Το ομαδικό παιχνίδι «αμπαλί» της Λευκάδος στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας

Το ομαδικό παιχνίδι «αμπαλλί»
της Λευκάδος
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδας

Το «αμπαλλί» είναι παραδοσιακό ομαδικό παιχνίδι που παίζεται με ξύλινες μπάλλες σε ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο ανοιχτού χώρου. Το «αμπαλλί» φαίνεται να προέρχεται από το παιχνίδι bocce το οποίο αναπτύχθηκε στην αρχαία Ρώμη. Διαμορφώθηκε στην σύγχρονή του μορφή στην Ιταλία και στην Γαλλία και εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στους Λευκαδίτες πέρασε κατά την Ιταλική Κατοχή (μέσα 14ου αιώνα μέχρι και τέλη του 18ου) και εξακολούθησε να παίζεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970.

Σήμερα ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» διοργανώνει τουρνουά στα οποία καλούνται και παλαιότεροι γνώστες του παιχνιδιού με στόχο να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και τον ζήλο τους στους νεότερους.

Ύστερα από πρόταση του βουλευτή Λευκάδος κ. Αθανάσιου Καββαδά, το Δ.Σ. του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» αποφάσισε ομόφωνα να προβεί στη διαδικασία εγγραφής του στοιχείου «αμπαλλί» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.3.2022.

ομαδικο παιχνιδι αμπαλι Λευκαδος αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια της Ελλαδας Ελλαδος αμπαλλι παραδοσιακο ομαδα παιγνιδι ξυλινη μπαλα μπαλλα, γηπεδο μποτσε bocce αρχαια Ρωμη Ιταλια Γαλλια Ευρωπη Λευκαδιτες Ιταλικη Κατοχη 14ος αιωνας 18ος 1970 Λευκαδιοι τουρνουα Καββαδας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ