Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδωρικίου Φωκίδος - της Α. Τσαρούχα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Λιδωρικίου Φωκίδος

Της αρχαιολόγου Ανθούλας Τσαρούχα

Η Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου, που υπάγεται στην Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ιδρύθηκε για να εκτεθούν τα ευρήματα της πόλης του Καλλίου από τους Γεωμετρικούς ως τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Τα ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές και παραδόσεις και μαζί με τα τείχη της είναι ότι έχει απομείνει σήμερα από την πόλη της αρχαίας Ανατολικής Αιτωλίας. Η έκθεση των κινητών ευρημάτων του Καλλίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί τα οικοδομικά λείψανα σήμερα έχουν κατακλυσθεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΦΩΚΙΔΑ, ΕΔΩ.
Η έκθεση στεγάζεται στο διατηρητέο πετρόκτιστο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου (διαστάσεων 24,13 x 7,50 μ.) και αναπτύσσεται στις δύο αίθουσες και τον προαύλιο χώρο του κτιρίου. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα από τους γεωμετρικούς ως τους ρωμαϊκούς χρόνους και κυρίως τα ευρήματα από τη λεγόμενη "οικία του αρχείου", ενός αρχοντικού σπιτιού επιφανών Καλλιπολιτών, όπως κεραμική, χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα από τις ξύλινες πόρτες και πήλινα σφραγίσματα που διασφάλιζαν τα γραμμένα σε πάπυρο έγγραφα. Στον τοίχο είναι αναρτημένα τεμάχια με διακοσμητικά θέματα από το ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκού λουτρού.

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται ενεπίγραφα ψηφιδωτά από το δάπεδο παλαιοχριστιανικής βασιλικής και μικροαντικείμενα από τάφους υστερορωμαϊκών χρόνων. Στην αυλή του κτιρίου εκτίθενται λίθινες επιγραφές που σώζουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της πόλης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΛΙΔΩΡΙΚΙ, ΕΔΩ.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου ιδρύθηκε το 1994 από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων στους Δελφούς, Ευάγγελο Πεντάζο. Ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν να εκτεθούν σε αυτή την περιοχή της ορεινής Δωρίδας τα ευρήματα της αρχαίας Καλλίπολης (Καλλίου).

Το κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου χτίστηκε το 1912 με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Α. Συγγρού. Το 1989 παραχωρήθηκε από την Κοινότητα Λιδορικίου στο Υπουργείου Πολιτισμού που ανέλαβε την επισκευή και την αποκατάστασή του.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου έχει σαν στόχο να παρουσιάσει τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις σωστικές ανασκαφές της Εφορείας και κυρίως τη μεγάλη ανασκαφή (1977-1979) του τότε Εφόρου Π. Θέμελη στη θέση Κάστρο του Βελούχοβου που ταυτίστηκε με τη σημαντική αιτωλική πόλη Καλλίπολη ή Κάλλιο. Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τους Γεωμετρικούς ως τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους, που έχουν εκτεθεί με χρονολογική κατάταξη.

Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται ευρήματα από τα Γεωμετρικά ως τα Ρωμαϊκά Χρόνια όπως: τεμάχια από ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκού λουτρού, αγγεία ελληνιστικής κεραμικής από τοπικό εργαστήριο, χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα από ξύλινες πόρτες και πήλινα σφραγίσματα. Τα περισσότερα από αυτά τα εκθέματα προέρχονται από την λεγόμενη "οικία του αρχείου", ένα αρχοντικό σπίτι επιφανών Καλλιπολιτών που συμμετείχαν στη δημόσια ζωή και κατείχαν αξιώματα στην διοικητική ιεραρχία της πόλης τους και της αιτωλικής συμπολιτείας.

Στη δεύτερη αίθουσα δεσπόζουν ενεπίγραφα ψηφιδωτά από το δάπεδο παλαιοχριστιανικής βασιλικής και μικροαντικείμενα από υστερορωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς τάφους.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με τις επιγραφές, φορείς πολύτιμων ιστορικών μαρτυριών που εκτίθενται στην αυλή του κτιρίου. Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται με κείμενα, φωτογραφίες, αναπαραστάσεις και χάρτες που φωτίζουν την ιστορία του Καλλίου και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία για την τοπογραφία της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ / Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος. Στο κείμενο διατηρήθηκε η ορθογραφία της γράφουσας. Ωράριo Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: 08:30-15:00, Τ.Κ. 33053, Λιδωρίκι (Νομός Φωκίδος), τηλέφωνο: +30 22650 82313, 82346, Email: iepka@culture.gr. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.1.2020.

αρχαιολογος Τσαρουχα, Αρχαιολογικη Συλλογη Λιδορικιου, Ι΄ Εφορεια Προιστορικων και Κλασσικων Αρχαιοτητων, Καλλιο Γεωμετρικοι Παλαιοχριστιανικοι χρονοι ευρηματα ανασκαφες τειχη αρχαια Ανατολικη Αιτωλια ευρημα Καλλιον τεχνητη λιμνη Μορνου διατηρητεο πετροκτιστο κτηριο δημοτικο σχολειο γεωμετρικα ρωμαικα χρονια οικια του αρχειου αρχοντικο σπιτι επιφανης Καλλιπολιτης, κεραμικη, χαλκινα σιδερενια εξαρτηματα ξυλινη πορτα πηλινο σφραγισμα παπυρος εγγραφα διακοσμηση ψηφιδωτο δαπεδο ρωμαικο λουτρο, ενεπιγραφα ψηφιδωτα παλαιοχριστιανικη βασιλικη μικροαντικειμενα ταφος υστερορωμαικα χρονια λίιινη επιγραφη Αρχαιολογικο μουσειο 1994 εφορος Αρχαιοτητων Δελφοι Πενταζος Δωριδα Καλλιπολη, Καλλιπολις 1912 δωρεα Συγγρος 1989 Κοινοτητα Λιδορικιου Υπουργειο Πολιτισμου, Λιδορικι σωστικη ανασκαφη 1977 1979 Θεμελης Καστρο Βελουχοβο αιτωλικη πολη αγγειο ελληνιστικη κεραμεικη εργαστηριο, χαλκινο σιδερενιο εξαρτημα πηλινα σφραγισματα αρχειο δημοσια ζωη αξιωμα διοικητικη ιεραρχια αιτωλικη συμπολιτεια, ενεπιγραφο ψηφιδωτο λιδωρικι, λιδωρικιου, φωκιδα, φωκις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ