Κηρύχθηκε Περιοχή Άνευ Δρόμων το ιερόν όρος Σάος Σαμοθράκης – ανακαλούνται οι άδειες για ανεμογεννήτριες!

Κηρύχθηκε Περιοχή Άνευ Δρόμων
το ιερόν όρος Σάος Σαμοθράκης
Ανακαλούνται οι άδειες για ανεμογεννήτριες!

Το όρος Σάος στην Σαμοθράκη, το υψηλότερο του Αιγαίου, είναι ιερόν όρος των Ελλήνων, διότι, όπως λέει και το όνομά του είναι Σωτήριο όρος των Ελλήνων, κατά την εποχή του κατακλυσμού του Δαρδάνου. Εντός αυτού είχε ο Ήφαιστος και οι Κάβειροι τα εργαστήριά του, ενώ σε σπήλαιό του εμυήθη ο Ορφέας και απ’ εκεί άρχισαν τα Καβείρια Μυστήρια… – ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης «Σαμοθράκη ιερά νήσος».

Η ανακήρυξη του όρους Σάος σε περιοχή άνευ δρόμων βάζει «φρένο» στην κατασκευή βιομηχανικών αιολικών σταθμών. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΕΔΩ.

Στις 13.12.2021 εδημοσιεύθη σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία θεσμοθετούνται ειδικοί όροι και περιορισμοί για την προστασία της περιοχής άνευ δρόμων και του όρους Σάος (ή Φεγγάρι). Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Στην προστατευόμενη από την ΥΑ περιοχή, η οποία έχει έκταση 97,30 τετραγωνικά χιλιόμετρα, απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων ανεξαρτήτως κατηγορίας και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Η ισχύς της απόφασης διαρκεί δύο έτη.

Η απόφαση αυτή αποτελεί de facto αναστολή της υλοποίησης των αιολικών σταθμών που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην κορυφογραμμή. Πρόκειται για τα εξής έργα:

- ΑΣΠΗΕ της εταιρείας Volterra, με 23 α/γ ύψους 150 μέτρων με άδεια παραγωγής από τις 21/04/2015, και

- ΑΣΠΗΕ της εταιρείας Εφαρμογές Πυριτίου Α.Ε. με 3 α/γ ύψους 67 μέτρων με άδεια παραγωγής από τις 14/05/2014

Δεδομένης της θεσμοθετημένης προστασίας του βουνού από την πολιτεία, θεωρούμε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που χορήγησε τις άδειες αυτές καταστρατηγώντας κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, οφείλει να τις ανακαλέσει ΑΜΕΣΑ.

ΠΗΓΗ: Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.1.2022.

Περιοχη ανευ δρομων ιερον ορος Σαος Σαμοθρακης ανακληση αδεια ανεμογεννητριες, ανεμογεννητρια Σαμοθρακη, Αιγαιο, ιερο αγιο Ελληνες Σωτηριο κατακλυσμος Δαρδανου, δαρδανος, Ηφαιστος Καβειροι εργαστηρια σπηλαιο μυηση Ορφεας ορφευς Καβειρια Μυστηρια ιερα νησος βιομηχανικος αιολικος σταθμος Φεγγαρι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ