Βρέθηκε «πυραμιδοειδής δομή» 6.000 χρόνων στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας!

Βρέθηκε «πυραμιδοειδής δομή»
6.000 χρόνων
στο Λούγκανσκ της Ουκρανίας!

Του Γιώργου Λεκάκη

Πυραμίδα της Εποχής του Χαλκού βρέθηκε στην Ουκρανία.

Αρχαιολόγοι στην Ουκρανία ανακάλυψαν τα ερείπια μιας αρχαίας πυραμιδικής δομής, που χρονολογείται πριν από αυτές στην Αίγυπτο κατά τουλάχιστον 300 χρόνια! Τα πέτρινα θεμέλια της κατασκευής, που πιθανότατα έμοιαζαν με τα ζιγκουράτ των Αζτέκων και των Μάγια στη Νότια Αμερική, ανακαλύφθηκαν κοντά στην ανατολική πόλη Λουγκάνσκ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ, ΕΔΩ.
Πιστεύεται ότι κτίσθηκε πριν από περίπου πέντε χιλιετίες κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού από «ανιμιστές» που λάτρευαν τον θεό Ήλιο. Η «πυραμίδα» είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα ναών και βωμών θυσιών στην κορυφή μιας γλυπτής πλαγιάς με σκαλοπάτια στις πλευρές της.

Ο κ. Βίκτορ Κλότσκο / Viktor Klochko (του Πανεπιστημίου του Γκντανσκ), επί κεφαλής της ανασκαφής, είπε ότι η ανακάλυψη είναι διεθνούς σημασίας. «Αυτό είναι το πρώτο μνημείο αυτής της εποχής και του είδους του που βρέθηκε στην Ανατολική Ευρώπη», είπε. «Αλλάζει ολόκληρη την αντίληψή μας για την κοινωνική δομή και το επίπεδο ανάπτυξης των κτηνοτρόφων και των αγροτών που ήταν οι άμεσοι πρόγονοι των περισσότερων ευρωπαϊκών λαών».

Υπάρχουν περίπου 100 πυραμίδες στην Αίγυπτο, ερείπια πυραμίδων της Μεσοποταμίας σώζονται στο Ιράκ και το Ιράν, ζιγκουράτ στο Μεξικό και οι Νούβιοι έκτισαν πυραμίδες ως τόπους ταφής μοναρχών στην κοιλάδα του Νείλου. Όμως οι πυραμιδικές κατασκευές είναι σπάνιες στην Ευρώπη. Μία από τις λίγες είναι μια πυραμίδα (ρωμαϊκής εποχής) κοντά στην Νίκαια της Γαλλίας, που μπορεί να χτίστηκε από λεγεωνάριους που συμμετείχαν σε μια αιγυπτιακή λατρεία.

................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Βέβαια, ο κ. Κλότσκο ξεχνά τις πυραμίδες της Ελλάδος, καθώς και το ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει αυτόν τον αρχιτεκτονικό τύπο με το ελληνικό του όνομα: Pyramid.

Από ατολμία οι αρχαιολόγοι (και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού) δεν τις ονομάζουν πυραμίδες... μάλλον διότι η λέξις έχει ταυτιστεί με την Αίγυπτο, και την κοινή εικόνα που έχει γι' αυτές ο μέσος άνθρωπος...

................................................

Παρ’ όλο που έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι στην τοποθεσία του Λουγκάνσκ / Lugansk, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η ¨πυραμίδα" χρησιμοποιήθηκε για θυσία με καύση και όχι ως τόπος ταφής. «Οι άνθρωποι ζούσαν στις γύρω κοιλάδες και ανέβαιναν εδώ πάνω για να πραγματοποιήσουν τις τελετές τους», είπε ο κ. Klochko. (σ.σ.: Κάτι σαν τα κρητικά μινωικά ιερά κορυφής). «Είχαν μια “παγανιστική” λατρεία που υποκλινόταν στον Ήλιο, όπως και οι πρόγονοι των Σλάβων», είπε.

Στο σημείο έχουν βρεθεί λείψανα θυμάτων θυσιών, στάχτες και κεραμικά, αλλά όχι κοσμήματα ή θησαυροί. Τα συγκρότημα (έκτασης ενός τετραγωνικού μιλίου!), εκτιμάται ότι είχε ύψος 60 μ. Πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για περίπου 2.000 χρόνια.

«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο είναι η κλίμακα αυτού του τεράστιου συγκροτήματος», είπε ο κ. Stanislav Mogilny, που εργάζεται στην ανασκαφή. «Είναι απλά απίστευτο - ένα τιτάνιο κατόρθωμα»!

«Δεν βρήκαμε κάτι που να μοιάζει με τις αιγυπτιακές πυραμίδες, όπως τις ξέρει ο κόσμος από φωτογραφίες. Αλλά η τοποθεσία ευρίσκεται σε έναν λόφο. Και αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον από μόνο του».

Το συγκρότημα ναών και ταφών, αποτελείται κυρίως από τέσσερις μεγάλους πέτρινους τύμβους. Σύμφωνα με τον κ. Klochko, εκτίσθη πριν από 6.000 χρόνια - περίπου το 4000 π.Χ. - και χρησιμοποιήθηκε περίπου μέχρι το 400 π.Χ.

ΠΗΓΗ: T. Parfitt «Bronze Age pyramid found in Ukraine», 7.9.2006. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.9.2006.

αρχαια πυραμιδοειδης δομη 6.000 χρονια Λουγκανσκ Ουκρανια πυραμιδα Εποχη Χαλκου αρχαιολογος ερειπια πυραμιδικη Αιγυπτος πετρινα θεμελια κατασκευη ζιγκουρατ Αζτεκοι Μαγια Αμερικη, 5η χιλιετια πΧ, πρωιμη ανιμισμος λατρεια θεος Ηλιος συμπλεγμα ναος βωμος θυσια γλυπτη πλαγια σκαλοπατι πλευρα Κλοτσκο ανασκαφη μνημειο Ανατολικη Ευρωπη κοινωνια κτηνοτροφια γεωργια αγροτες ευρωπαικοι λαοι πυραμιδες Μεσοποταμια Ιρακ Ιραν, Μεξικο Νουβιοι νουβια ταφη μοναρχης κοιλαδα Νειλος σπανια ρωμαικη Νικαια Γαλλια λεγεωναριος αιγυπτιακη λατρεια ελλαδα ελλαδας Ελλάδος, αρχιτεκτονικη ελληνικο ονομα Pyramid, αρχαιος ταφο αρχαιολογοι καυση τελετη κρητη κρητικο μινωικο ιερο κορυφης παγανισμος Σλαβοι σταχτη κεραμικο κλιμακα ανασκαφες αιγυπτιακη πετρινος τυμβος 4000 πΧ 400 πΧ Bronze Age pyramids Ukraine
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ