Η γιαγιά Αμίρισσα, που μετανάστευσε από το Καστελλόριζο στην Αυστραλία το 1925, με 80 φορεσιές!!!

Η γιαγιά Αμίρισσα,
που μετανάστευσε
από το Καστελλόριζο στην Αυστραλία το 1925,
με 80 φορεσιές!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Όταν η γιαγιά του Geoffrey Conaghan μετανάστευσε από το Καστελλόριζο στην Αυστραλία το 1925, ήλθε με την ελληνική «γκαρνταρόμπα» της, που περιελάμβανε περίπου… 80 είδη ένδυσης, τα οποία έχουν παραμείνει σε μία μόνο συλλογή μέχρι σήμερα!

Η γυναικεία φορεσιά του Καστελλόριζου, είναι μια από τις πλέον βαρύτιμες των ελληνικών γυναικείων φορεσιών!
Η αχρονολόγητη αυτή παλαιά φωτογραφία δείχνει γυναίκες,
που φορούν παραδοσιακές φορεσιές του Καστελλόριζου:
Πολύχρωμες: φούξια, σμαραγδί, ροζ, κίτρινο και πορτοκαλί,
φορεμένες με βελούδινο πανωφόρι, διακοσμημένο με γούνα,
έντονα διακοσμημένο με χρυσοκέντημα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές".

Η συλλογή από μετάξι, βελούδα, γούνες, μπροκάρ και κρεπ ντε σιν της Αμίρισσας (*) (Χατζηαγαπητού) Ασκητή προήλθε από την Κύπρο, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ινδία και την Τουρκία και αντικατοπτρίζουν την καίρια θεση του Καστελλόριζου και την εμπορική οικονομία του.

Με την εμπειρία του στο εμπόριο και τον τουρισμό, ο κ. Conaghan ερεύνησε την προέλευση των υφασμάτων από την συλλογή της προγιαγιάς του, για να ερευνήσει και να δημιουργήσει την ιστορία του Καστελλόριζου , του ανατολικότερου κατοικημένου νησιού της Ελλάδας. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Η Μεγίστη Κιστήνη, το Καστελόριζο".

Η έρευνα του κ. Conaghan τον οδήγησε στα μουσεία κλωστοϋφαντουργίας του Gujarat / Γκουτζαράτ στην Ινδία και στους μεταξουργούς της Λυών στην Γαλλία.

Λεπτομέρεια από το πλούσιο ύφασμα, που κοσμούσε ένα από τα κοστούμια της συλλογής ρούχων της Αμίρισσας, που έφερε μαζί της, στην Αυστραλία το 1925...

Η έρευνά του αυτή αποτελεί τη βάση της διάλεξής του με τίτλο: «Entwined: Trade, politics and geography, the textiles of Kastellorizo’s unique women’s costume», που θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Κέντρο (Mezzanine, 168 Lonsdale Street), στην Μελβούρνη το βράδυ της 5ης Μαΐου 2022 στις 19:00 και είναι η τελευταία των σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, σειρά που φιλοξενείται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (GCM). Η ομιλία θα παρουσιαστεί επίσης διαδικτυακά μέσω των καναλιών του GCM στο Facebook και στο Youtube.

Ο Καστελλοριζιός Geoffrey Conaghan τα τελευταία 15 χρόνια είναι μέλος της εκτελεστικής ομάδας του αεροδρομίου της Μελβούρνης. Έχει υπηρετήσει ως Επίτροπος της Βικτώριας στην Ινδία και ως Γενικός Πράκτορας της Βικτώριας στο Λονδίνο. Έχει επίσης υπηρετήσει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tourism Victoria. Είναι πρώην πρόεδρος του New Art St Kilda και είναι ο πρεσβευτής του δικτύου δωρητών Linden Contemporaries από το 2018. Τώρα είναι σύμβουλος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αεροδρομίων και είναι κάτοχος πτυχίου Τεχνών με ειδίκευση στην Ανθρωπολογία από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

(*) Αμίρισσα < αμιράς = άρχων, κύριος > αρχόντισσα, κυρά.

ΠΗΓΗ: «Ancestor’s Kastellorizo costume collection is focus of talk on island’s links with the world», Νέος Κόσμος, 27.4.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.4.2022.

Αμιρισσα, μεταναστευση Καστελλοριζο Αυστραλια 1925, ειδη ενδυσης, φορεσιες, ελληνικη γκαρνταρομπα ενδυση, συλλογη μεταξι, βελουδο, γουνα, μπροκαρ και κρεπ ντε σιν Αμιρισα Χατζηαγαπητου Ασκητη Κυπρος, μεγιστη κιστηνη Γαλλια, την Ιταλια, την Ινδια Τουρκια εμποριο οικονομια υφασμα νησι μουσειο κλωστουφαντουργια Gujarat / Γκουτζαρατ μεταξουργος Λυων Μελβουρνη, γυναικεια φορεσια Καστελλοριζου, ελληνικη παραδοσιακη γυναικα παραδοσιακες φορεσιες Καστελλοριζια πολυχρωμια φουξια, σμαραγδι, ροζ, κιτρινο και πορτοκαλι, βελουδινο πανωφορι, διακοσμηση γουνες χρυσοκεντημα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ