ΜΟΝΟ στην Σάμο ζει πια (στην Ελλάδα) ο μεσογειακός χαμαιλέων – ζούσε και σε Κρήτη και Χίο!

ΜΟΝΟ στην Σάμο ζει πια
(στην Ελλάδα)
ο μεσογειακός χαμαιλέων
Ζούσε και σε Κρήτη και Χίο!

Ένας ξεχωριστός κάτοικος του Αιγαίου!

Ο τελευταίος βιώσιμος πληθυσμός Μεσογειακού Χαμαιλέοντα (Chameleo chameleon) στην Ελλάδα επιβιώνει έως σήμερα στο νησί της Σάμου. Τις προηγούμενες δεκαετίες το είδος αυτό επιβίωνε και στην Χίο και την Κρήτη, ενώ σήμερα δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν βιώσιμοι πληθυσμοί του είδους στα νησιά αυτά. 

Οι χαμαιλέοντες, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου όπου απαντώνται, αναγνωρίζονται και προστατεύονται ως εμβληματικά είδη. Στην Ελλάδα όμως, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, εξακολουθούμε να έχουμε άγνοια για τα είδη με τα οποία συνυπάρχουμε, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και την επιβίωσή τους.

Ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας είναι ένα προστατευόμενο και σπάνιο ερπετό. Ως είδος με μικρό κύκλο ζωής (3 χρόνια) είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις ανθρωπογενείς επιβαρύνσεις και την κλιματική αλλαγή. Καθώς τρέφονται με έντομα, οι χαμαιλέοντες εκτός από σημαντικό τους ρόλο στο οικοσύστημα, έχουν μεγάλη χρησιμότητα και στη ζωή του ανθρώπου, ελέγχοντας τους πληθυσμούς των εντόμων που πλήττουν τα οπωροφόρα δέντρα και τις καλλιέργειες.

Έχοντας συναίσθηση της σπανιότητας του είδους και της ευθύνης που το γεγονός αυτό δημιουργεί, από το 2009 η Ομάδα Χερσαίας Έρευνας του Αρχιπελάγους υλοποιεί επιτόπια έρευνα και δράσεις προστασίας με στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην άμυνα αυτού του ιδιαίτερου είδους. Το σύνολο των παραπάνω δράσεων είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από το Αρχιπέλαγος.

Μάθετε περισσότερα για τον Μεσογειακό Χαμαιλέοντα ΕΔΩ.

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους αποτελούν εδώ και πολλούς αιώνες απομονωμένους βιότοπους, γεγονός που κάνει τη νησιώτικη βιοποικιλότητα ιδιαίτερα σημαντική, αλλά και ιδιαίτερα ευάλωτη. Για το λόγο αυτό, μία μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων που αποτελεί καίριο πρόβλημα, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον τελευταίο πληθυσμό μεσογειακού χαμαιλέοντα στην Ελλάδα, καθώς και για πάρα πολλά άλλα είδη.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, 13.4.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.4.2022.

Σαμος Ελλαδα μεσογειακος χαμαιλεων Κρητη Χιος Αιγαιος βιωσιμος πληθυσμος Μεσογειος Χαμαιλεοντας Chameleo chameleon, νησι χαμαιλεοντες, εμβληματικα ειδη κινδυνος προστατευομενο και σπανιο ερπετο ευαλωτο ανθρωπογενης επιβαρυνση κλιματικη αλλαγη εντομο, οικοσυστημα, εντομα οπωροφορα δεντρα δενδρα καλλιεργεια σπανιοτητα ειδος 2009 νησια Αιγαιου Πελαγους απομονωμενος βιοτοπος,νησιωτικη βιοποικιλοτητα ευαλωτη πυρκαγια, φυτοφαρμακα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ