Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου

Στις συλλογές του περιλαμβάνει:

- Κεραμεική, από την μυκηναϊκή μέχρι την ύστερη ελληνιστική/ρωμαϊκή εποχή,

- Γλυπτά, από την αρχαϊκή μέχρι και την ρωμαϊκή εποχή,

- Αρχιτεκτονικά μέλη,

- Επιγραφές,

- Νομίσματα.

Κτίσθηκε με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας και σχέδια του Χ. Μπούρα, στις αρχές της δεκαετίας του '60.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ / Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Τ.Κ. 84200, Τήνος (Νομός Κυκλάδων), Τηλέφωνο: +30 22830 29063, Email: efakyk@culture.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΗΝΟ, ΕΔΩ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου χτίστηκε στη δεκαετία του 1960 με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας στον κεντρικό δρόμο της Χώρας που οδηγεί στο ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας. Έως και σήμερα η αρχιτεκτονική του δομή έχει διατηρηθεί αυτούσια, με τα μουσειολογικά δεδομένα εκείνης της εποχής, κάτι το οποίο «νοσταλγικά» παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Η πολιτιστική εικόνα της Τήνου διαμορφώνεται ήδη από τον 7ο π.Χ αιώνα. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ύπαρξη εργαστηρίου πίθων στο νησί. Η ανάγλυφη διακόσμηση τους θεωρείται μοναδικής τεχνοτροπίας, ενώ οι μυθολογικές αναπαραστάσεις από τον κύκλο της Θεογονίας προβάλλουν τις δοξασίες αλλά και τα θρησκευτικά δρώμενα της εποχής. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για εργαστήριο ανάγλυφης κεραμικής, ενώ πιθανότατα έργα και προϊόντα του εξάγονταν σε γειτονικά νησιά (Μύκονος, Άνδρος).

Το 1950 έρχεται στο φως το μεγάλο ιερό (ιερό της Δήμητρας και Κόρης) του 7ου αι. π.Χ στους πρόποδες του Ξώμπουργου το οποίο ήταν αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, τη θεά της βλάστησης, αλλά και των νεκρών. Εκεί ανακαλύπτονται και οι προαναφερόμενοι αποθηκευτικοί πίθοι.

Σε προθήκες του μουσείου εκτίθεται πλήθος ταφικών αγγείων γεωμετρικής εποχής (10ος - 8ος αι. π.Χ) και αγγεία καθημερινής χρήσης (6ος έως 2ο αι. π.Χ). Ακόμη βρίσκουμε γλυπτά, κυρίως κεφάλια ελληνιστικών έργων αλλά και ρωμαϊκών αντιγράφων.

Την έκθεση συμπληρώνουν πρωτότυπα έργα, ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες, με κύριο έκθεμα το ανάγλυφο με την παράσταση ιματιοφόρου από το αρχαϊκό νεκροταφείο του Ξώμπουργου, του ψηλότερου σημείου του νησιού που υπήρξε το κέντρο της Τήνου.

Το αίθριο του μουσείου που παραπέμπει στην «εστία» του αρχαίου ελληνικού οίκου, αποτελεί ουσιαστικά το σημείο αναφοράς αλλά και τον κύριο χώρο έκθεσης των γλυπτών, μελών και αρχιτεκτονικών σκελών από το παραθαλάσσιο ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια (ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη = τόπος γεμάτος αρχαίους κίονες) - δυτικά της σημερινής Χώρας.

Μακέτα του ιερού υπάρχει στο εσωτερικό του μουσείου. Ο νοερός συνδυασμός της με τα «θραύσματα» του παρελθόντος (από επιγραφές, ανδριάντες, αγάλματα θαλάσσιων όντων και θεοτήτων, διακόσμηση γλυπτών με λουλούδια και κομμάτια οροφής με ανάγλυφα αστέρια) ξυπνούν -έστω και αποσπασματικά- τη λάμψη και τη μεγαλοπρέπεια του ιερού.

Το μαρμάρινο ηλιακό ρολόι του Ανδρόνικου από την Κύρηστο είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του μουσείου (1ος αι. π.Χ), που πολλοί έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν πρόγονο του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Και αυτό βρισκόταν στον χώρο του ιερού του Ποσειδώνα και υπολόγιζε τον ηλιακό χρόνο, τις ισημερίες καθώς και τα ηλιοστάσια.

Αξιόλογες συλλογές φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου (όπως η σημαντική συλλογή νομισμάτων) και ως εκ τούτου έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές συζητήσεις για ενδεχόμενη επέκταση του κτιρίου.

Το αντίτιμο εισόδου στο αρχαιολογικό μουσείο είναι από τα μικρότερα δυνατά που συναντάμε σε χώρους για τους όποιους είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Πολιτισμού, στην ουσία συμβολικό, και το προσωπικό πρόθυμο να πληροφορήσει τον επισκέπτη.

Πρόσβαση: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου βρίσκεται στη Χώρα Τήνου, στη Λεωφόρο Μεγαλόχαρης που οδηγεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.

ΠΗΓΕΣ: Tinos Secret. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.5.2022.

Αρχαιολογικο Μουσειο Τηνου κεραμεικη, μυκηναικη υστερη ελληνιστικη ρωμαικη εποχη γλυπτα, αρχαικη αρχιτεκτονικα μελη, επιγραφη νομισμα Αρχαιολογικη Εταιρεια Μπουρας, 1960 Εφορεια Αρχαιοτητων Κυκλαδων, Τηνος Χωρα Παναγια Ευαγγελιστρια 7ος πΧ αιωνας εργαστηριο πιθος νησι αναγλυφη διακοσμηση μοναδικη τεχνοτροπια μυθολογια αναπαρασταση Θεογονια δοξασια θρησκευτικα δρωμενα κεραμικη Μυκονος, Ανδρος 1950 ιερο ιερον θεα Δημητρα και κορη Ξωμπουργο βλαστηση, νεκροι αποθηκευτικος πιθοι αποθηκη ταφικο αγγειο γεωμετρικη 10ος - 8ος αγγεια καθημερινη χρηση 3.000 χρονια πριν, 6ος 2ο γλυπτικη, κεφαλι ελληνιστικο εργο τεχνης ρωμαικο αντιγραφο εκθεση αναγλυφη επιτυμβια στηλη ιματιοφορος αρχαικο νεκροταφειο εστια αρχαιος ελληνικος οικος γλυπτο αρχιτεκτονικη παραθαλασσιο ιερο Ποσειδωνας Αμφιτριτη Κιονια Ποσειδων, επιγραφες, ανδριαντας, αγαλμα θαλασσια οντα θεοτητα λουλουδια οροφη αστερι μαρμαρινο ηλιακο ρολοι Ανδρονικος Κυρηστος ευρημα 1ος προγονος μηχανισμος των Αντικυθηρων Αντικυθηρα ηλιακος χρονος, ισημερια ηλιοστασιο νομισματα ναος κιονας κιονες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ