Σιτηρά από την Ουκρανία, στην Λέρο! - του Fr. DiPierro

Σιτηρά από την Ουκρανία,
στην Λέρο!

Του Frantsesko DiPierro

Το 1885 ο Δ. Οικονομόπουλος περιγράφει σε λίγες γραμμές στην σελίδα 142, την υποτυπώδη και μάλλον ανύπαρκτη βιομηχανική κατάσταση στην Λέρο.


«Η εν Λέρω βιομηχανία βρίσκετε σε νηπιώδη κατάσταση… Από τίνος όμως ιδρύθη και εν Λέρω Μέγας Ατμόμυλος, όστις έθηκεν αμέσως εις αργίαν τους ανεμόμυλους ων οι πλείστοι, εγκατελειφθένες ήδη, καταρρέουσι».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΕΡΟ, ΕΔΩ.

Σε εκείνη την ομιχλώδη και υπό την σκοτεινή τουρκική κατοχή των νησιών μας εποχή, την δεκαετία του 1870, ο διορατικός και παράλληλα δραστήριος συμπατριώτης μας Ζαννής Α. Καστής, κατάφερε να κάνει το πρώτο μεγάλο και τολμηρό επιχειρηματικό βήμα στο νησί της Λέρου.

 Έφτιαξε σε ένα κτίσμα 388,50 τ.μ. τον μεγαλύτερο ατμόμυλο στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή. Με την δραστηριοποίηση αυτή του Ζ. Καστή, οι εκτός της νήσου Λέρου εφοπλιστές μας βλέπουν μια νέα αγορά να ανοίγει γι’ αυτούς.

Ο Ζ. Καστής είχε φιλικές και οικογενειακές σχέσεις με τους Λεριούς εφοπλιστές, οι οποίοι μετά από συνεννόηση μαζί του άρχισαν να φορτώνουν σιτηρά για τον ατμόμυλο του Μπουρτσιού. Οι εφοπλιστές μετέφεραν τα σιτηρά των έφορων κάμπων της Ουκρανίας με τα τρικάταρτα ποντοπόρα πλοία τους, από το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Οδυσσού [1] και δια μέσου του Ευξείνου Πόντου και της Θάλασσας του Μαρμαρά στον αλευρόμυλο του Μπουρτσίου.

Όταν έφταναν στο λιμάνι της Αγ. Μαρίνας οι εργάτες με τα βαγονέτα της εποχής μετέφεραν το στάρι στις μηχανές του αλευρόμυλου. Τότε άρχιζε η επεξεργασία του σιταριού. Ο αλευρόμυλος το διαχώριζε σε πίτουρα, σιμιγδάλι και αλεύρι, το οποίο έμπαινε σε πάνινα τσουβάλια και στη συνέχεια το φόρτωναν προς τα λιμάνια της Τεργέστης, του Λιβόρνο, της Μασσαλία και της Αγγλίας.

Εκείνη την εποχή, από το 1878 έως το 1895, διατέλεσε κυβερνήτης της Οδυσσού [1] ο Έλληνας Γρηγόριος Μαρασλής, παιδί ενός ευκατάστατου εμπόρου της πόλης, που είχε συμμετάσχει και στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Ο Μαρασλής χρηματοδότησε με τμήμα της προσωπικής του περιουσίας μεγάλο αριθμό δημοσίων κτισμάτων στην Οδυσσό [1], μια πόλη με τεράστια ιστορία και μεγάλο αριθμό Ελλήνων που δραστηριοποιούνταν εμπορικά στην πανέμορφη και πλούσια πόλη.

Τα χρόνια πέρασαν και το 1943 μια βόμβα καταστρέφει τον αλευρόμυλο (φωτ. άνωθεν)….

Το 2005 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχίζει η αποκατάσταση του κτηρίου και η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης ολοκληρώθηκαν το 2008.

Σήμερα εμείς από αυτό το μικρό ιστορικό νησί, στέλνουμε την αγάπη μας στους Έλληνες της Οδυσσού και σε όλον τον λαό της πολύπαθης Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: 12νησος Press, 28.2.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.3.2022.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

[1] Ο Οδυσσός ορθογραφείται με "υ", ως ετυμολογουμένη από τον ιδρυτή της, Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης.

Σιτηρα Ουκρανια, Λερος 1885 Οικονομοπουλος βιομηχανια Λερου, Ατμομυλος, ανεμομυλος Τουρκικη κατοχη νησι 1870, Ζαννης Α. Καστας, εφοπλιστης Λεριοι εφοπλιστες, Μπουρτσιου καμπος τρικαταρτο ποντοπορο πλοιο εμπορικο λιμανι Οδησσος Οδυσσος Οδυσσευς Οδυσσεας Ευξεινος Ποντος Θαλασσα του Μαρμαρα Μπουρτσιος Μαρμαρας, Αγια Μαρινα βαγονετο σταρι αλευρομυλος πιτουρα, πιτουρο σιμιγδαλι αλευρι, πανινο τσουβαλι Τεργεστη, Λιβορνο, Μασσαλια Αγγλια 1878 1895, κυβερνητης Οδησσου ιθακη Ελληνας Μαρασλης, Φιλικη Εταιρεια 1943 βομβα βομβαρδισμος 2005 Υπουργειο Πολιτισμου 2008
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ