Εκδήλωση για την Επανένωση των Μνημείων της Ακρόπολης - ΔΕΙΤΕ και βίντεο

Εκδήλωση για την Επανένωση
των Μνημείων της Ακρόπολης

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, σε συνεργασία με το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ διοργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση με θέμα:

 «Η Επανένωση των Μνημείων της Ακρόπολης»


την

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, ώρα 17:30

στο

Μέγαρον Πειραϊκού Συνδέσμου - Αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη Καραΐσκου 104 Πειραιάς

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΔΩ.

Ομιλητές:

- Δρ Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, Αρχαιολόγος, Θεατρολόγος, Γεν. Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Επαναπατρισμοί και Διεκδικήσεις Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» - ΔΕΙΤΕ την ομιλία της ΕΔΩ.

- Δρ Έλενα Κόρκα, επί τιμή Γεν. Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Οι Αρχειακές μαρτυρίες για την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν»

- Geoffrey Robertson, Νομικός, εντεταλμένος συνήγορος της Βασίλισσας της Αγγλίας, ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρυτής της μεγαλύτερης νομικής κοινοπραξίας στην Ευρώπη που ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα "Doughty Street Chambers", επισκέπτης καθηγητής στο Queen Mary Πανεπιστήμιο στο Λονδίνο, συγγραφέας του βιβλίου «Σε ποιον ανήκει η ιστορία;», φιλέλληνας, "How to get the marbles back", «Πώς να πάρουμε πίσω τα μάρμαρα».

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που μιλάει σε ελληνικό κοινό ο Geoffrey Robertson, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στην Ελλάδα.

- Ειρήνη Σταματούδη, LLM, Ph.D. Καθηγήτρια Νομικής Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «Η Εξέλιξη της επιχειρηματολογίας Ελλάδας και Βρετανίας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» - ΔΕΙΤΕ την ομιλία ΕΔΩ.

- Γεώργιος Βάρδας, Αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα «Ο αγώνας για τα μάρμαρα: Πρόσφατες εξελίξεις στην εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»

- Δρ Άγγελος Νακάσης – Δρ Αθανάσιος Νακάσης, Πρόεδρος Ελληνικού ICOMOS «Μάρμαρα Παρθενώνος – Ελληνικές και Διεθνείς Θέσεις για την επιστροφή τους»

- Μαρία Αν. Βέργου, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Υ.Δ., ΜΔΕ «Η Επανένωση των Μνημείων της Ακρόπολης υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου». - ΔΕΙΤΕ την ομιλία, ΕΔΩ.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:

Άγγελος Συρίγος , Υφυπουργός Παιδείας, Βουλευτής Α΄Αθηνών της Ν.Δ.,

Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Βουλευτής Περιφ. Α’ Πειραιώς & Νήσων της Ν.Δ.,

Νικόλαος Σταμπολίδης, Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ηλίας Γουζούασης, Διοικητής του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά

Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά

Ειρήνη Λογοθέτη, Κοινοτική Σύμβουλος Γ’ Κοινότητας του Δήμου Πειραιά

Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά

Λεωνίδας Τσιαντουλας, Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας

Άγγελος Δαμάλης, Βοηθός Διοίκησης του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος

Πελοπίδας Αγγελόπουλος, Πρόεδρος της Λέσχης Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος

Ιωάννης Τετράδης, Πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Πειραιά

Σοφία Χηνιάδου, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Αντώνης Αντωνίου, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους

Κωνσταντίνα Νασοπούλου, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Όλγα Παπαχρήστου, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Μαρία Οικονόμου, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Ελένη Ευσταθίου, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Κυριακή Ρεντζεπέρη, Δικαστική Πληρεξούσια Α’ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Γιώργος Γεωργόπουλος, Δικαστικός Πληρεξούσιος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,

Αρετή Γεωργιλή, Free Thinking Zone,

Ιωάννης Κανατσέλης, εκδότης της εφημερίδας "Η Φωνή των Πειραιωτών",

Οι συνδιοργανωτές Γ. Λεκάκης / ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
και Ευάγγελος Καρλαφτης / ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.

Γιώργος Λεκάκης / ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ευάγγελος Καρλάφτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Πειραϊκού Συνδέσμου, Γιώργος Λεκάκης, Πρόεδρος Αρχείου Πολιτισμού, Καλλιόπη Βαρουδάκη, Γενική Γραμματέας Πειραϊκού Συνδέσμου, Παναγιώτης Παπαδογιαννάκης, Ταμίας Πειραϊκού Συνδέσμου, Καλλιόπη Καλούδη, Έφορος Καλλιτεχνικού Πειραϊκού Συνδέσμου, Γεώργιος Δρούζας, Έφορος Φιλολογικού Πειραϊκού Συνδέσμου.

 

Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών της Ακρόπολης είναι υψίστης εθνικής σημασίας, διότι αφορά στην πολιτιστική μας ταυτότητα και κατά επέκτασιν στην Ύπαρξη και στην επιβίωση μας ως Έθνος, και στην μελλοντική μας ανέλιξη,  προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Η διάσωση και αποκατάσταση των πολιτιστικών μας ερεισμάτων αποτελεί ιερή υποχρέωση  στους προγόνους μας και στις μελλοντικές γενεές. Η επανένωση των Μνημείων της Ακρόπολης θα επιφέρει αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και θα προβεί προς όφελος όλης της Ανθρωπότητας. Ο 20ος και ήδη ο 21ος αιώνας καταγράφονται ως αιώνες παγκοσμίων πολέμων, καταστροφών, γενοκτονιών. Η Επανένωση των Μνημείων της Ακρόπολης είναι εκείνη η κίνηση που  μπορεί να σώσει την τιμή της γενιάς μας.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, των ζωφόρων, των αετωμάτων και των μετώπων, η Καρυάτιδα και η Ιωνική Στήλη δεν είναι απλώς αγάλματα, κινητά έργα τέχνης, αλλά αναπόσπαστα μέρη των Ναών του Παρθενώνα και του Ερεχθείου και θα πρέπει να επαναπατριστούν στη χώρα και στον λαό που τα δημιούργησαν, με τους οποίους συνδέονται αέναα, υλικά και ψυχικά, επί χιλιετίες. Οι Καρυάτιδες περιμένουν την αδελφή τους.

Ο επαναπατρισμός των Γλυπτών της Ακρόπολης στην Πατρώα Γη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, για έναν ακόμη Λόγο, καθώς διανύουμε τα έτη εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την Εθνική μας Παλιγγενεσία.

Η εκδήλωση αυτή πέτυχε να συγκεντρώσει όλα τα επιχειρήματα και τα πορίσματα της μακρόχρονης ενδελεχούς έρευνας και επίπονης προσπάθειας ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με το όραμα ενός καλύτερου Κόσμου, και ενισχύει τις προσπάθειες της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Κοινότητας για το τέλος της Ύβρεως.

Τα μνημεία της Ακρόπολης, σύμβολα του Ελληνικού, του Ευρωπαϊκού και του Παγκοσμίου Πνεύματος, που εκφράζουν πανανθρώπινες αξίες, μια που ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι ουσιωδώς Ανθρωπιστικός και Οικουμενικός, πρέπει επιτέλους να συνενωθούν! Είναι μια απαίτηση όχι μόνον Ελληνική, αλλά Οικουμενική, Πανανθρώπινη, στο όνομα της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης.

Την εκδήλωση κόσμησαν σχετικοί πίνακες των αδελφών Κάρλου, της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση.

Οι ομιλίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Πειραϊκού Συνδέσμου και του Αρχείου Πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.4.2022.

Επανενωση των Μνημειων της Ακροπολης, Πειραικος Συνδεσμος, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ επιστημονικη εκδηλωση Επαναπατρισμος, Μνημεια Ακροπολεως Πειραιας, Αδαμ – Βελενη, Αρχαιολογος, Θεατρολογος, Αρχαιοτητες, Πολιτιστικη Κληρονομια, Υπουργειο Πολιτισμου Επαναπατρισμοι και Διεκδικησεις Αρχαιοτητων Μαρμαρα του Παρθενωνα Κορκα, Αρχειο αφαιρεση Γλυπτων Παρθενωνας λορδος Ελγιν, Ρομπερτσον Robertson, Νομικος, εντεταλμενος συνηγορος Βασιλισσα της Αγγλιας, αγγλια, ανθρωπινα δικαιωματα, νομικη κοινοπραξια Ευρωπη καθηγητης Κουιν Μαιρη Queen Mary Πανεπιστημιο Λονδινο, συγγραφεας βιβλιο Σε ποιον ανηκει η ιστορια; φιλελληνας, Σταματουδη, καθηγητρια Νομικης Λευκωσια επιχειρηματολογια Ελλαδα Βρετανια, Βαρδας, Αυστραλια Παρθενων αγωνας εκστρατεια Νακασης επιστροφη, Βεργου, Νομικο Συμβουλιο του Κρατους, Μνημειο, Ακροπολη, Διεθνες Δικαιο, Ιωνικη Στηλη, αγαλματα, κινητα εργα τεχνης, αναποσπαστα μερη Ναων Παρθενωνα ιωνικος κιονας Ερεχθειου Ερεχθειο Ερεχθειον
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ