Χρυσό κόσμημα της αρχαίας Στρύμης, κλαπέν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και μία επιδορατίδα επεστράφησαν στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ

Χρυσό κόσμημα
της αρχαίας Στρύμης,
κλαπέν από το
Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
και μία επιδορατίδα
επεστράφησαν στην Ελλάδα,
από τις ΗΠΑ

Δύο ακόμη  σημαντικά αρχαία αντικείμενα, ένα χρυσό κόσμημα, που είχε κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και μια αργυρή επιδορατίδα, παραδόθηκαν, σε μια σεμνή τελετή, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη  από τον  προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. David Magdycz, στην  Ελληνική Πρεσβεία.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά την τελετή παράδοσης δήλωσε: «Η συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με τα στελέχη του Homeland Security είναι άριστη και αποδίδει καρπούς. Σήμερα, δύο αρχαιότητες από την Ελλάδα, επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πρόκειται για μία αργυρή επιδορατίδα, καθώς και για ένα χρυσό κόσμημα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είχε κλαπεί πριν από 10 περίπου χρόνια από το Μουσείο της Κομοτηνής και τώρα επαναπατρίζεται. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με το οποίο ήδη σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα».

Από την πλευρά του, ο David Magdycz, Επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι «Οι ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είναι ευτυχείς για τον επαναπατρισμό των αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα. Η συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και με την Πρεσβεία της Ελλάδας στις ΗΠΑ είναι εξαιρετική».

Το κόσμημα είχε βρει γεωργός, τον Φεβρουάριο του 1993, στον Ίμερο Ροδόπης, στην παραλία της Αρχαίας Στρύμης - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΤΡΥΜΗ, ΕΔΩ - και το παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Το 2012-2013 εκλάπη από το Μουσείο 

.................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Δηλαδή του ΥΠΠΟΑ ΔΕΝ γνωρίζει πότε ακριβώς εκλάπη!!!

.........................................

και η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, κατ' αρμοδιότητα, γνωστοποίησε την υπόθεση στην Interpol. Φωτογραφία του κλαπέντος κοσμήματος αναρτήθηκε στη διεθνή βάση κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών που τηρείται από την Interpol.

Τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τον έλεγχο του ηλεκτρονικού καταλόγου μιας γκαλερί, με έδρα το Louisville των Η.Π.Α.

.................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Το ΥΠΠΟΑ ΔΕΝ κατονομάζει αν και γνωρίζει την "γκαλερί"!!!

.........................................

εντοπίστηκε το χρυσό κόσμημα του Μουσείου Κομοτηνής μεταξύ των αρχαιοτήτων που ήταν προς πώληση. 

.................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Αυτός ο έλεγχος των ηλεκτρονικών καταλόγων των δημοπρασιών πρέπει να γίνεται καθημερινά από ειδικευμένα τμήματα του ΥΠΠΟΑ!!! Το φωνάζω και το γράφω χρόνια...

.........................................

Εμφανιζόταν από τη γκαλερί, ως ζεύγος μαζί με ένα παρόμοιο, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης $2,000-3,000. Στον κατάλογο αναφερόταν ότι τα κοσμήματα είχαν εμφανιστεί στο Βέλγιο, τη δεκαετία του 1960 κι αγοράστηκαν από Γάλλο συλλέκτη, κι από εκεί κατέληξαν σε συλλογή στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Η πληροφορία αυτή αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορούν να αλλοιωθούν τα στοιχεία προέλευσης ενός αρχαίου αντικειμένου από τους διακινητές του.

Το ΥΠΠΟΑ ζήτησε την συνδρομή  του Γραφείου της Interpol προκειμένου το κόσμημα  να αποσυρθεί από τη δημοπρασία να κατασχεθεί  από τις αρμόδιες αμερικανικές και να επιστρέψει στην Ελλάδα, βάσει της τεκμηρίωσής του ως προϊόντος παράνομης διακίνησης. Η αγαστή συνεργασία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, την Interpol, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Λος Αντζελες, την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον και την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση του αρχαίου κοσμήματος και την απόδοσή του στην Ελλάδα. Το χρυσό κόσμημα  είναι  ήδη εδώ και  παραδόθηκε, προσωρινά, προς φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το δεύτερο αντικείμενο που, επίσης, παραδόθηκε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ήταν μια  επιδορατίδα, δηλαδή, η «μύτη» ενός δόρατος. Το 2012, το γραφείο της HSI, στο Austin του Τέξας, άρχισε να διερευνά την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων, μέσω αμερικανικής ιστοσελίδας. Η σχετική έρευνα εντόπισε, την αργυρή επιδορατίδα από την Ελλάδα, η οποία είχε εισαχθεί παράνομα στις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2007, και είχε αγορασθεί από συλλέκτη σε κατάστημα με αναμνηστικά δώρα/souvenir.  Η ανάλυση της επιδορατίδας από ειδικό του Buffalo State University, κατέδειξε ότι, δεδομένων της τυπολογίας και της διάβρωσης του αντικειμένου, καθώς και βάσει ακτινογραφίας, πρόκειται για αρχαιολογικό εύρημα από την Ελλάδα.  Η επιδορατίδα που κατασχέθηκε από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.

.................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Είναι απλό: Χρειάζεται μόνο μια απλή ανάλυση!!!

.........................................

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 28.2.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.3.2022.

Χρυσο κοσμημα αρχαια Στρυμη, κλοπη Αρχαιολογικο Μουσειο Κομοτηνης αρχαια αργυρη επιδορατιδα επιστροφη επαναπατρισμος Ελλαδα, ΗΠΑ αρχαια αντικειμενα, Υπουργειο Πολιτισμου Μενδωνη αρχαιοτητες Κομοτηνη γεωργος, Φεβρουαριος 1993, Ιμερος Ροδοπης, 2012 2013 Πολιτιστικα Αγαθα, ιντερπολ Interpol Φωτογραφια κλαπεν κλαπεντα 2019, γκαλερι Louisville λουισβιλ ζευγος Βελγιο, 1960 αγορα Γαλλος συλλεκτης, δημοπρασια παρανομη διακινηση μυτη αιχμη δορατος δορυ 2012, Ωστιν Austin Τεξας, 2007
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ