Οι 5 πελασγικές πόλεις που ίδρυσε ο Κρόνος – Η ήττα των Ατλάντων - Οι Κρόνιες πόλεις αρχίζουν από Α – Ευθυγραμμισμένες με τους Διόσκουρους – Σχέση με Αργολίδα - Τροία - του Γ. Λεκάκη

Οι 5 πελασγικές πόλεις
που ίδρυσε ο Κρόνος
Η ήττα των Ατλάντων
Οι Κρόνιες πόλεις αρχίζουν από Α
Ευθυγραμμισμένες με τους Διόσκουρους
Σχέση με Αργολίδα - Τροία

Του Γιώργου Λεκάκη

Η αρχαία πόλη Arpinum χρονολογείται τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα π.Χ. Συνδέεται με τους πρωτοέλληνες Πελασγούς (αργότερα τους Βόλσκους και τους Σαμνίτες).

Οι Πελασγοί έκτισαν τα πολυγωνικά μεγαλιθικά τείχη της Ακρόπολης του Arpinum / Arpino, που αποτελούνται από μεγάλους ογκόλιθους ακανόνιστου σχήματος σφηνωμένους μεταξύ τους, χωρίς θεμέλια! Διατηρείται περίπου το ήμισυ του αρχικού συνόλου, μήκους 3 χιλιομέτρων!


Η πρόσβαση στην Ακρόπολη επιτρέπετο από μια καταπληκτική πύλη, που θυμίζει το σύστημα κατασκευής των σηράγγων των Μυκηνών και της Τίρυνθος Αργολίδος.

Πρόκειται για την οξυκόρυφη αψίδα του Αρπίνου, ύψους 4,2 μ. Άλλωστε οι Πελασγοί είναι οι εφευρέτες της οξυκόρυφης αψίδας. Αποτελείται από μεγάλους επικαλυπτόμενους ογκόλιθους, που ενώνονται μεταξύ τους προς την κορυφή, με τέτοιο τέλειο τρόπο, ώστε να αποτελούν μια αψίδα – και μάλιστα το καλύτερο σωζόμενο δείγμα αυτού του είδους, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Η θύρα, άνοιγε στην αριστερή πλευρά, για να υπερασπιστεί καλύτερα την επίθεση στην πόλη. Όπως και οι πύλες της Τροίας. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι είχαν πολεμικές προθέσεις, έπρεπε να εκθέσουν την δεξιά πλευρά του σώματός ους, που ήταν ακάλυπτη από την ασπίδα τους, κι αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο για τον επιτιθέμενο.

Το Arpino είναι μία των 5 πόλεων (οι οποίες αρχίζουν από Α)[1], του νοτίου Λατίου, της περιοχής που λέγεται Ciociaria[2] και οι οποίες (σύμφωνα με έναν παλαιό θρύλο) ιδρύθηκαν από τον Κρόνο, με μεγαλιθικά τείχη, στην Χρυσή Εποχή!

Οι πρώτοι ανθρώπινοι οικισμοί της περιοχής χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 700.000 χρόνια, σύμφωνα με την χρονολόγηση ορισμένων παλαιολιθικών θραυσμάτων που ανακτήθηκαν πρόσφατα, αρκετά αντικείμενα από οστά και πυριτόλιθο, καθώς και δύο ανθρώπινοι γομφίοι και κοπτήρες, που ανήκουν σε απολιθωμένο Homo erectus που έχουν βρεθεί στο Fontana Ranuccio της Αναγνίας.

Μάλιστα η ίδρυση από τον Κρόνο αναγράφεται και σε παλαιά επιγραφή, εντοιχισμένη στην Πύλη της Νεαπόλεως, στο Άρπινο:

O VIANDANTE, STAI ENTRANDO IN ARPINO, FONDATA DA SATURNO, CITTÀ DEI VOLSCI, MUNICIPIO DEI ROMANI, PATRIA DI MARCO TULLIO CICERONE PRINCIPE DELL'ELOQUENZA E DI CAIO MARIO SETTE VOLTE CONSOLE. L'AQUILA TRIONFALE, PRESO IL VOLO DA QUI ALL'IMPERO, SOTTOMISE A ROMA TUTTO IL MONDO. RICONOSCI IL SUO PRESTIGIO, E VIVI IN SALUTE.

Ο Κρόνος συνοδευόμενος από Πελασγούς ίδρυσε τις πέντε «κρονικές» πόλεις του Λατίου:

- Αλέτρι (Aletrium, Alatri),

- Αναγνία (Anagnia, Anagni, η πρωτεύουσα),

- Άρπη (Arpinum, Arpino),

- Αθήνα (Atina)[3] και 

- Άντινο (Antinum, νυν Ferentinum Ferentino),

όλες στην λατινική κοιλάδα, όλες περιβαλλόμενες από κυκλώπεια τείχη. Όλες από την εποχή που Ιταλία και Σικελία ήταν υπό τον Κρόνο, ώσπου τον νίκησε ο Ζευς[4]. Η αρχαιότερη ίδρυση των πόλεων πάει τουλάχιστον 5.000 χρόνια πριν…[5]

Φυσικά Πελασγοί και Κρόνος ίδρυσαν κι άλλες πόλεις σε όλον τον πλανήτη - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

Οι μελετητές βρήκαν επίσης ότι οι 5 αυτές πόλεις είναι όλες ευθυγραμμισμένες στην μέση γραμμή του αστερισμού των Διδύμων Διοσκούρων. Οι Πελασγοί κτίστες και ιδρυτές πολλών πόλεων και τειχών (που τα λέμε Κυκλώπεια) σε όλον τον κόσμο, ήξεραν, προφανώς, ότι υπό συνθήκες (με την συμβολή «ανώμαλων ενεργειών»), ευνοείται η μετατόπιση / μετακίνηση μεγάλων ογκολίθων (από πέτρα ή όποιο υλικό).  – ΔΕΙΤΕ λ.χ. πώς εκτίσθησαν τα τείχη των Θηβών, από τους διδύμους Ζήθο και την άρπα του Αμφίωνα, και εξετάστε τον προσανατολισμό τους… Σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο κόπηκαν και μεταφέρθηκαν αυτοί οι ογκόλιθοι εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο. Η επιστήμη δεν έχει απαντήσει πειστικώς… Άλλα 6 τέτοια παραδείγματα τειχών έχουν βρεθεί στις ιταλικές περιοχές Καμπανία και Βασιλικάτα, όλα στα εδάφη των Gracchi, δηλ. των Γραικών[6]

Οι Γραικοί ήταν γεννημένοι από τις πέτρες, έλεγαν. Μνήμη από την εποχή γέννησης λαού (< λάας) μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος. Οι λαοί που κατοικούσαν στην περιοχή λέγονταν οι Ερνίκοι / Hernici (< Ελληνικοί;), και απόγονοι των Πετρών[7] ή Μαρσιανών / Marsi, Marsians – λατρευτών του Άρεως, σχετιζόμενοι με τους Σάιους / Σάκες[8] Θράκες - ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα: Γ. Λεκάκης "Σαμοθράκη, ιερά νήσος".. Μόνον δύο λέξεις έχουν απομείνει από την αρχαία γλώσσα τους: Samentum (λωρίδα από δέρμα θυσίας), και bututti (είδος νεκρικού θρήνου < βουητό;)…

Η Ciociaria ανέδειξε σπουδαίους Ιταλούς, όπως τον Αγρίππα[9], αλλά κυρίως τον Γάιο Μάριο και τον Μάρκο Τύλλιο Κικέρωνα[10]! Ο δε Κικέρων, σε ομιλίες του ενώπιον των δικαστηρίων της Ρώμης, επαίνεσε πολύ τις συνεισφορές της γενέτειράς του στην δημοκρατία, όταν το Arpinum είχε σώσει δις την Ρωμαϊκή Δημοκρατία: Ο Μάριος εναντίον των Κίμβριων εισβολέων (101 π.Χ.) και ο ίδιος ο Κικέρων στην Δεύτερη Κατιλινική συνωμοσία!!!

Σήμερα το Άρπινο[11] καλείται Frosinone. Κείται ΝΑ. της Ρώμης στα όρια Λάτιου – Καμπανίας. Αμφότερες περιοχές με παναρχαία κατοίκηση Ελλήνων, σχεδόν απ’ όλες τις γωνιές της κυρίως Ελλάδος.

Σήμερα, η βιοτεχνική παραγωγή της Ciociaria χαρακτηρίζεται από χάλκινους αμφορείς (conca), αμφορείς από τερακότα (cannate > καννάτες < αρχ. ελληνική λέξη κάννα)[12], λυγαριές και vinchio[13], υφασμένα καλάθια, κοσμήματα από χρυσό και κοράλλι[14], έργα σε χαλκό και σφυρήλατο σίδηρο. κεντήματα[15], θρησκευτικά άμφια[16], κ.ά. Η Ciociaria είναι αμπελουργική περιοχή. Γνωστά κρασιά της είναι το Cesanese del Piglio, το καμπερνέ της Αθηνάς (Cabernet di Atina) και το Sanmichele di Arce. Παράγει επίσης ελαιόλαδο, βουβαλίσια μοτσαρέλα[17], το τυρί Marzolina, κ.ά.

Στην δε σύγχρονη ιστορία της περιοχής αναφέρεται ο Παύλος ο Έλληνας, ως επί κεφαλής τοπικής ομάδος, υποστηριζόμενος από τους αγρότες με τα τοπικά «μαύρα πουκάμισα», που αντιτάχθηκαν στον φασισμό, αντίσταση που έληξε το 1927…

ΠΗΓΕΣ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις» (απόσπασμα). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.1.2022.

M. Pisa «THE EXTRAORDINARY ARCH OF THE ACROPOLIS OF ARPINO», MEGALITHIC MEDITERRANEAN, 27.1.2022.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Μια παράδοση θέλει όλες τις πόλεις και τα τοπωνύμια που αρχίζουν από Α να είναι ιδρύματα και ονοματοδοσίες των Πελασγών του Κρόνου.

[2] Μια ετυμολογία λέει πως ονομάσθηκε από έναν τύπο υποδημάτων, που ονομάζεται ciocie. Ciociaria = γη των ciociàri, των βοσκών που φορούν τα παραδοσιακά υποδήματα ciocia < λατ. soccus > cioccu (στην παλαιά γλώσσα της Ιστρίας καλείται η άκρη, το ράμφος). Αλλά δεν φαίνεται να είναι αληθές, διότι ciocia φορούσαν και αλλού, στην Μεγάλη Ελλάδα, την νότιο Ιταλία, την Σικελία, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, αλλά και σήμερα ακόμη στην Σκύρο (τα λένε τροχάδια), κλπ. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Τα 105 είδη υποδημάτων των αρχαίων Ελλήνων". Εν τέλει, ίσως να είναι βλάχικη λέξη, δηλ. αρχαία πελασγική πρωτοελληνική.

[3] Πριν ελέγετο Κρονία - Βλ. Κλαύδιος Πτολεμαίος, Στέφανος Βυζάντιος. Αθήνα ονομάσθηκε είτε από την θεά Αθηνά, είτε από τους Αθηναίους, που όταν ενίκησαν τους Άτλαντες κατέλαβαν τα μέρη που εξουσίαζαν – και μέσα σε αυτά ήταν και η χερσόνησος της Ιταλίας. Αθήνα (Ιταλίας), Αρδέα κ.ά. πόλεις ενίσχυσαν τον βασιλέα Τούρνο στον αγώνα του κατά του Τρωαδίτη Έλληνα, Αινεία, σε έναν νέο «τρωικό» εμφύλιο πόλεμο, που ξέσπασε στην περιοχή. Η πόλις ήταν σημαντική για τα ορυχεία σιδήρου, που ευρίσκονται στο όρος Μετά. Ο μέγας ρήτωρ Κικέρων έγραψε γι' αυτήν: «Αθήνα, μητέρα πολλών επιφανών ανδρών! Καμμία άλλη πόλις της Ιταλίας δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι πλουσιότερη»

[4] Βλ. Διόδωρος Σικελιώτης.

[5] Βλ. M. Pincherle G. C.Volpi «La civiltà minoica in Italia: Le città saturnine», εκδ. Pacini, Πίζα, 1990.

[6] Βλ. H. Chisholm "Atina s.v. 2." εκδ. 1911. Encyclopædia Britannica, vol. 2 (11η έκδ.), εκδ. Cambridge University Press. σελ. 852.  L. Quilici, St. Quilici Gigli «Urbanizzazione delle campagne nell'Italia antica», εκδ. L'ERMA di BRETSCHNEIDER, 2001.

[7] Οι εντόπιοι τους λένε Πέντρο / Pedro, όνομα δημοφιλέστατο στην δυτική Ευρώπη, που οι αργότερα λαοί πείστηκαν πως ανάγεται στον μαθητή του Χριστού, Πέτρο, που πάλι βέβαια σημαίνει… πέτρα…

[8] Στην τοπική Sacco, ενώ υπάρχει και ο ποταμός Σάκο (Τρήρος), μεταξύ αυτών και της ιταλικής χώρας που κατοικούν οι Αιγαίοι / Aequi και οι Μαρσοί.

[9] Κατά παράδοση.

[10] Ο οποίος κατά μία άποψη έλκει και το όνομά του από την περιοχή.

[11] Η πόλις κατελήφθη από τους Ρωμαίους και της χορηγήθηκε civitas sine suffragio το 305 π.Χ. Έλαβε δικαιώματα ψήφου στις ρωμαϊκές εκλογές το 188 π.Χ. και έγινε municipium το 90 π.Χ. μετά τον Κοινωνικό Πόλεμο.

[12] κατασκευάζονται στο Aquino και το Fiuggi.

[13] είδος γρασιδιού που φυτρώνει στις πλαγιές των ορέων Aurunci.

[14] παράγονται σε Alatri, Anagni, Fiuggi, Veroli.

[15] Λ.χ. κεντημένες πετσέτες και τραπεζομάντιλα που παράγονται στις Veroli και Boville Ernica.

[16] παράγονται στο Anagni.

[17] στο Amaseno.

πελασγικη πολη Κρονος, ηττα Ατλαντες Κρονια Α Ευθυγραμμιση Διοσκουρος Αργολιδα - Τροια, αρχαια Αρπινουμ Arpinum 7ος αιωνας πΧ πρωτοελληνες Πελασγοι Βολσκοι Σαμνιτες Πελασγος πολυγωνικα μεγαλιθικα τειχη Ακροπολη Αρπινο Arpino, ογκολιθος ακανονιστο σχημα σφηνα θεμελιο Ακροπολις πυλη, σηραγγα Μυκηνες Τιρυνθα, τιρυνς, Αργολις οξυκορυφη αψιδα αψις, Πελασγικο εφευρετης ογκολιθοι Ευρωπη θυρα, αριστερη πλευρα, επιθεση πολεμος δεξια ασπιδα πενταπολις πενταπολη, γραμμα Αλφα Λατιος τσιοκιαρια, κιοκιαρια Ciociaria θρυλος μεγαλιθικα Χρυση Εποχη 700.000 χρονια πριν, παλαιολιθικη θραυσμα οστα πυριτολιθος, ανθρωπινο δοντι γομφιος κοπτηρας, απολιθωμα Homo erectus Fontana Ranuccio Αναγνια χομο ερεκτους, φοντανα ρανουτσιο, επιγραφη Πυλη Νεαπολεως, Νεαπολης, Ναπολι, Νεαπολη SATURNO, saturn, Λατιον Αλετρι αλετριουμ αλατρι Aletrium, Alatri), Αναγνη Anagnia, Anagni, Αρπη αρπινουμ Αθηνα ατινα Atina Αντινο αντινος Antinum, φερεντινουμ Ferentinum Ferentino, φερεντινο, φερεντινος, λατινικη κοιλαδα, Ιταλια Σικελια Ζευς, Διας, 5.000 χρονια πριν ευθυγραμμισμος προσανατολισμος αστερισμος Διδυμων Διοσκουροι κτιστες ανωμαλια ενεργεια μετατοπιση / μετακινηση πετρα τειχη των Θηβων, διδυμοι Ζηθος Αμφιων Καμπανια Βασιλικατα, Gracchi, Γραικοι Γρεκοι πετρες, λαος λαας λας, κατακλυσμος του Δευκαλιωνος Δευκαλιωνας, Δευκαλιων, Δευκαλιωνα λαοι Ερνικοι / Hernici, Πετροι Μαρσιανοι / Marsi, Marsians λατρεια Αρεως, θεος Αρης Σαιους / Σακες Θρακες, θρακη Samentum λωριδα δερμα θυσια bututti νεκρικος θρηνος, Ιταλοι Αγριππας Γαιος Μαριος Κικερωνας Κικερων, Ρωμη δημοκρατια Ρωμαικη Κιμβροι, κιμβριοι εισβολη 101 πΧ Κατιλινικη συνωμοσια, κατιλινας, Φροζινονε Frosinone βιοτεχνια χαλκινος αμφορεας conca, κονκα αμφορευς τερακοτα πηλος cannate > καννατα καννα, λυγαρια βιντσιο βινκιο vinchio υφασμα καλαθι, κοσμημα χρυσος κοραλλι χαλκος σφυρηλατο σιδηρο. κεντημα θρησκευτικα αμφια αμπελι κρασι Cesanese del Piglio, καμπερνε της Αθηνας Cabernet di Atina Sanmichele di Arce ελαιολαδο, βουβαλισια μοτσαρελα, τυρι Marzolina, βουβαλι, μαρζολινα, Παυλος ο Ελληνας, αγροτης μαυρο πουκαμισο φασισμος, 1927, ARCH OF THE ACROPOLIS OF ARPINO, MEGALITHIC MEDITERRANEAN, παραδοση τοπωνυμιο ετυμολογια υποδημα ciocie Ciociaria ciociàri, βοσκος παραδοσιακα υποδηματα παπουτσια, ciocia λατινικα soccus > σοκκους σοκους cioccu Ιστρια ακρη, ραμφος Μεγαλη Ελλαδα, Σικελια, Ελλαδα, Βαλκανια, Σκυρος τροχαδια Κρονια Κλαυδιος Πτολεμαιος, Βυζαντιος. θεα Αθηνα, Αθηναιοι Ατλαντες Ατλαντιδα, ατλαντις Αρδεα βασιλεας Τουρνος Τρωαδιτης Αινειας, τρωας τρωικος εμφυλιος πολεμος ορυχειο σιδηρος, ορος Μετα Διοδωρος Σικελιωτης Πεντρο / Pedro, μαθητης Χριστος Πετρος, Sacco, σακκο σακο ποταμος Σακος Τρηρος, Αιγαιοι / Aequi Μαρσοι Ρωμαιοι 305 πΧ εκλογες 188 90 Κοινωνικος Πολεμος Ακουινο Aquino Φιουτζι Fiuggi, γρασιδι ορος Aurunci αουρουντσι, Ωρουντσι, βερολι Veroli, κεντημενη πετσατα τραπεζομαντιλο τραπεζομαντηλο Boville Ernica, μποβιλ ερνικα Amaseno αμασενο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ