Κρατήρ 3.300 χρόνων, από την Αργολίδα, στην Σμύρνη! Με αινιγματική παράσταση: ιέρεια / θεά με 12 ασπίδες; Εκτίθεται για πρώτη φορά...

Κρατήρ 3.300 χρόνων,
από την Αργολίδα, στην Σμύρνη
και πίσω στην Αθήνα!
Με αινιγματική παράσταση:
ιέρεια / θεά με 12 ασπίδες;
Εκτίθεται για πρώτη φορά...

Το Αθέατο Μουσείο είναι φέτος αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ξεκινά τις παρουσιάσεις του με την «Ασυνήθιστη Ιστορία ενός Μυκηναϊκού Αγγείου από τη Σμύρνη»

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από 21 θαυμάσια αντικείμενα, το Αθέατο Μουσείο σας προσκαλεί στην παρουσίαση σπάνιων και άγνωστων αρχαιοτήτων από την Μικρά Ασία, που αναδύονται από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το πρώτο έκθεμα του Αθέατου Μουσείου, που αφιερώνεται φέτος στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή είναι «H Ασυνήθιστη Ιστορία ενός  Μυκηναϊκού Αγγείου από τη Σμύρνη». Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό εικονιστικό κρατήρα που φιλοτεχνήθηκε περί το 1300 π.Χ. στην Αργολίδα, ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του Αιγαίου, χρησιμοποιήθηκε ως πολυτελές σκεύος συμποσίου και τελικά προσφέρθηκε ως ταφικό δώρο στον τελευταίο του κάτοχο. Στις αρχές του 20ου αιώνα η παράνομη ανασκαφική δραστηριότητα για τον εμπλουτισμό των αρχαιοπωλείων και των ιδιωτικών Συλλογών το έφερε στη Σμύρνη και από εκεί στην Αθήνα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε ένα είδος επιστροφής στον τόπο της προέλευσής του. Το πολύτιμο αγγείο με την αινιγματική παράσταση (ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ: ιέρεια / θεά με 12 ασπίδες; - παραπέμπει στην λατρεία του Άρεως) φυλάχθηκε ξεχασμένο και ασφαλές για 110 χρόνια. 

Αναδύθηκε από τις αποθήκες και εκτέθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 στην «Αίθουσα του Bωμού» (αιθ. 34), για να παραμείνει εκεί ως την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.

Στις 5 Απριλίου και στις 17 Μαΐου ημέρα Τρίτη, ώρα 17.00, καθώς και στις 3 και 17 Απριλίου και στις 8 και 22 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το πανάρχαιο ταξίδι του πολύτιμου κρατήρα, την αινιγματική του παράσταση, καθώς και για την παράνομη και την νόμιμη αρχαιολογική δράση και την αρχαιοφιλία στη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα.

Ημερομηνίες παρουσιάσεων:

- 5 Απριλίου και 17 Μαΐου ημέρα Τρίτη, ώρα έναρξης 17:00 και

- 3 και 17 Απριλίου και 8 και 22 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 13:00

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η  δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144858, 2132144838.

ΠΗΓΗ: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «H Ασυνήθιστη Ιστορία ενός Μυκηναϊκού Αγγείου από τη Σμύρνη», 28.3.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.3.2022.

κρατηρας, 3.300 χρονια πριν, Αργολιδα, Σμυρνη Αθηνα αινιγμα αινιγματικη παρασταση ιερεια / θεα με 12 δωδεκα ασπιδες, Αθεατο Μουσειο Μικρασιατικη Καταστροφη Μυκηναικο Αγγειο Μυκηναικος πολιτισμος Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο αρχαιοτητες αποθηκη αντικειμενα, αγνωστο Μικρα Ασια εκθεμα εντυπωσιακος εικονιστικος κρατηρ 1300 πΧ Αργολις Αιγαιο πολυτελες σκευος συμποσιο ταφικο δωρο ταφος ταφη, 20ος αιωνας παρανομη ανασκαφη αρχαιοπωλειο αρχαιοκαπηλια ιδιωτικη Συλλογη επιστροφη πολυτιμο αγγεια αινιγμα ιερειες / θεες ασπιδα Αιθουσα του Bωμου, θεος αρης, λατρεια αρεως
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ