Αρχαίος ναός της Αθηνάς του 6ου π.Χ. αιώνα, κράνη και αγγεία με την λέξη ΙΕΡΟΝ, ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Ελέα των Φωκαέων

Αρχαίος ναός της Αθηνάς
του 6ου π.Χ. αιώνα,
κράνη και αγγεία με την λέξη ΙΕΡΟΝ,
ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Ελέα

Του Γιώργου Λεκάκη

Ανασκαφές στην Μεγάλη Ελλάδα, νυν νότια Ιταλία, στην τοποθεσία της αρχαίας ελληνικής πόλης Ελέας έχουν αποκαλύψει ένα καλοδιατηρημένο ελληνικό κράνος, ένα κράνος ετρουσκικού τύπου, αγγεία, που είναι χαραγμένα με την ελληνική λέξη «ΙΕΡΟΝ», θραύσματα μετάλλων, ίσως από όπλα και πανοπλίες, και τα ερείπια ενός κτηρίου που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ.

Τα αρχαία ελληνικά κράνη που ευρέθησαν στην Ελέα.
Το ορθογώνιο κτήριο, που πιστεύεται ότι ήταν ναός, είχε μήκος περίπου 18,3 Χ 6,1 μ. Τα ζωγραφισμένα αγγεία βρέθηκαν ακουμπισμένα σε πλακάκια που είχαν τοποθετηθεί στο πάτωμα.

Ο διευθυντής των Κρατικών Μουσείων της Ιταλίας Massimo Osanna είπε ότι τα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφαιρέθηκαν από τον εχθρό, μπορεί να ήταν προσφορές στην θεά Αθηνά, θεά και του πολέμου και της σοφίας, μετά την ναυμαχία της Αλαλίας. Οι Έλληνες κέρδισαν τις δυνάμεις των Ετρούσκων (επίσης Ελλήνων) και τους Καρχηδονίους συμμάχους τους, στην ναυμαχία, που διεξήχθη στα ανοικτά των ακτών της Κορσικής στο Τυρρηνικό Πέλαγος, περίπου την εποχή που χτίστηκε ο ναός στην Ελέα…

Η αρχαία ελληνική Ελέα, που σήμερα εξακολουθεί να λέγεται έτσι, αλλά παραφρασμένα ως Βέλια / Velia ευρίσκεται 40 χιλιόμετρα ΝΑ. του Ποσειδωνία > Παίστουμ / Paestum, της Καμπανίας, μιας πολυσύχναστης τοποθεσίας αρχαίων ελληνικών ναών.

Ως γνωστόν η Ελέα φημίζεται ως έδρα μιας αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής σχολής, της Ελεατικής, των φιλοσόφων Παρμενίδη και Ζήνωνα. Σώζεται το ανώτερο τμήμα της πόλεως, ή ακρόπολη, καθώς τείχος. Η ίδρυση της συγκεκριμένης πόλεως χρονολογείται περίπου στο 540 π.Χ. από Φωκαείς Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Ο Franceschini είπε ότι οι ανακαλύψεις που προέκυψαν από την ανασκαφή της Ελέας υπογράμμισαν τη σημασία της επένδυσης στην αρχαιολογική έρευνα για την αποκάλυψη «σημαντικών κομματιών της ιστορίας της Μεσογείου», αλλά και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες στην περιοχή…

ΠΗΓΗ: Fr. D'emilio «Ancient helmets, temple ruins found at dig in southern Italy», 1.2.2022 και Associated Press. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.2.2022.

Αρχαιος ναος Αθηνας 6ος πΧ αιωνας, αρχαιο κρανος αρχαια αγγεια ΙΕΡΟΝ, Ελεα Φωκαεων, ανασκαφες Μεγαλη Ελλαδα, Ιταλια, Ελεας ελληνικο ετρουσκικο αγγεια, ΙΕΡΟ θραυσμα μεταλλο οπλο πανοπλια κτηριο 2.500 2.600 χρόνια πριν, ναοι ζωγραφισμενο πλακακι αντικειμενα, προσφορα θεα Αθηνα, πολεμος σοφια ναυμαχια της Αλαλιας, αλαλια Ελληνες Ετρουσκοι Καρχηδονιοι συμμαχοι Κορσικη Τυρρηνικο Πελαγος, Βελια / Velia Ποσειδωνια > Παιστουμ / Paestum, Καμπανια ελληνικη φιλοσοφικη σχολη, Ελεατικη, φιλοσοφος Παρμενιδης Ζηνων ακροπολη, τείχος 540 πΧ Φωκαεις φωκαια Μικρα Ασια ανασκαφη Μεσογειος ελεατες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ