Λεηλατήθηκαν αρχαία θρακικά χρυσά τεχνουργήματα από το Μουσείο Μελιτόπολης Ουκρανίας! Δεν είναι η πρώτη φορά που κλέβουν οι Ρώσοι…

Λεηλατήθηκαν αρχαία θρακικά
χρυσά τεχνουργήματα
από το Μουσείο Μελιτόπολης
Ουκρανίας!
Δεν είναι η πρώτη φορά που κλέβουν οι Ρώσοι…

Του Γιώργου Λεκάκη

Για τα αρχαία ευρήματα στην Ουκρανία, σας έχω γράψει πολλάκις. Μια απλή αναζήτηση στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, θα σας πείσει γι’ αυτό - ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ΕΔΩ.

Η Αρπαγή της Ευρώπης, επί ταύρου...

Και οι φόβοι μου, πως στον πόλεμο αυτόν – όπως σε κάθε πόλεμο – μια από τις παράπλευρες απώλειες θα είναι και ο πολιτισμός και τα μουσεια, βγήκαν – φευ! – αληθινοί… Αρχαιοκάπηλοι και βάρβαροι βρίσκουν πεδίον δράσεως – βλ. Γ. Λεκάκης «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής».

Παρακάτω ακολουθεί και η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, κ. Λίνας Μενδώνη, για τη λεηλασία των αρχαίων θρακικών χρυσών τεχνουργημάτων, από το Μουσείο της αρχαίας Μελίτης – νυν Μελιτόπολης - που δυστυχώς τα αναφέρει «χρυσός των Σκυθών». Ιδού η δήλωση της υπουργού με την γνωστή… ανορθογραφία της:

​«Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης. Είναι λυπηρό ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ήδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.5.2022.

Λεηλασια αρχαιο θρακικο χρυσο τεχνουργημα Μουσειο Μελιτοπολης Ουκρανιας Ρωσοι αρχαια ευρηματα Ουκρανια πολεμος παραπλευρες απωλειες πολιτισμος μουσεια, Αρχαιοκαπηλοι βαρβαροι Αρχαιοκαπηλιες Γερμανοι γερμανια Ελλαδα Κατοχη υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη, αρχαια θρακικα χρυσα τεχνουργηματα Μουσειο Μελιτη Μελιτοπολις χρυσος των Σκυθων Ουκρανιας ρωσικη εισβολη τεχνουργημα Σκυθες βαρβαροτητα επιθεση Ρωσια εργα τεχνης ναζι θησαυρος του Πριαμου πριαμος, ανασκαφες Σλιμαν ανασκαφη Σλημαν 1993, μουσειο Πουσκιν Ευρωπαικη ενωση Λουξεμβουργο, πολιτιστικη κληρονομια κοκκινη λιστα Red List παρανομη διακινηση πλατφορμα λεηλασιες κλοπες πολιτιστικα αγαθα νομικα θεσμικα μετρα προστασια της πολιτιστικης κληρονομιας ευρωπη, αρπαγη ευρωπης, ταυρος, ταυρου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ