Χαίρε Μικρασία - Μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στις πατρογονικές εστίες των Μικρασιατών - Με τους Κυρ. Γκουβέντα, Χρ. Τσιαμούλη, Γ. Λεκάκη...

«Χαίρε Μικρασία»
Μουσικοχορευτικό οδοιπορικό
στις πατρογονικές εστίες
των Μικρασιατών

Το ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ Λαμίας πιστό επί 48 χρόνια στους ιδρυτικούς σκοπούς του, θέλοντας να υπηρετεί τον πολιτισμό με συνέπεια και να παρουσιάζει στους συμπολίτες μας εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερου καλλιτεχνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αποφάσισε να τιμήσει με ιδιαίτερο τρόπο την επέτειο των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή και τον ερχομό των προσφύγων στην Ελλάδα. Γι' αυτό συνεργάστηκε με σημαντικούς φορείς της μουσικής μας κληρονομιάς και της έρευνας γύρω από αυτή, το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του Γιώργου Λεκάκη, και την Κοινωφελή Συνεταιριστική Επιχείρηση Music Steps, για να σχεδιάσει την μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Χαίρε Μικρασία».

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Π.Ε. Φθιώτιδας, τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. και τον Δήμο Λαμιέων.

Ο χαρακτήρας της είναι δοξαστικός και τιμά την ιστορία, την καταγωγή και το έργο των Μικρασιατών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το μουσικοχορευτικό μας οδοιπορικό θα ξεδιπλώσει στα μάτια του θεατή την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια των Μικρασιατικών πόλεων μέσα από ένα νοερό ταξίδι στις κυριότερες πατρογονικές εστίες των Μικρασιατών.

Πόντος, Καππαδοκία, Προποντίδα, Βιθυνία, Νικομήδεια, Κωνσταντινούπολη, Σηλυβρία, Ρεδαιστός, Προύσσα, Αϊβαλί, Πέργαμος, Σμύρνη, Ικόνιο, Αλάτσατα, Μελί, Κιουτάχεια, Σύλλη, Αλικαρνασσός, αμέτρητες ιστορικές πόλεις και περιοχές της Μικρασίας ζωντανεύουν μέσα από περιγραφές περιηγητών, αρχαίων γεωγράφων και ιστορικών, λογοτεχνών, όπως ο Ηλίας Βενέζης, ο Οδυσσέας Ελύτης, η Διδώ Σωτηρίου και ξαναζούν… αφού μας χαρίζουν την τοπική τους κουλτούρα, την παραδοσιακή μουσική, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια και τη χαρά της ζωής στη Μικρασιατική γη, μέχρι την αποφράδα ημέρα της καταστροφής της Σμύρνης….. Ο επίλογος της παράστασης θα μας δώσει το στίγμα ό,τι «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλον», μέσα από τα γλέντια & την διασκέδαση των Μικρασιατών προσφύγων στα αστικά κέντρα όπου βρήκαν τη νέα τους πατρίδα, αλλά και στα χωριά της Ελληνικής επαρχίας όπου συνέχισαν να παράγουν αυτό που πολύ καλά ήξεραν ,την δύναμη για μια νέα ζωή.

Την μουσική ομάδα πλαισιώνουν 6 επιφανείς μουσικοί εγνωσμένου κύρους και διεθνούς φήμης με προεξάρχοντες τους 

- Κυριάκο Γκουβέντα, δεξιοτέχνη του βιολιού ο οποίος θα έχει και τη μουσική επιμέλεια, και

- Χρήστο Τσιαμούλη, συνθέτη & καθηγητή ο οποίος θα παίξει ούτι και θα τραγουδήσει. Λαούτα, ούτια, σαντούρι, κανονάκι κλαρίνο, λύρα, φλογέρα, γκάιντα, λύρα, νταούλι, βιολί, θα αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο τη μουσική παράδοση της Μικρασίας. 

Μαζί τους και η μοναδική Καίτη Κουλλιά στο τραγούδι.

Ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης / ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ επιμελείται τα κείμενα & την παρουσίαση της παράστασης.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 στο Δημοτικό θέατρο Λαμίας.

Ώρα προσέλευσης 20:30 – ώρα έναρξης 21:00

Με ελεύθερη είσοδο.

ΠΗΓΗ: ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑ, Λεωσθένους και Παλαιολόγου 26, 35100 – Λαμία, τηλ.: 22310 32644 - 22310 22582 - 22310 37305. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2022.

Χαιρε Μικρασια - Μουσικοχορευτικο οδοιπορικο πατρογονικες εστιες Μικρασιατες Γκουβεντας, Τσιαμουλης, Λεκακης Κουλλια Ποντος, Καππαδοκια, Προποντιδα, Βιθυνια, Νικομηδεια, Κωνσταντινουπολη, Σηλυβρια, Ρεδαιστος, Προυσσα, Αιβαλι, Περγαμος, Σμυρνη, Ικονιο, Αλατσατα, Μελι, Κιουταχεια, Συλλη, Αλικαρνασσος, Μικρα ασια Βενεζης, Ελυτης, Σωτηριου παραδοσιακη μουσικη, ηθη και τα εθιμα, τραγουδια Μικρασιατικη αποφραδα ημερα καταστροφη Σμυρνης παρασταση Ρωμανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ