200 ΧΡΟΝΙΑ από την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ των ΠΑΤΡΩΝ - ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΡΑΚΙΤΗΣ εκ Πόρου

200 ΧΡΟΝΙΑ
από την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ των ΠΑΤΡΩΝ
ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ
ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΡΑΚΙΤΗΣ εκ Πόρου

Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία των Πατρών στις 20 Φεβρουαρίου 1822, κατά την οποία ο ενωμένος στόλος των ελληνικών νησιών με την άτυπη και κατά συναίνεση αρχηγία του Υδραίου ναυμάχου Ανδρέα Μιαούλη συνεπλάκη με τον Τουρκικό στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου είχε καταπλεύσει για ενίσχυση του οχυρού της πόλης, και τον έτρεψε σε άτακτη φυγή προς την τότε Αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο.

Πρόκειται για την πρώτη εκ παρατάξεως ναυτική σύρραξη μεταξύ Οθωμανών και επαναστατημένων Ελλήνων, κάτι που αιφνιδίασε δυσάρεστα τον Σουλτάνο. Ο Μιαούλης κινήθηκε πρώτος και με έναν επιτυχή αιφνιδιαστικό ελιγμό του πλοίου του επιτέθηκε ανάμεσα στα επ' ουράς πλοία του αντιπάλου, και βοηθούμενος και από άλλα πλοία που εν τω μεταξύ προσέτρεξαν, έσπειρε τον πανικό.

Τεράστια ήταν η ηθική σημασία της ναυμαχίας για τους εξεγερμένους Έλληνες διότι, παρά το ότι η έκβαση δεν ήταν εντυπωσιακή από πλευράς ζημιών του Τουρκικού Στόλου, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο με καταδρομές των πυρπολικών, όπως έκαναν μέχρι τότε, αλλά και κατά παράταξη μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους Οθωμανούς.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ελληνικός Στόλος εμφανίστηκε συγκροτημένος, με ενιαία ψυχή, ενιαίο (αν και άτυπα) αρχηγό και ενιαία οντότητα, έτοιμος για τη μάχη.

Και μία λεπτομέρεια. Ο μοναδικός Έλληνας νεκρός της ναυμαχίας ήταν ο Ποριώτης ναύτης Νικόλας Γερακίτης στο πλοίο ΑΘΗΝΑ του Γεωργίου Σαχτούρη.

Στο βιβλίο ''ΨΗΦΙΔΕΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ'' της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου (Πάτρα 2021) για τα 200 χρόνια από το 1821, εξιστορείται αναλυτικά η ιστορική ναυμαχία από τον αξ/κό ΠΝ ε.α. και διευθυντή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου Γιάννη Μανιάτη.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.2.2022.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΑΤΡΩΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΓΕΡΑΚΙΤΗΣ Πορος σαρωνικου, Πατρα αχαιας, αχαια, 20 Φεβρουαριου 1822, στολος ελληνικα νησια Υδραιος ναυμαχος υδρα Μιαουλης Τουρκικος Πατραικος Κολπος, οχυρο ατακτη φυγη αγγλοκρατουμενη Ζακυνθος, αγγλια, ναυτικη συρραξη Οθωμανοι επανασταση 1821 Ελληνες, σουλτανος αιφνιδιασμος ελιγμος πλοιο πανικος ηθικη σημασια εξεγερση Ελληνων Τουρκια καταδρομη πυρπολικο Ελληνικος Ποριωτης ναυτης ΑΘΗΝΑ Σαχτουρης Μανιατης, σαρωνικος ντεμιρης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ