Αποκεφάλισαν γυναίκες και άνδρες και τους πήραν τα δόντια!

Αποκεφάλισαν γυναίκες και άνδρες
και τους πήραν τα δόντια!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ερευνητές ανέλυσαν περίπου 150 κρανία, και άλλα οστά, που ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου 10 χρόνια, στο σπήλαιο Κομαλάπα / Comalapa του νοτιοανατολικού Μεξικού, το οποίο ευρίσκεται κοντά στα νυν σύνορα με την Γουατεμάλα.

Η αστυνομία στην περιοχή είχε αρχικώς σκεφτεί ότι τα λείψανα ίσως είναι ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε πρόσφατη βία και συνέλεξε τα λείψανα.

Αλλά η εξέταση των οστών δείχνει ότι οι άνθρωποι είχαν υποστεί τελετουργικό αποκεφαλισμό, μεταξύ 900 και 1200 μ.Χ. και τα κεφάλια ίσως είχαν εκτεθεί σε κοντάρια, σε μέρος βωμού, γνωστού ως tzompantli, εξήγησε ο ερευνητής του INAH, Montes de Paz. «Πολλές από αυτές τις κατασκευές ήταν κατασκευασμένες από ξύλο, ένα υλικό που εξαφανίσθηκε με την πάροδο του χρόνου», είπε.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι κανένα από τα κρανία δεν είχε δόντια, όπως έχει βρεθεί σε άλλες σπηλιές στην Chiapas / Τσιάπας, και ότι ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν περισσότερες γυναίκες, παρά άνδρες. Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν το σπήλαιο Comalapa για να αναζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες.

ΠΗΓΗ: «Teorizan que existióun tzompantli en la Cueva de Comalapa, en Chiapas», Υπουργείο Πολιτισμού του Μεξικού / Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH), 27.4.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.4.2022.

Αποκεφαλιση γυναικες ανδρες δοντια, κρανιο σπηλαιο Κομαλαπα / Comalapa Μεξικο, Γουατεμαλα λειψανα βια οστα τελετουργικος αποκεφαλισμος, 900 1200 μΧ κεφαλι κονταρι, βωμος, τζομπαντλι tzompantli, ξυλο, κρανια δοντι σπηλια Chiapas / Τσιαπας, θυμα γυναικα, ανδρας αρχαιολογια Cueva de Comalapa
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ