Αλήθεια σημαίνει ΘΕΙΑ ΟΡΜΗ - του Ιω. Πηλιούνη

Αλήθεια σημαίνει ΘΕΙΑ ΟΡΜΗ

Του Ιωάννη Πηλιούνη 

Η γενικώς αποδεκτή έννοια της λέξης αλήθεια, από το α-λήθη, ενάντια στην λήθη δηλαδή, έχει επικρατήσει να είναι αυτή που δίνει το λεξικό των Liddell-Scott.

Εν τούτοις, ο ίδιος ο ΠΛΑΤΩΝ στον ΚΡΑΤΥΛΟ, αιώνες πριν, δίνει για πρώτη φορά στην ελληνική γραμματεία, μια τελείως διαφορετική προέλευση και ερμηνεία της λέξης, όπως φαίνεται και στο συνημμένο απόσπασμα 421b, του ΚΡΑΤΥΛΟΥ.

[Αριστερά το αρχαίο κείμενο, δεξιά η απόδοση]

Αλήθεια -> ΑΛΗ ΘΕΙΑ (άλη = ΟΡΜΗ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΔΩ.

Εννοείται φυσικά ότι μετά από αυτό, που ούτε ο γράφων το γνώριζε, καλό θα είναι στο μέλλον να είμαστε λίγο προσεκτικοί, αναφορικά με το τι νομίζεται γενικά ως έννοια μιας αρχαίας ελληνικής λέξης, ή πρότασης, και το τι πραγματικά σημαίνει. Βάση αναφοράς για την νοηματοδοσία της, είναι πάντα η πηγή και το λίκνο γέννησής της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΔΩ.

Το σύστημα TLG, Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, στο Πανεπιστήμιο IRVINE στην Καλιφόρνια ΗΠΑ, είναι ένα μοναδικό εργαλείο για τέτοιου είδους αναζητήσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.6.2022.

Αληθεια ΘΕΙΑ ΟΡΜΗ Πηλιουνης εννοια λεξη ληθη λεξικο Λιντλ Σκοτ Liddell Scott ΠΛΑΤΩΝ πλατωνας ΚΡΑΤΥΛΟΣ, ελληνικη γραμματεια, προελευση ερμηνεια αποσπασμα ΚΡΑΤΥΛΟΥ αρχαιο κειμενο, μεταφραση αποδοση αρχαια προταση νοηματοδοσια TLG, ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, Πηλιουνης αλη πανεπιστημιο Ιρβαιν IRVINE Καλιφορνια ΗΠΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ