Μενδώνη για Σπήλαιο των Πετραλώνων: «Πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, με επισκεψιμότητα 70.000 τουριστών ανά έτος» - ούτε λέξη για τον Αρχάνθρωπο…

Μενδώνη για Σπήλαιο Πετραλώνων: «Πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, 
με επισκεψιμότητα 70.000 τουριστών
ανά έτος»
Ούτε λέξη για τον Αρχάνθρωπο…

Στην αποπεράτωση των εργασιών -εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων- στο Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής, παρά τις δυσχέρειες και τις καθυστερήσεις που κατεγράφησαν, κυρίως στο πρώτο επτάμηνο του 2019 με την έναρξη των εργασιών, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη είπε:

«Πράγματι το σπήλαιο παραμένει κλειστό από τον Ιανουάριο του 2019, όταν ξεκίνησε το έργο «Ανάδειξη σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του» στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Τότε, το 2018 που εντάχθηκε το έργο, εντάχθηκε με βάση την εγκεκριμένη μελέτη από το 2012 - εκπονήσαμε τη μελέτη και την εγκρίναμε το 2012. Κρατήστε το αυτό, έχει σημασία. Όταν τον Ιούλιο του 2019 αναλάβαμε το Υπουργείο διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν εγκριθεί οι συνοδές μελέτες που προέβλεπε η εγκεκριμένη μελέτη του 2012 - βάσει της οποίας, όπως προανέφερα, εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ.

Επίσης, δεν είχαν ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την «Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών στοιχείων» και ο τακτικός διαγωνισμός για την «Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού».

Γιατί το λέω αυτό; Για να πω ότι από την αρχή το έργο - τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή εκείνη, το πρώτο 7μηνο - 8μηνο, είχε ήδη σημαντικές καθυστερήσεις.

Παράλληλα, κατά την υλοποίηση του έργου προέκυψε η ανάγκη εκπόνησης και έγκρισης επιπλέον συμπληρωματικών μελετών. Επίσης, οι ειδικές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία ήταν μία ακόμα εγγενής αιτία για την καθυστέρηση.

Οι δυσχέρειες αυτές, εκτός από τις χρονικές καθυστερήσεις, επέφεραν και μεταβολές στο φυσικό αντικείμενο του έργου. Γι’ αυτό τροποποιήσαμε την Πράξη Ένταξης, από 996.000,00€ έγινε μια μικρή αύξηση στις 19 Ιουλίου 2021 και αυξήθηκε στο 1.053.847,70 € και συγχρόνως δώσαμε μία παράταση στο χρόνο υλοποίησης, ενώ έπρεπε με βάση την ένταξη του 2018 να περατωθεί στις 5 Ιουλίου 2022. Σήμερα ο προγραμματισμός με τα επιπλέον έργα που θα γίνουν, φτάνει στις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Στην τροποποίηση που έγινε προσθέσαμε ένα ακόμη έργο, την “Προμήθεια υλικού καθαρισμού λιθωματικού διακόσμου, απόσμηση και μικροβιοκτονία του σπηλαίου”, προϋπολογισμού 118.000€.

Σήμερα, το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται πλήρως στο χρονοδιάγραμμα της τροποποίησης της ένταξης. Επομένως, για το συγκεκριμένο έργο δεν έχουμε ανησυχία ότι θα περατωθεί στο τέλος αυτού του χρόνου, διότι ήδη οι αναγκαίες μελέτες από τον Αύγουστο του 2019 γίνονται με τους ρυθμούς που πρέπει και εγκρίνονται επίσης με τους ρυθμούς που πρέπει. Η τελευταία υπεβλήθη στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου στις 2 Φεβρουαρίου 2022, πριν από μερικές ημέρες δηλαδή και ήδη ετοιμάζεται η εγκριτική της διαδικασία. Επομένως, θεωρώ ότι ως προς το σπήλαιο, στο τέλος αυτού του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι. Επίσης, όπως κι εσείς αναφέρατε, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η «Αναβάθμιση και Επανέκθεση των Συλλογών του Μουσείου Πετραλώνων», με έναν προϋπολογισμό 529.200,00€. Και εδώ οι διαδικασίες προχωρούν ικανοποιητικά και στους διαγωνισμούς και στην αυτεπιστασία. Επομένως και γι’ αυτό το έργο θεωρούμε ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να λειτουργεί και αυτό».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ, ΕΔΩ.

Δευτερολογία

«Κύριε Βουλευτά,

Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι το σπήλαιο των Πετραλώνων είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, είναι ένα εξέχον μνημείο της φύσης και σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες της Χαλκιδικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν κλείσει το σπήλαιο το 2018, το 2017 η επισκεψιμότητα κυμαινόταν ανάμεσα στις 65.000 και 70.000 τουρίστες. Επομένως ήδη υπάρχει ένα στοιχείο, και όχι όταν ο τουρισμός ήταν στην κορύφωση του, ότι το σπήλαιο αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον των τουριστών. Επομένως, το σπήλαιο όπως και όλα τα μνημεία πολιτισμού, είναι στην πραγματικότητα εκτός από ένα σημαντικό αγαθό, ένας σημαντικός πόλος οικονομικής ανάπτυξης και δύναμης για την τοπική κοινωνία. Και όχι μόνο, διότι όλα αυτά συγκλίνουν στην εθνική οικονομία.

Επίσης, είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζετε, το έχουμε συζητήσει και άλλη φορά εδώ για το Μουσείο του Πολυγύρου, το οποίο προχωρεί και εξελίσσεται πολύ καλά, το Υπουργείο Πολιτισμού επενδύει στη Χαλκιδική. Πρώτον γιατί το οφείλει, υπό την έννοια ότι είναι και η Χαλκιδική όπως και όλες οι περιοχές της πατρίδας μας, ένας τόπος με πολύ σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα. Συνεπώς, και για λόγους κοινωνικούς και παιδευτικούς, τα μνημεία πρέπει να συντηρούνται και να αναδεικνύονται. Συγχρόνως, η Χαλκιδική είναι και σημαντικός προορισμός, διότι διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον μαζί με πολιτιστικό απόθεμα. Κάθε παρέμβαση πολιτισμού βοηθάει ιδιαίτερα την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Όπως σας είπα και στην πρωτολογία μου, θεωρώ ότι τουλάχιστον μέχρι σήμερα που μιλάμε, τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και οι αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες και εμείς παρακολουθούμε τα έργα και θα πετύχουμε τους χρόνους για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί.

Από την άλλη πλευρά, οφείλω να πω ότι με τα έργα που γίνονται σήμερα, ιδιαίτερα στο σπήλαιο, εξυπηρετούνται και οι δύο αρχές. Αφενός μεν της προστασίας του ίδιου του μνημείου, της φύσης και του ανθρώπου, γι’ αυτό σας μίλησα για το επιπλέον έργο που προσθέσαμε, που έχει να κάνει αποκλειστικά με την προστασία του μνημείου. Από την άλλη πλευρά, πάλι με έργα τα οποία γίνονται, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα πρόσβασης των ΑμΕΑ, το σπήλαιο μπορεί να προσεγγίσει και άλλες ομάδες τουριστών που μέχρι σήμερα είχαν δυσκολία. Διότι δεν είναι μόνο τα ΑμΕΑ, είναι και άνθρωποι κάποιας ηλικίας με άλλους είδους προβλήματα ασθενειών που όταν υπάρχουν οι υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση, αυτομάτως οι ίδιοι θέλουν να γίνουν κοινωνοί και να μοιραστούν το συγκεκριμένο πολιτιστικό αγαθό.

Επομένως, το Υπουργείο Πολιτισμού κινείται σ’ αυτές τις δύο κατευθύνσεις. Εδώ είμαστε, ό,τι προκύψει με πολλή χαρά να σας ενημερώσω».

Την επίκαιρη ερώτηση έκανε ο βουλευτής, Απόστολος Πάνας.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ (κρατήθηκε η γνωστή του ανορθογραφία), ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.2.2022.

Μενδωνη Σπηλαιο των Πετραλωνων Χαλκιδικης αρχαιολογικος χωρος, τουρισμος Αρχανθρωπος, σκελετος αρχανθρωπου, Πετραλωνα Χαλκιδικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ