Τα ΕΛΤΑ το 1969 για τον Γράμμο αντέγραψαν το αμερικανικό γραμματόσημο για την Ιβο-Ζίμα; - του Δημ. Περδίκη

Τα ΕΛΤΑ το 1969 για τον Γράμμο
αντέγραψαν
το αμερικανικό γραμματόσημο
για την Ιβο-Ζίμα;

Του Δημήτρη Περδίκη 

Στις 16 Φεβρουαρίου 1945 αμερικανικές αποβατικές δυνάμεις πραγματοποίησαν απόβαση στο νησί Ιβο-Ζίμα αποβιβάζοντας μεγάλες δυνάμεις πεζοναυτών και ναυτικού. Στόχος των Αμερικανών ήταν οι αεροδιάδρομοι που υπήρχαν στο νησί, από τους οποίους η αμερικανική αεροπορία θα είχε την δυνατότητα βομβαρδισμού ιαπωνικών πόλεων.

Η μάχη για την κατάληψη του νησιού κράτησε 37 ημέρες με τεράστιες απώλειες για τις δυο χώρες. Οι Αμερικανοί είχαν 27.071 νεκρούς και οι Ιάπωνες το 90% των δυνάμεων που είχαν στο νησί.

Στις 11 Ιουλίου του ίδιου έτους οι Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησαν ένα γραμματόσημο ονομαστικής αξίας 3c. αναμνηστικού της μάχης και του ηρωισμού των μαχητών τους. Η παράσταση του γραμματοσήμου ήταν από μία φωτογραφία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών όπου εικονίζονται πεζοναύτες να υψώνουν την αμερικανική σημαία στην κορυφή του υψώματος και κρατήρα ηφαιστείου Σουριμπάτσι.

Μετά από χρόνια αποκαλύφθηκε πως μετά την πρώτη φωτογράφηση «στήθηκε» και μία δεύτερη με άλλους οπλίτες. Προφανώς η πρώτη φωτογράφηση δεν είχε κριθεί κατάλληλη. Στο γραμματόσημο χρησιμοποιήθηκε η δεύτερη φωτογράφηση.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) στις 31 Αυγούστου 1969 κυκλοφόρησαν ένα γραμματόσημο ονομαστικής αξίας 2.50 δραχμών για τα 20 χρόνια από την νίκη του εθνικού στρατού στον Γράμμο και στο Βίτσι το 1949. Το γραμματόσημο το είχε σχεδιάσει ο διακεκριμένος ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής γραμματοσήμων Παναγιώτης Γράββαλος.

Το γραμματόσημο εικονίζει την ύψωση από οπλίτες της ελληνικής σημαίας στην κορυφή του Γράμμου, ύψος 2.520 μ.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του γραμματοσήμου εμφανίστηκαν στον αμερικανικό τύπο δημοσιεύσεις και γράμματα αναγνωστών που κατήγγειλαν την Ελλάδα ότι αντέγραψε το γραμματόσημο της Ιβο-Ζίμα.

Παρά το ότι η Ελλάδα ήταν φίλη και σύμμαχος χώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάστηκαν ενοχλημένες και ζήτησαν εξηγήσεις από την Ελλάδα.

Δεν είναι γνωστό αν υπήρξε παρασκηνιακή συνέχεια, επίσημα το θέμα τερματίστηκε εδώ. Ο Γράββαλος συνέχισε για πολλά χρόνια να σχεδιάζει γραμματόσημα.

Συγκρίνοντας τα δυο γραμματόσημα βλέπουμε πως η στάση του πρώτου από δεξιά οπλίτη είναι ακριβώς ίδια και στα δυο γραμματόσημα. Η συνολική εικόνα έχει πολλές ομοιότητες και στα δυο γραμματόσημα παρά το ότι υπάρχουν και διαφορές όπως η κατεύθυνση της σημαίας.

ΠΗΓΗ: STAMPS PHILATELIC, 27.1.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.1.2022.

ΕΛΤΑ Γραμμος αμερικανικο γραμματοσημο Ιβο Ζιμα, Περδικης 16 Φεβρουαριου 1945 αμερικανικες αποβατικες δυναμεις αποβαση νησι ΙβοΖιμα πεζοναυτης ναυτικο Αμερικανοι αεροδιαδρομος αμερικανικη αεροπορια βομβαρδισμος Iwo Zima, Iwozima ιαπωνια μαχη καταληψη απωλειες Αμερικη νεκροι Ιαπωνες 11 Ιουλιου ΗΠΑ γραμματοσημο ηρωισμος μαχητης αμερικανικη υπηρεσια πληροφοριων πεζοναυτες σημαια υψωμα κρατηρας ηφαιστειο Σουριμπατσι, Φεβρουαριος Ιουλιος, Ελληνικα Ταχυδρομεια 1969 χουντα δικτατορια γραμματοσημα νικη εθνικος στρατος Βιτσι 1949 ζωγραφος, χαρακτης σχεδιαστης γραμματοσημων Γραββαλος οπλιτης ελληνικη αμερικανικος τυπος αντιγραφη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ