Δίστομο – Lidice: Κοινή Μνήμη, Κοινή Επέτειος: Lidice 10 Ιουνίου 1942, 80 χρόνια μετά την καταστροφή - Δίστομο 10 Ιουνίου 1944, 78 χρόνια μετά την σφαγή...

Δίστομο – Lidice:
Κοινή Μνήμη, Κοινή Επέτειος
Lidice 10 Ιουνίου 1942,
80 χρόνια μετά την καταστροφή
Δίστομο 10 Ιουνίου 1944,
78 χρόνια μετά τη σφαγή

Οι αδελφοποιημένες πόλεις του Lidice και του Διστόμου ως φορείς της μνήμης των ναζιστικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αποτελούν παγκόσμια σύμβολα ειρήνης και συναδέλφωσης. Οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις τις λεηλάτησαν, τις κατέστρεψαν και εκτέλεσαν τους κατοίκους την ίδια ημέρα, την 10η Ιουνίου, με διαφορά δύο ετών. Το Lidice το 1942 και το Δίστομο το 1944.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΤΟΧΗ, στα βιβλία του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.

Ο Δήμος Διστόμου Αράχοβας Αντίκιρρας και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και με την ευγενή υποστήριξη της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα σας προσκαλούν σε μία εκδήλωση με άξονα την κοινή μνήμη, την κοινή επέτειο των αδελφοποιημένων πόλεων.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιουνίου στο χώρο του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, περιλαμβάνει δύο μέρη:

α) Προβολή της τσεχικής κινηματογραφικής ταινίας "LIDICE", στις 19:00 στην Αίθουσα Προβολών του μουσείου. Πρόκειται για ένα πολεμικό δράμα παραγωγής του 2011 και διάρκειας 120’, του σκηνοθέτη Petr Nikolaev σε σενάριο του Zdenek Mahler, με πρωταγωνιστή τον Karel Roden. Η πλοκή διαδραματίζεται κατά τον Β' ΠΠ στο Προτεκτοράτο Βοημίας και Μοραβίας και είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Η ταινία έλαβε το 2011 στα μεγαλύτερα τσεχικά κινηματογραφικά βραβεία «Τσεχικός Λέοντας» το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου, καλύτερου σεναρίου, κάμερας, ήχου, μοντάζ και καλύτερης αφίσας.



β) «Lamento: Κονσέρτο στη μνήμη των θυμάτων του Διστόμου και του Lidice», στις 21:00 στην Αίθουσα των Θυμάτων του μουσείου, από το μουσικό σχήμα Duo Arioso, την Σοφία Μαυρογενίδου στο φλάουτο και τον Αριστείδη Χατζησταύρου στην κιθάρα. Θα ακουστούν η σύνθεση της Σοφίας Μαυρογενίδου με τίτλο Fantasia e Lamento, αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων των αδελφοποιημένων πόλεων, έργα του Αριστείδη Χατζησταύρου, απόσπασμα καντάτας του J. S. Bach, το Ave Maria του Astor Piazzolla, έργα από τον κινηματογράφο με αντίστοιχο περιεχόμενο, καθώς και έργα άλλων συνθετών.

Για το Duo Arioso η μουσική αποτελεί δύναμη ειρήνης και λύτρωσης. Το ντουέτο έχει συμπράξει και έχει ηχογραφήσει με ορχήστρες και σύνολα δωματίου καθώς και με μουσικούς και καλλιτέχνες που φέρουν την ιδιαίτερη αύρα του πολιτισμού τους (Miloš Štědroň, Donna Quartet, Sylvio Gualda, Alfio Antico και άλλους). Το ρεπερτόριο τους αποτελείται από ένα μεγάλο φάσμα μουσικών επιρροών από διάφορα μέρη του κόσμου, εμπλουτισμένο από αυθεντικά έργα γραμμένα για το ντουέτο, μεταγραφές, διασκευές καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις. Προερχόμενοι από την Ελλάδα, μία χώρα που ανέκαθεν συνόρευε και επηρεαζόταν πάντοτε από διαφορετικούς πολιτισμούς το Duo Arioso ενώνει και εντάσσει στο παίξιμο του την μπαρόκ μουσική, το τραγούδι, την παράδοση, το χορό.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας, κ. Jakub Karfík.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΙΡΡΑΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2022.


Διστομο – Lidice Κοινη Μνημη, Επετειος Λιντιτσε 10 Ιουνιου 1942, καταστροφη, Ιουνιος 1944, σφαγη ναζι εγκλημα κατα της ανθρωποτητας συμβολο ειρηνη συναδελφωση γερμανια λεηλασια εκτελεση Τσεχια, Τσεχιας, Βοιωτια, Βοιωτιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ