Τα Χρυσομέλικα και Χρυσοτσάκατα κορίτσια, παραμύθι από την Συγή Βιθυνίας - ΑΚΟΥΣΤΕ το.

Τα Χρυσομέλικα
και Χρυσοτσάκατα κορίτσια,
παραμύθι από την Συγή Βιθυνίας

Το πρώτο παραμύθι της σειράς «Παραμύθια της Μικράς Ασίας» είναι πλέον διαθέσιμο για να το απολαύσετε!

Πρόκειται για το λαϊκό παραμύθι «Τα Χρυσομέλικα και Χρυσοτσάκατα κορίτσια», το οποίο καταγράφεται στον Δ΄ τόμο των Μικρασιατικών Χρονικών, της ιστορικής πηγής όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά συστηματικά οι παραδόσεις της Μικράς Ασίας σχεδόν αμέσως μετά την Καταστροφή.

Το παραμύθι αυτό προέρχεται από τη Συγή της Βιθυνίας. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Οι αρχαία Βιθυνία". Αρχαία πόλη, η οποία συνδέεται με την Αργοναυτική εκστρατεία, η Συγή αριθμούσε το 1920 περίπου 2.000 κατοίκους. Από αυτούς το 90% ήταν ελληνορθόδοξοι. Χάρη στην ελαιουργία και την παραγωγή μεταξιού - όπως όλη η περιοχή της Προύσας - η Συγή άκμασε ιδιαίτερα στις αρχές του 20ού αιώνα. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή η πόλη εγκαταλείφθηκε. Σήμερα είναι ένα χωριό με περίπου 600 κατοίκους και ονομάζεται Κουμγιακά (Kumyaka), αν και ο σύγχρονος επισκέπτης θα ακούσει συχνά τους ντόπιους να αναφέρονται σε αυτό με το ελληνικό του όνομα. Στη Συγή σώζεται η εκκλησία των Αρχαγγέλων, η οποία χρονολογείται στην εποχή του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (905-959 μ.Χ.).

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Γάκης αφηγείται την ιστορία, την οποία και «έντυσε» με δική του, πρωτότυπη μουσική. Παίζοντας λαούτο, κιθάρα και κανονάκι, και με τη δημιουργία ενός ηχοτοπίου από φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, μετατρέποντας την ακρόαση σε μια πραγματική εμπειρία.

Καλή σας ακρόαση! – ΑΚΟΥΣΤΕ το ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΙΔΡ. ΑΙΚ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.2.2022.

Χρυσομελικα και Χρυσοτσακατα κοριτσια, παραμυθι Συγη Βιθυνιας, Παραμυθια της Μικρας Ασιας λαικο λαικα Χρυσομελικο και Χρυσοτσακατο κοριτσι Μικρασιατικα Χρονικα, Μικρα Ασια Βιθυνια Αρχαια πολη, Αργοναυτικη εκστρατεια, Αργοναυτες 1920 ελληνορθοδοξοι ελαιουργια μεταξι Προυσα Προυσσα 20ος αιωνας Μικρασιατικη Καταστροφη Κουμ γιακα Κουμγιακα Kumyaka, ναος ΙΝ εκκλησια Αρχαγγελων, Κωνσταντινος ο Πορφυρογεννητος 905 959 μΧ Αρχαγγελοι, Γακης αφηγηση

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ