Ο γιγαντόσωμος Λέριος που έσωσε Γερμανό πιλότο, ο οποίος βομβάρδιζε την Λέρο!!! - του Fr. di Pierro

Ο γιγαντόσωμος Λέριος
που έσωσε Γερμανό πιλότο,
ο οποίος βομβάρδιζε την Λέρο!!!

Του Frantsesko di Pierro

Ανθρώπινες ιστορίες….

Είναι Νοέμβριος του 1943!

Η Λέρος δέχεται την λυσσαλέα επίθεση των γερμανικών δυνάμεων! Φωτιά και ατσάλι κατακαίει το νησί!

Γερμανικό αεροπλάνο φωτογραφίζει την πτώση
γερμανικού στούκα στα Άλιντα.

Τα γερμανικά στούκας βομβαρδίζουν από χαμηλό ύψος τη Λέρο για 52 ημέρες. Κραυγές πόνου, τρόμος και θάνατος από άκρου εις άκρο. Η επίθεση βρίσκεται στην τελευταία της φάση και τα αεροπλάνα νυχθημερόν αδειάζουν επάνω στο νησί δεκάδες εκατοντάδες βόμβες. Οι υπερασπιστές του νησιού Ιταλοί και Άγγλοι καταρρέουν. Οι άμαχοι Λεριοί κρυμμένοι στα καταφύγια, δέχονται την σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα μη μπορώντας να αντιδράσουν.

Δεκάδες άνθρωποι ζουν στα σκοτεινά και υγρά καταφύγια των Αλίντων, νηστικοί και εξαντλημένοι παρακολουθώντας με αμηχανία και γιομάτοι φόβο την σκηνή των πολεμικών συγκρούσεων. Πτώματα και τραυματίες παντού! Ο απάνεμος κόλπος των Αλίντων γίνεται κατακόκκινος από το αίμα των επιτιθεμένων αλεξιπτωτιστών.

Η απόβαση έχει αρχίσει και τα κανόνια των Ιταλών προσπαθούν να πλήξουν την από αέρος και θαλάσσης επίθεση των γερμανικών δυνάμεων.

 Στον αποπνικτικό από τον καπνό αέρα του νησιού η φιγούρα ενός κτυπημένου αεροπλάνου δείχνει ότι θα έχει τραγικό τέλος. Η απότομη και ανεξέλεγκτη πορεία του το οδηγεί στους πρόποδες του Κλειδιού. Τυλιγμένο στις φλόγες κατακρημνίζετε λίγο πιο πάνω από το παραλιακό διώροφο σπίτι του γιγαντόσωμου Γιώργου Καλογερόπουλου, του επονομαζόμενου από τους Λεριούς, Κούλουρη (*).

(*) ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Ίσως σχετιζόμενος, κατά κάποιον τρόπο, με την Κούλουρη / Σαλαμίνα.

 Μια άμορφη καιόμενη μάζα σιδήρου σέρνεται κατά γης! Φωτιά, καπνός και η μυρουδιά των υγρών καυσίμων δημιουργούν την σκηνή του τρόμου. Ένας εκ των διασωθέντων βαρειά τραυματισμένος Γερμανός πιλότος, προσπαθεί μάταια να απεγκλωβιστεί από το καιόμενο αεροπλάνο. Εκείνη την ώρα, κατ’ ομολογία του μικρού τότε Νικόλα Νταλόγλου, εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο Κούλουρης.

Η οικία του Κούλουρη στα Άλιντα.

 Αυτός, με την βοήθεια μιας σκληρής πέτρας έσπασε το τζάμι του πιλοτηρίου και τράβηξε με τα στιβαρά του μεγάλα χέρια, τον ανήμπορο πληγωμένο πιλότο στην ζωή. Η μάχη κάποτε τέλειωσε, οι Γερμανοί έφυγαν, η Ελλάδα μαζί και τα νησιά μας απελευθερώθηκαν!

Οι Λεριοί παρέμειναν σε αυτό το μικρό νησί αναπολώντας και εξιστορώντας τα καλά και τα κακά των κατοχικών δυνάμεων που κράτησαν συνολικά 425 χρόνια…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΤΟΧΗ, στα βιβλία του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.

Οι ήρωες της εποχής εκείνης καταγράφηκαν σε βιβλία. Οι συγγραφείς της ιστορίας όμως ξέχασαν να αναφέρουν αυτήν την μικρή αλλά μοναδική πράξη αυτού του ανθρώπου που τον ανέδειξε στα μάτια μου σε ηρώα!

Ήταν αυτός που έβαλε την ζωή του κόντρα στον θάνατο και βοήθησε τον πληγωμένο εχθρό του! Ο Άνθρωπος Κούλουρης χάθηκε στην αιωνιότητα μετά από λίγα χρόνια και μαζί του χάθηκε και αυτή η ηρωική ιστορία. Σήμερα ο γιγαντόσωμος συμπατριώτης μας Κούλουρης, βρίσκεται διπλοστεφανομένος στην αγκαλιά των θεών και καμαρώνει που η ιστορία του γράφεται σ’ αυτήν την μικρή Σελίδα και διαβάζεται από τους συμπατριώτες του. Ευχαριστώ όλους εσάς που διαβάζετε όλες αυτές τις μικρές και ξεχασμένες ανθρώπινες ιστορίες που μας κάνουν υπερήφανους!

ΠΗΓΗ: Frantsesko di Pierro, 24.12.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.12.2021.

γιγαντοσωμος Λεριος Γερμανος πιλοτος, βομβαρδισμος, Λερος Νοεμβριος 1943 επιθεση γερμανια νησι γερμανικα στουκας στουκα αεροπλανο βομβα Ιταλια Αγγλοι αμαχοι Λεριοι καταφυγια, καταφυγιο Αλιντα, πολεμος απανεμος κολπος Αλιντων αλεξιπτωτιστες αλεξιπτωτιστης, αποβαση κανονι Ιταλοι Γερμανοι αεροπλανα Κλειδι γιγαντας δωδεκανησα Καλογεροπουλος, Κουλουρης ψευδωνυμο, σαλαμινα, κουλουρη τραυματιας Νταλογλου, κατοχη ηρωας εχθρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ