Το Φαράγγι του Αράπη, η διάσημη Κλεφτόβρυση και το Ρέμα Αραπάκου στον Όλυμπο!

Το Φαράγγι του Αράπη,
η διάσημη Κλεφτόβρυση
και το Ρέμα Αραπάκου
στον Όλυμπο!

Το Φαράγγι του Αράπη είναι ένα από τα πολλά που χαρακώνουν την ΒΑ. μεριά του Ολύμπου.

Παραμυθένιο ολυμπιακό τοπίο...

Έχει νερό όλον τον χρόνο, παρ’ ολ’ αυτά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη λεκάνη απορροής. Μία από τις πηγές του είναι και η διάσημη Κλεφτόβρυση, ενώ ο υψηλότερος καταρράκτης είναι 25 μ.
Καταρράκτες παντού...

Το φαράγγι είναι κατάλληλο και για canyoning, παρουσιάζει αρκετούς καταρράκτες στο εσωτερικό του και πολλούς πεσμένους κορμούς. Το μονοπάτι είναι μία κυκλική πορεία που κινείται στις ράχες του. Είναι σε καλή κατάσταση με σήμανση και ενημερωτικές πινακίδες στα τοπωνύμια (Κοκαζάκος, Πλατανάκος, κ.ά.) χάρη στην φροντίδα των ΕΟΣ Βροντούς και Καρίτσας.

Αρχικά το σημείο εκκίνησης και τερματισμού είναι η Δέση, στα 350 μ. υψόμετρο.

Από εκεί ξεκινάμε σε μονοπάτι ανεβαίνοντας την ανατολική ράχη του φαραγγιού με το όνομα Ράχη Αρχάγγελου Γραβριήλ. Η κλίση είναι έντονη και η ανηφόρα συνεχόμενη. Σύντομα θα κερδίσουμε ύψος και θα βγούμε πάνω στην ράχη. Οι κλίσεις ωστόσο δεν σταματάνε και έτσι μετά από μόλις 2,2 χιλιόμετρα και 700 μ. υψομετρικής θα φτάσουμε σε σημείο με χαρακτηριστική καλύβα στην τοποθεσία Κρανιά (1.020 μ.).

Η καλύβα στην Κρανιά.

Από εκεί υπάρχει πηγή με μικρή παράκαμψη στο Ρέμα του Γαβρόλακκα

Πηγή Γαβρόλακκα.

Συνεχίζουμε στο μονοπάτι πλέον τραβερσάροντας και χάνοντας υψόμετρο για 1,3 χιλιόμετρα. Έτσι στα 880 μ. θα συναντήσουμε το φαράγγι του Αράπη

Το Ρέμα του Αράπη ή Αραπλάκου.

Από εκεί συνεχίζουμε σε ήπια ανηφόρα και ακολουθούμε μία μεγάλη τραβέρσα για αρκετή ώρα. Στα 800 μ. συναντάμε διασταύρωση, όπου συνεχίζουμε στο κατηφορικό ίχνος με νέα σήμανση. Η κλίση γίνεται πλέον πιο απότομη με αποτέλεσμα να χάσουμε γρήγορα την υψομετρική διαφορά που χρειαζόμαστε, ώστε να φτάσουμε και πάλι στο σημείο εκκίνησης.

Γενικά για την παραπάνω κυκλική πορεία θα χρειαστούμε 4,30 – 5 ώρες και είναι μήκους 7,5 χιλιομέτρων.

Φωτογραφικό υλικό Σιμήτης Γιώργος.

Η διαδρομή έγινε στις 8.5.2022.

ΠΗΓΗ: Canyoning Caving, 19.5.2022. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος Περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.5.2022.

φαραγγι Αραπη, διασημη Κλεφτοβρυση Ρευμα Αραπλακου Αραπλακος Αραπακος Ολυμπος ποταμος Αραπης Ολυμπου νερο λεκανη απορροης πηγες Κλεφτης κλεφτες καταρρακτης canyoning, καταρρακτες μονοπατι ραχη πινακιδα τοπωνυμιο Κοκαζακος, Πλατανακος, ΕΟΣ Βροντους και Καριτσας, Βροντου και Καριτσα, Δεση, Ραχη Αρχαγγελου Γραβριηλ καλυβα Κρανια πιεριας πιερια, Γαβρολακκα Γαβρολακκας Γαβρολακα Αρχαγγελος τραβερσα σημανση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ