Η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του Ν. Καζαντζάκη στο ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του Ν. Καζαντζάκη
στο ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Από 5 έως 29 Μαΐου 2022

 Σκηνοθεσία Πάνος Αγγελόπουλος

 Μουσική Δημήτρης Παπαδημητρίου

 

 «Ας δώσουμε ένα νόημα ανθρώπινο στον υπερανθρώπινον αγώνα»

Ν. Καζαντζάκης.

Η επιτυχημένη θεατρική διασκευή του εμβληματικού έργου "Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, έρχεται στο θέατρο Βρετάνια από 5 έως 29 Μαΐου.

Το συγκλονιστικό φιλοσοφικό έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά προσαρμοσμένο σε θεατρική παράσταση από τον Πάνο Αγγελόπουλο το 2011 προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού και των κριτικών και συνεχίστηκε με επιτυχία για να ολοκληρώσει τη μαγική διαδρομή του στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2017.

Αυτόν τον Μάιο ο σκηνοθέτης επανασυνδέει την «Ασκητική» με το κοινό επιχειρώντας εκ βαθέων μια νέα θεατρική προσέγγιση. Πρωταγωνιστούν ο Θοδωρής Κατσαφάδος και η Κοραλία Καράντη. Μαζί τους οι ηθοποιοί, Ρένα Κυπριώτη, Κωνσταντής Ζημιανίτης, Στεφανία Καπετανίδη και ο Γιώργος Χατζής.

Συμμετέχει ομάδα χορού.

 

Ο Καζαντζάκης έγραψε ότι η «Ασκητική»είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του είναι σχόλιο στην Κραυγή αυτή.Ο συγγραφέας θεωρούσε την «Ασκητική» ως το σπόρο απ’ όπου βλάστησε όλο το έργο του.Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του, μέσα από το οποίο προσπαθεί να εκφράσει τα μεταφυσικά του πιστεύω.

Στο έργο αναφέρεται, η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που ωθούν τον άνθρωπο να μάχεται, να εξελίσσεται, να δημιουργεί, και να ελπίζει.Είναι μια Κραυγή αγωνίας, αλλά και μια πρόσκληση για τον αγώνα επιβίωσης και εξέλιξης του ανθρώπου.

 

Η προσέγγιση του σκηνοθέτη για το έργο

Η «Ασκητική» είναι μια τραγωδία, με την αριστοτελική έννοια μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας, μίμηση της ζωής, θρησκευτικής και πολιτικής.

Μια θεατρική προσέγγιση, με τα στοιχεία της αρχαίας τραγωδίας,ένα δράμα με χαρακτήρες και δράση, που καταλήγει σε σύγκρουση και κάθαρση.

Η ορμητική σκέψη, η χειμαρρώδης γλώσσα, η απαράμιλλη εκφραστική ικανότητα, η δημιουργική φαντασία, η βαθιά αίσθηση της πραγματικότητας και προπάντων η λογική τεκμηρίωση των απόψεών του έργου, αποδίδονται στην σκηνή και μεταφέρουν στους θεατές, την Κραυγή για την σωτηρία της ψυχής.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι η «Ασκητική» την σημερινή εποχή, αποκαλύπτεται ως ένα ταξίδι αυτογνωσίας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε, ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο, να ελευθερωθεί, παράλληλα μας εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες και φόβους, ενώ τελικά μας οδηγεί σε λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Μέσα από αυτό το φιλοσοφικό έργο, εκείνο που αναζητείς είναι το φως και μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις τον βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία».

 

Ταυτότητα παράστασης

Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Κατσαφάδος και Κοραλία Καράντη.

Μαζί τους οι ηθοποιοί: Κωνσταντής Ζημιανίτης, Ρένα Κυπριώτη, Στεφανία Καπετανίδη και ο Γιώργος Χατζής.

Συμμετέχει ομάδα χορού: Λυσάνδρα Αποστολοπούλου, Μαρίνα Ράμμου, Χαριτωμένη Γκουράσα, Βάλια Σάκαλη, Δανάη Νεονάκη.

 

Σκηνοθεσία - Θεατρική προσαρμογή: Πάνος Αγγελόπουλος

Μουσική : Δημήτρης Παπαδημητρίου

Σκηνικά : Mάιρα Βαζαίου

Κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη

Κίνηση: Έρση Πήττα

Μάσκες-επιμέλεια σκηνικών: Γιάννης Ζημιανίτης

Video-Visualart: ΝίκοςΜυλωνάς

Δημόσιες Σχέσεις-Επικοινωνία :Μαρία Καλίτση

 

Παραγωγή: Sound & Picturetheatreproduction-& Humanergon AMKE

 ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 7, Αθήνα 10564, τηλ:2103221579

Ημέρες& ώρες παραστάσεων

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 21:00 - Kυριακή: 20:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

Ζώνη Α:20€, Ζώνη Β:18€, Ζώνη Γ:15€

Πολύτεκνοι-Φοιτητές-Eκπαιδευτικοί-Μαθητές-AMEA: 10€

Άνεργοι: Ελεύθερη είσοδος με την επίδειξη κάρτας ανεργίας

 Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων στο τηλέφωνο 2103221579

Προπώληση εισιτηρίων: VIVA και στο ταμείο του Θεάτρου τηλ:2103221579 (Πέμπτη– Κυριακή: 10:30 – 13:30, 17:30-21:30)

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.5.2022.


ΑΣΚΗΤΙΚΗ Καζαντζακη ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Αγγελοπουλος, Παπαδημητριου, νοημα ανθρωπινο υπερανθρωπινος αγωνας Καζαντζακης, θεατρικη διασκευη φιλοσοφια 2011 Ωδειο Ηρωδου του Αττικου, 2017 Κατσαφαδος Καραντη Χατζης Κραυγη σπορος κειμενα μεταφυσικη πιστευω μαχη ανθρωπος δυναμεις υλικη πνευματικη ηθικη φθορα ικανοτητα αρετη εξελιξη δημιουργια ελπιδα αγωνια προσκληση αγωνας επιβιωσης τραγωδια αριστοτελικη εννοια μιμηση πραξη σπουδαια τελεια ζωη θρησκευτικη πολιτικη αρχαια δραμα συγκρουση και καθαρση, ορμητικη σκεψη, γλωσσα, εκφραστικη ικανοτητα, φαντασια αισθηση πραγματικοτητα λογικη αποψη σωτηρια ψυχης ταξιδι αυτογνωσια σιωπη αληθινος εσωτερικος κοσμος, αγωνιες φοβος, λυτρωση συλλογικο οραμα φιλοσοφικο εργο, φως αναζητηση ελευθερια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ