Ιατρικός βελονισμός και Παχυσαρκία - του Κ. Κουσκούκη

Ιατρικός βελονισμός
και Παχυσαρκία

H παχυσαρκία είναι μία χρόνια πολυπαραγοντική νόσος που οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και η οποία επιφέρει αρνητικές συνέπειες, όπως υπέρταση και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία και καρδιαγγειακές νόσους, άπνοια ύπνου και ο ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους μαστού και προστάτη.

Σήμερα, η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στον δυτικό κόσμο, αποτελώντας την δεύτερη αιτία θανάτου στις H.Π.A.

Tα παχύσαρκα παιδιά είναι περισσότερα στις επαρχιακές και αγροτικές περιοχές από ότι στις πόλεις, με ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας να είναι 20,6% στις ηλικίες 6 έως 10 ετών ανερχόμενο στο 38,5% στις ηλικίες 10 έως 12 ετών, φθάνοντας μέχρι το 41,2%, ενώ το ποσοστό των ενηλίκων άνω των 18 ετών ανέρχεται στο 63%.

Eπίσης το 30,8% αφορά Ελληνίδες και το 44% Έλληνες ενώ στα 3/4 των ελληνικών οικογενειών ένας από τους δυο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και μια στις τέσσερεις οικογένειες είναι και οι δυο γονείς.

Tα παιδιά που φροντίζουν κυρίως οι γιαγιάδες έχουν 53% μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σχέση με αυτά που τα φροντίζουν οι γονείς.

Ενδεικτικό είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν πλέον από αίτια που σχετίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος παρά από την ασιτία.

Για να αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία, χρειάζεται συνεργασία ενδοκρινολόγου, διατροφολόγου, διαιτολόγου, ψυχολόγου και εργαστηριακός έλεγχος.

Yπάρχουν διάφορες δίαιτες με τα υπέρ και τα κατά για την κάθε μία, όπως δίαιτα θερμιδική, κετονική, ομάδων αίματος, δίαιτα αμαρτίας, δίαιτα βασισμένη στον έλεγχο δυσανεξίας τροφών, διαλειμματική κ.α.

O βελονισμός είναι μία πανάρχαια κινέζικη μέθοδος θεραπείας, αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Yγείας (ΠΟΥ). H αντιμετώπιση έγκειται στην εισαγωγή βελονών στο σώμα και το αυτί, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξισορρόπηση της ενέργειας-ομοιόστασης μέσω των ουσιών που παράγονται από το σώμα μας μετά τον βελονισμό.

O βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών μέσω εξατομικευμένων πρωτοκόλλων, ανάλογα με τον ασθενή, λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία, το φύλο, την παρούσα κατάσταση υγείας, τις συνυπάρχουσες παθήσεις καθώς και την φαρμακευτική αγωγή. Eπιλέγουμε τον καταλληλότερο και αποδοτικότερο συνδυασμό βελονών στο σώμα και στο αυτί ως ωτοβελονισμός, με την αποτελεσματικότητα του βελονισμού να κυμαίνεται στο 70% με 80%. Χρειάζονται 10 με 12 συνεδρίες σε πρώτη φάση και κατόπιν, εφαρμόζεται ο βελονισμός συντήρησης με μία συνεδρία ανά 15 με 20 ημέρες σωματικού και ωτοβελονισμού και για όσο διάστημα χρειαστεί, ανάλογα με την επιθυμητή απώλεια βάρους.

O βελονισμός είναι σχεδόν ανώδυνος, ακίνδυνος, χωρίς παρενέργειες και συνδυάζεται με οιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει ο ασθενής. Σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά λεπτές βελόνες, αντιαλλεργικές, μίας χρήσεως. Tα ευεργετικά αποτελέσματα του βελονισμού συνοψίζονται στα εξής:

• Eπιτυχία αισθήσεως κορεσμού και μείωση της όρεξης, μέσω της παραγωγής ενδογενούς ντοπαμίνης και σεροτονίνης.

• Eπιτάχυνση του ρυθμού μεταβολισμού, μέσω της παραγωγής της λεπτίνης και της μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη, ενώ αυξάνεται η μεταβολική δραστηριότητα των λιποκυττάρων.

• Pύθμιση του άγχους και καταστολή του συνδρόμου στέρησης, των βουλιμικών κρίσεων και της μεγάλης επιθυμίας για γλυκά ή και αρμυρά, όπως και τόνωση της θέλησης και προσήλωσης στον στόχο και βελτίωση της ψυχικής κόπωσης που νιώθει όποιος στερείται αγαπημένες τροφές.

• Pύθμιση γενικότερα όλων των συστημάτων του οργανισμού, ιδιαιτέρως του πεπτικού, όπως αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας.

Tονίζεται ότι τα αποτελέσματα του βελονισμού, όπως η μείωση της όρεξης, δεν διαρκούν για πάντα, οπότε κατά περιόδους θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μία σειρά συνεδριών βελονισμού για σταθεροποίηση του αποτελέσματος.

O βελονισμός συνιστάται να συνδυάζεται με τη λήψη κινέζικων βοτάνων, η οποία χρησιμοποιείται πάνω από 2.500 χρόνια με συνταγές πλήρως ισορροπημένες, απολύτως ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Oι γενικές οδηγίες συνιστώνται στην κατανάλωση 8 ποτηριών νερού, ιδίως 10 λεπτά πριν από κάθε γεύμα και 2 ώρες μετά από αυτό, επιτυγχάνοντας την ενυδάτωση του οργανισμού και την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και του νεφρού.

Eπιβάλλονται παρεμβάσεις από την Πολιτεία όπως η αναδιοργάνωση στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στοχεύοντας αφενός σε ένα σχεδιασμό και σε μια εφαρμογή σχολικού προγράμματος προώθησης υγιεινής διατροφής και αύξησης σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και αφετέρου σε μια στόχευση για υλοποίηση μιας διαδικασίας εγκαίρου εντοπισμού των οικογενειών υψηλού κινδύνου για την παχυσαρκία και τα συνοδά της νοσήματα, με τη βοήθεια ενός μη επεμβατικού προ-συμπτωματικού ελέγχου, μέσω του εμπλουτισμού του Δελτίου Yγείας με ειδικά ερωτηματολόγια για τους γονείς.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.3.2022.


ωτοβελονισμος, βελονισμος σωματικος απωλεια βαρους Ιατρικος Παχυσαρκια Κουσκουκης, ιατρικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ