Αρχαία ευρήματα από την Κάμειρο Ρόδου, σε φωτογραφία του... 1858!!! - του Γ. Λεκάκη

Αρχαία ευρήματα
από την Κάμειρο Ρόδου,
σε φωτογραφία του... 1858!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Auguste SALZMANN / Σάλτσμαν (1824 - 1872) ήταν Αλσατός Γάλλος ακαδημαϊκός ζωγράφος, «αρχαιολόγος» και πρώιμος φωτογράφος.

Ως ζωγράφος, υπό την επίβλεψη του Henri-Gustave Saltzmann, εξέθεσε τα έργα του στο Salon των Παρισίων (1847, 1849, 1850). Αργότερα αφοσιώθηκε στην αρχαιολογική φωτογραφία. Από μικρή ηλικία ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή,

Στα τέλη του 1853 έφυγε για τους Αγίους Τόπους των χριστιανών για να φωτογραφίσει τα μνημεία που είχαν μελετήσει οι αρχαιολόγοι δυο χρόνια ενωρίτερα. Εταξείδεψε και στην Ιταλία και την Αλγερία, με τον φίλο του Eugène Fromentin [a]. Επισκέφθηκε την Αίγυπτο, την ίδια στιγμή που ο Auguste Mariette [b] έκανε μεγάλες ανακαλύψεις εκεί (1850).

Το 1853, του ανατέθηκε, από την γαλλική κυβέρνηση, κατόπιν αιτήματός του, αποστολή να μελετήσει το πέρασμα των Ιωαννιτών Ιπποτών / Hospitallers of Saint-Jean στο νησί της Ρόδου. Αλλά, δεν πήγε στην Ρόδο και αποφάσισε να πάει στην Παλαιστίνη, λόγω της διαμάχης που είχε προκύψει στην Ευρώπη, σχετικά με τα αποτελέσματα του Louis Félicien Joseph Caignart de Saulcy[1], γύρω από την χρονολόγηση των τειχών της Ιερουσαλήμ. Εκεί πήρε 200 πρωτο-φωτογραφίες / calotypes. Αυτές οι εικόνες θεωρούνται η πρώτη εφαρμογή της φωτογραφίας σε αρχαιολογικές εργασίες. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν σε ένα λεύκωμα το 1856, το οποίο όμως γνώρισε μέτρια επιτυχία. Έπρεπε όμως να διακόψει το ταξίδι του λόγω ασθένειας… Νέες φωτογραφίες της Ιερουσαλήμ έβγαλε το 1863, όταν ξανα-επέστρεψε με τον Saulcy.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΡΟΔΟ, ΕΔΩ.

Από το 1857 έως το 1865 εγκαταστάθηκε στην Ρόδο, και έκανε «ανασκαφές» (!) στον αρχαιολογικό χώρο και την νεκρόπολι της Καμείρου, φωτογραφίζοντας τα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής. Αυτή η φωτογραφία (26,3 x 32,5 εκατ.) του 1858 των αγαλματιδίων από τερακότα μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα από τα πρώτα παραδείγματα φωτογραφίας στην Ελλάδα! Ο
SALZMANN δεν φωτογράφιζε μόνο, αλλά ήταν και αρχαιοκάπηλος – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Οίκος Καραμήτσου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.6.2022.

ΣΗΜΕΙΩΣEΙΣ:

[a] Ο Eugène Samuel Auguste Fromentin (1820 – 1876), είναι Γάλλος ζωγράφος και συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της οριενταλιστικής ζωγραφικής.

[b] Ο Auguste Mariette (1821 – 1881) ήταν Γάλλος αιγυπτιολόγος, γνώστης των κειμένων του Στράβωνος.

[1] Πιο απλά, γνωστός ως Félicien de Saulcy ή Félix de Saulcy (1807 - 1880),  Γάλλος αρχαιολόγος και νομισματολόγος, επιμελητής μουσείων και γερουσιαστής της Β΄ Αυτοκρατορίας, ένας από τους ιδρυτές της βιβλικής αρχαιολογίας.


Αρχαια ευρηματα Καμειρου Ροδου, 1858 Auguste SALZMANN / Σαλτσμαν Αλσατος Γαλλος ακαδημαικος ζωγραφος, αρχαιολογος φωτογραφος Αλσατια Γαλλια ζωγραφικη, αρχαιολογια φωτογραφια εργα Παρισι αρχαιολογικη Μεση Ανατολη, Αγιοι Τοπο χριστιανοι μνημειο αρχαιολογοι Ιταλια Αλγερια, φρομεντιν Eugène Fromentin Αιγυπτος Μαριετ Auguste Mariette 1850 Ιωαννιτες Ιπποτες Hospitallers of Saint-Jean νησι Ροδος Παλαιστινη, διαμαχη Louis Félicien Joseph Caignart de Saulcy χρονολογηση τειχη Ιερουσαλημ φωτογραφιες / calotypes εικονες λευκωμα 1856, 1863, σωλσυ σολσι Saulcy 1857 1865 ανασκαφες αρχαιολογικος χωρος νεκροπολη Καμειρος καμιρος αρχαιολογικα ευρηματα ανασκαφη 1858 αγαλματιδιο τερακοτα αρχαιοκαπηλος αρχαιοκαπηλια συγγραφεας, οριενταλιστικη ζωγραφικη αιγυπτιολογος, Στραβων, στραβωνας νομισματολογος, επιμελητης μουσειο γερουσιαστης Β γαλλικη Αυτοκρατορια βιβλος βιβλικη αρχαιολογια, ισραηλ εβραιοι ιππεας αναβατης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ