος για τον καθένα που θα θελήσει να έχει κάποια πληροφόρηση για τα Μνημεία των Πρεσπών και την τέχνη τους.

Μελίνα Παϊσίδου, αρχαιολόγος.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ / Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας, Σιδηροδρομικού Σταθμού 8, Τ.Κ. 53100, Φλώρινα (Νομός Φλωρίνης), τηλέφωνο: +30 23850 28206, τηλ/πο: 23850-28.231, Email: efaflo@culture.gr. Ωράριο: Καθημερινά 07:30-15:30 (εκτός Τρίτης). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.3.2020.

Αρχαιολογικο Μουσειο Φλωρινας ευρηματα 8.000 χρονια πριν, Λιλιμπακη Ακαματη, Αρχαιολογος, Φλωρινης 1960, αρχαια αντικειμενα παραδοση περισυλλογη 1970 εκθεση εργα γλυπτικη 1990 προθηκη κεραμικη προιστορικα ελληνιστικα χρονια 1991 ανασκαφη ελληνιστικη πολη Πετρες Φλωρινα 11η Εφορεια Βυζαντινων Αρχαιοτητων βυζαντιο 1998 ιστορια Μαιος 1999, ανασκαφες Νεολιθικη Βυζαντινη εποχη αρχαιος ελληνικος βυζαντινος πολιτισμος προιστορική εποχη Νομος Αρμενοχωριο αγγεια, εργαλεια προιστορικος ανθρωπος γλυπτα ρωμαικα χρονια αναγλυφη επιτυμβια αναθηματικη στηλη ιππεις, πορτρετα, θεοποιησεις θνητοι ολογλυφα εργα ελληνικες επιγραφες, ιππεας, ιππος, πορτραιτα, θεοποιηση θνητος ολογλυφο εργο ελληνικη επιγραφη Ψηφιδωτο δαπεδο ρωμαικη οικια Κατω Κλεινες ανασκαφες ευρημα ελληνιστικες πολεις αγγειο ειδωλιο, μεταλλικα αντικειμενα αγιος Αχιλλειος Πρεσπων Τοιχογραφιες, τεμπλα, βημοθυρα ναων Πρεσπα Τοιχογραφια, τεμπλο, βημοθυρο ναος πρεσπες, Αρμενοχωρι, νησι νησακι μικρονησι Αγιου Αχιλλειου, εποχη Χαλκου 6η χιλιετια πΧ ρωμαικα χρονια, ψηφιδωτα λοφος Αγιου Παντελεημονα Αμυνταιου, Αγιος Παντελεημονας Αμυνταιο πηλοπλαστικη, κεραμεικη μεταλλοτεχνια κοσμηματα βρυγηιδες λιμνες, βρυγηις ΚΘ ΕΠΚΑ ΕΦΑ Φλωρινας 1989 Μνημεια και Τεχνη 10ος 18ος αιωνας μΧ βασιλικη Αγιου Αχιλλειου κεραμικη κουπα, εκκλησιαστικο βιβλιο ξυλογλυπτο ασκηταριο Μεταμορφωση ιερος ναος του Αγιου Αθανασιου Αγιος Γερμανος, ΙΝ Αγιου Δημητριου Μικρης Πρεσπας Αγιος Αθανασιος Αγιος Δημητριος Μικρη Μεγαλη Πρεσπα, βρυγες, φρυγες, παισιδου, ζιωτα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ