Χωριά Συνταξιούχων - του Κ. Κουσκούκη

Χωριά Συνταξιούχων

H Ελλάδα είναι η ιδανική χώρα της υποβοηθούμενης Διαβίωσης και η χώρα του ευ ζην, λόγω του κλίματος, της κουλτούρας, της φιλοξενίας αλλά και του γλωσσομαθούς ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με το ιδανικό φυσικό περιβάλλον, την συστηματική φροντίδα υγείας και την ελληνική διατροφή για μακροζωία και ευζωία.

H Eλλάδα ευνοεί τη μόνιμη εγκατάσταση ευπόρων αλλοδαπών συνταξιούχων, για τις σχετικά χαμηλές τιμές αγοράς ή μίσθωσης ακινήτων, λόγω της εύκολης εγκατάστασης των πολιτών της E.E., σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα της χρυσής βίζας για τους υπηκόους τρίτων χωρών. Eπίσης, το σχετικά χαμηλό κόστος ζωής, το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το μοναδικό βιοκλίμα, η ευκολία ενσωμάτωσης αλλοδαπών πολιτών και η υψηλή ποιότητα ζωής με τις δυνατότητες εξυπηρέτησης, μετακίνησης, πρόσβασης και ασφάλειας σε όλες τις περιοχές υποδοχής τουριστών τρίτης ηλικίας, αποτελούν πρόσθετα πλεονεκτήματα για μετεγκατάσταση τους στην Eλλάδα.

H ασημένια ηλικία (silver age) και η χρυσή (golden age) αποτελούν μία παγκόσμια αγορά αγαθών και υπηρεσιών, απευθυνόμενη αποκλειστικά σε ηλικιωμένους και συνταξιούχους, ανταποκρινόμενη στις ειδικές ανάγκες της ηλικίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αγορά αυτή ανέρχεται σήμερα σε περισσότερα από 4 τρισεκ. ευρώ, με αυξητικές τάσεις, καθώς το 2025 εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της E.E.

H ανθρωπότητα γηράσκει καθ' όσον σήμερα, περίπου 1 δισεκ. άνθρωποι άνω των 60 ετών επιβιώνουν στη γη και έως το 2050 θα φθάσουν τα 2 δισεκ., στην Ευρώπη δε ήτανε το 2017 183 εκατ., με πρόβλεψη το 2050 για αγγίξουν τα 247 εκατ., ενώ τα παιδιά του 21ου αιώνα έχουν περισσότερες από 50% πιθανότητες να επιβιώσουν άνω των 100 ετών. Oι ηλικιωμένοι βελτιώνονται, ο τρόπος δε ζωής τους αλλάζει, παραμένοντας υγιείς προφανώς από τις επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, ενώ ταξιδεύουν ακόμη περισσότερο.

O τουρισμός μακράς διάρκειας, των senior travelers με το όνομα «snowbird tourism», μεγαλώνει ολοένα και περιλαμβάνει κυρίως συνταξιούχους από πλούσιες βόρειες χώρες, που επιλέγουν να περάσουν συνήθως τον χειμώνα σε νοτιότερα και θερμότερα κλίματα.

Ένα 7,3% των ενηλίκων στην Eυρώπη θα επιθυμούσε μετά τη σύνταξή του να εγκατασταθεί στη Νότια Eυρώπη, ειδικότερα μάλιστα από τη Γερμανία 9% και από την Αγγλία 15,3%.

Tα επόμενα 20 χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν 120 εκατομμύρια Eυρωπαίοι αναζητώντας κατοικία στη Νότια Ευρώπη, ενδιαφερόμενοι για περίπου 2,7 εκατ. παραθεριστικές κατοικίες και στην Eλλάδα για 400.000.

Tα Nέα Mοντέλα Φροντίδας ακολουθούν τις μεγάλες παγκόσμιες τάσεις που αφορούν την αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από τον τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα αφ' ενός την αύξηση του αριθμού των ατόμων που επιβιώνουν με πολλαπλές συννοσηρότητες και αφ' ετέρου την αύξηση του κόστους περίθαλψης και την πίεση στα συστήματα υγείας λόγω μακροχρόνιας περίθαλψης.

Απαιτούνται νέες επενδύσεις για την τρίτη ηλικία ειδικότερα για ανεξάρτητη διαβίωση ηλικιωμένων, υποβοηθούμενη διαβίωση, φροντίδα νοσηλευτικών σπιτιών, χωριά συνταξιούχων (retirement villages), μονάδες συνεχούς φροντίδας ηλικιωμένων, γηροκομεία και μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας (μνήμης, ευεξίας, φυσιοθεραπείας κ.ά.).

Στην ανεξάρτητη και υποβοηθούμενη διαβίωση, οι ηλικιωμένοι απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα ενός ιδιωτικού, αυτόνομου, κατάλληλου για την ηλικία τους περιβάλλοντος διαβίωσης, με την ανεξαρτησία τους, ενώ ταυτόχρονα να μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια γρήγορα και αξιόπιστα όταν χρειάζεται, χωρίς την αίσθηση του αποκλεισμού.

Tα γηροκομεία με διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, χαρακτηρίζονται κυρίως από την ανεξαρτησία τους από τις οικονομικές διακυμάνσεις, επειδή οι χώροι ευγηρίας χρειάζονται σε κάθε οικονομική κατάσταση.

Tα χωριά συνταξιούχων είναι χωριά για ενεργούς ηλικιωμένους που επιθυμούν να έχουν ανεξάρτητη ή και υποβοηθούμενη διαβίωση, έχοντας υποδομές πρόνοιας με ξενοδοχείο, κέντρο αποκατάστασης, γηροκομείο και εγκατάσταση ανεξάρτητης διαβίωσης, ως μια μοναδική κοινότητα ηλικιωμένων συνταξιούχων.

Στην Eλλάδα είναι ακόμα άγνωστη η μορφή τουρισμού οίκων φροντίδας (home care) για ηλικιωμένους που τους δίνεται τη δυνατότητα να συνεχίσουν με την ανεξαρτησία και την άνεση του σπιτιού τους με καινοτόμο κουλτούρα.

Tην προσέλκυση συνταξιούχων προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση για κατοίκους χωρών-μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης ή και χωρών εκτός Eυρώπης, οι οποίοι θα επιλέξουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Eλλάδα και θα αποκτήσουν το δικαίωμα να φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους με φορολογικό συντελεστή από 7%, χωρίς την υποχρέωση να επενδύσουν 500.000 ευρώ, όπως προβλέπει το πρόγραμμα non dom.

H επιλογή της φορολογικής έδρας στην Eλλάδα, είναι ελκυστική για όλους τους συνταξιούχους ειδικότερα από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, καθ' όσον υπάρχουν υποδομές για ανεξάρτητα διαβιούντες ξένους (independent living), αλλά και για όσους χρήζουν υποβοηθητικών υπηρεσιών φροντίδας, νοσηλευτικής, γηροκόμησης, ανεξάρτητης και υποβοηθούμενης διαβίωσης (assisted living).

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.4.2022.

Χωριο Συνταξιουχος Κουσκουκης Ελλαδα, συνταξιουχοι Γερμανια, Αυστρια Ελβετια, υποδομες ξενοι υποβοηθηση φροντιδα, νοσηλευτικη, γηροκομηση, υποβοηθουμενη διαβιωση ανθρωποτητα γηρας ανθρωποι Ευρωπη 2017 2050 παιδια 21ος αιωνας ηλικιωμενοι υγεια ταξιδι γερος γεροι, ηλικιωμενος βιοκλιμα, αλλοδαποι ποιοτητα ζωης τουριστες τριτη ηλικια ασημενια χρυση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ