Εγκρίθηκε η μελέτη για το ετοιμόρροπο κάστρο Φύλλων Ευβοίας, ιδιαίτερα σημαντικού μνημείου του 13ου αιώνος!

Εγκρίθηκε η μελέτη
για το ετοιμόρροπο κάστρο
Φύλλων Ευβοίας,
ιδιαίτερα σημαντικού μνημείου
του 13ου αιώνος!

Σε απάντηση της υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, σε ερώτηση που της υπεβλήθη για την ετοιμορροπία του Κάστρου Φύλλων Ευβοίας, και σύμφωνα με τα στοιχεία που της έθεσαν υπ’ όψιν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, μαθαίνουμε τα εξής:

«Το Κάστρο Φύλλων αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο του 13ου αιώνα, για την αποκατάσταση του οποίου εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την άρση ετοιμορροπίας και την αποκατάσταση τμήματος του περιβόλου και κτηρίων του, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Υ.Α. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ ΤΜΒΜΜ/169794/20780/1805/406/8-4-2020, ΑΔΑ: 94004653Π4-ΜΣΛ).

Για την εκτέλεση του έργου, με βάση την ανωτέρω εγκεκριμένη μελέτη, υπεγράφη στις 31.12.2020 Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας τριάντα έξι (36) μηνών, με χρηματοδότηση από του πόρους της Περιφέρειας Στερεάς και συνολικό προϋπολογισμό 250.000,00 €.

Πρόκειται για έργο κομβικής σημασίας, καθώς με την ολοκλήρωσή του αποκαθίσταται το μνημείο και αναδεικνύεται η ιστορικότητα και η αρχιτεκτονική του».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΦΥΛΛΑ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΕΔΩ.

Για την ιστορία, η ερώτηση:

«Κυρία Υπουργέ,

Το κάστρο Φύλλων ή του Λικάριου δεσπόζει ναι μεν στο χωριό Φύλλα σε ειδυλλιακή τοποθεσία και πλησίον της Χαλκίδας, αλλά παραμένει δε ετοιμόρροπο και αναξιοποίητο. Το τοπίο παραπέμπει σε κάστρα της Σκωτίας, μιας και επιπρόσθετα η ιστορία του συνδέεται με ιππότη και συγκεκριμένα τον Λικάριο, ο οποίος έδρασε τον 13ο αι. Ο εν λόγω ιππότης ήταν γενοβέζικης καταγωγής από Καρυστινή μητέρα και γεννημένος στην Κάρυστο. Συμμάχησε με τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο (1223-1282), προκειμένου να εκδιώξει τους συμπατριώτες του Λομβαρδούς υπέρ των Βυζαντινών από την Εύβοια και πολλά νησιά του Αιγαίου. Τιμήθηκε με τον τίτλο του «Μεγάλου Δούκα». Οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν την Εύβοια, κατέστρεψαν τις δυο πλευρές του κάστρου των Φύλλων, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Παραδόξως ωστόσο το αναφερόμενο κάστρο παραμένει αναξιοποίητο χρόνια, αντί να αποτελέσει τοπόσημο και πόλος έλξης της Εύβοιας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, προκειμένου το κάστρο των Φύλλων Χαλκίδας ως ένα βαθμό να αναπαλαιωθεί και κατ΄ επέκταση να αναδειχθεί και να προβληθεί, ώστε να καταστεί ιστορικός πόλος έλξης και προορισμός για Έλληνες και ξένους περιηγητές;».

Ερωτών ήταν ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος (αρ. 2590, 12.1.2022).

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Α. Π.: 28718, Βουλή των Ελλήνων, Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων, 15.2.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.2.2022.

Εσωτερική Διανομή: Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, ΓΔΑΠΚ, ΓΔΑΜΤΕ, ΔΒΜΑ, ΔΑΒΜΜ, ΕΦΑ Εύβοιας, ΕΔΕΠΟΛ.

Καστρο Φυλλων μνημειο 13ος αιωνας, αποκατασταση αρχιτεκτονικη στατικη μελετη ετοιμορροπια περιβολος κτηριο ΚΑΣ, 2020, Περιφερεια Στερεας Ελλαδας, Στερεα Ελλαδα, Φυλλα Λικαριου Χαλκιδα, Σκωτια, σκοτια, ιπποτης Λικαριος, γενοβεζος γενοβα, Καρυστινη Καρυστος Αυτοκρατορας Μιχαηλ Η Παλαιολογος 1223 1282 Λομβαρδοι Βυζαντιο Ευβοια Αιγαιο τιτλος Μεγαλος Δουκας Τουρκοι, Χαλκιδας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ