Γαβαλοχώρι Χανίων: Το χωριό με τα «αδελφοποιημένα πλατάνια» και τα 24 πηγάδια ενετικής εποχής! - του Π. Μπουζή

Γαβαλοχώρι Χανίων:
Το χωριό με τα «αδελφοποιημένα πλατάνια»
και τα 24 πηγάδια ενετικής εποχής!

Του φωτογράφου Παύλου Μπουζή 

Από τα πιο γραφικά και ατμοσφαιρικά χωριουδάκια του Αποκόρωνα είναι το Γαβαλοχώρι, έτσι η Κυριακάτικη επιλογή ήταν εδώ, για μια χαλαρή και αναζωογονητική βόλτα που μας γέμισε ωραίες εικόνες και όμορφα αρώματα.

Γιατί η φύση εδώ είναι εκπληκτική, αποτελεί χάρμα οφθαλμών αλλά και μια ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο παρελθόν, ένα χωριό που σέβεται την παράδοση, ένας ήρεμος και γαλήνιος προορισμός για μια χαλαρή και αναζωογονητική εξόρμηση με ανοιξιάτικη αύρα.

To Γαβαλοχώρι είναι ένα παραδοσιακό χωριό με υπέροχα πέτρινα σπίτια και βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά και είναι μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα.

Το όνομά του προέρχεται από την οικογένεια ευγενών Γαβαλάδων (που κατείχε το χωριό κατά τη διάσπαση της Κρήτης στους 12 νέους κυβερνήτες του Βυζαντίου το 1182).

Ένα μέρος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στο Γαβαλοχώρι είναι τα 24 Ενετικά Πηγάδια που βρίσκονται περίπου 1 χλμ έξω από το χωριό. Αυτά τα Πηγάδια έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη κοινωνία του Γαβαλοχωρίου τόσο κατά τη περίοδο της Ενετοκρατίας όσο και αργότερα. Αν και κάθε σπίτι διέθετε τη δική του στέρνα για τις ανάγκες του, οι χωρικοί ανέβαιναν στα 24 πηγάδια για να ποτίσουν τα ζώα τους και να συναναστραφούν μεταξύ τους. Τη δεκαετία του 1960, κάποια από τα Πηγάδια τα έκλεισαν ώστε να τροφοδοτήσουν με το νερό τους το χωριό.

Στο χώρο βρίσκονται δύο πλατάνια με το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αδελφοποίησης των κλώνων, δηλαδή της ένωσης των κλάδων μεταξύ τους για να υποστηριχτούν τα βαρύτερα κλαδιά.

ΠΗΓΗ: ΦΩΤΟ ΜΠΟΥΖΗΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.5.2022.

Γαβαλοχωρι Χανιων χωριο αδελφοποιημενα πλατανια πηγαδι ενετικη εποχη Μπουζης Αποκορωνας χωριουδακι φυση παραδοση, παραδοσιακο πετρινο σπιτι Χανια οικογενεια ευγενεις Γαβαλαδες γαβαλας διασπαση της Κρητης 12 νεοι κυβερνητες Βυζαντιο 1182 μΧ, Ενετικα Πηγαδια Ενετοκρατια στερνα ζωα συναναστροφη 1960, νερο πλατανι αδελφοποιηση κλαδι κλαδια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ