Ο Κερκυραίος ευεργέτης της Βενετίας, Αντώνιος Λαβράνος

Ο Κερκυραίος
ευεργέτης της Βενετίας,
Αντώνιος Λαβράνος

Του Γιώργου Λεκάκη

Η οδός Λαβράνου στην Βενετία επήρε το όνομά της από τον Κερκυραίο έμπορο Αντώνιο Λαβράνο, ο οποίος τον 19ο αιώνα έγινε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας και με αυτή την ιδιότητα επιδότησε την εκδοτική δραστηριότητα των λίγων εναπομεινάντων ελληνικών τυπογραφείων, που όμως ήταν σε παρακμή σε σύγκριση με εκείνα της Βιέννης.

Στο Ν° 507 του Καταλόγου των Εθνικών που συνέταξε ο Costantino Cavaco da Chios / Κωνσταντίνος Καβάκος εκ Χίου, βουλευτής της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας, με τίτλο «Κατάλογος αρχιεπισκόπων, ιερέων, ιδρυτών, διαθετών, κληροδόχων, ευεργετών, κυβερνητών και άλλων κεκοιμημένων, που υπηρέτησαν και ωφέλησαν την εκκλησία και το σχολείο μας», ο οποίος παρουσιάσθηκε στο Συμβούλιο των Σαράντα της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας στις 23.3.1823, διαβάζουμε:

«Antonio LAVRANO: κηδεμών[1] το 1802, ένας άξιος υπήκοος, που συνέβαλε σε κάθε συνάντηση στις ανάγκες της εκκλησίας και του έθνους με την πιο υπέροχη γενναιοδωρία. Επί πολλά χρόνια διαχειριζόταν την υπερηφάνεια που χρειαζόταν η εκκλησία με δικά του έξοδα, και το έτος της κηδεμονίας του πρόσφερε ορειχάλκινα είδη αξίας 580 δουκάτων. Επίσης υπηρέτησε την εκκλησία με πολύ ζήλο ως εφημέριος, κυβερνήτης, σύνδικος και contraditore / συμβολαιογράφος. Πέθανε το έτος 1824».

Υπό την εντολή του ως προέδρου, πραγματοποιήθηκε επίσης ένα άλλο σημαντικό έργο, που διευκόλυνε την σύνδεση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου / San Giorgio με την υπόλοιπη πόλη: «Το 1802 τα θεμέλια της πύλης που οδηγούσε στην εκκλησία ήταν επισφαλή, για τους εισερχομένους» και τα επιδιόρθωσε ιδίοις εξόδοις.

Η CALLE DEL LAVRANO, στην δημοφιλή συνοικία Castello, στην Βενετία είναι ένας από τους νέους δρόμους, που δημιουργήθηκαν κατά τα εγκαίνια της Via Eugenia (νυν Via Garibaldi), στις αρχές του 19ου αιώνα και φέρει το όνομά του.

Ακόμη και σήμερα, το επίθετο Λαβράνος είναι ένα από τα πιο κοινά επώνυμα στην Κέρκυρα – γνωστή σε όλους η διάσημη σύγχρονη οικογένεια μουσικών.

ΠΗΓΕΣ: Comunità dei Greci Ortodossi in Venezia - Ελληνική Κοινότητα Βενετίας, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.7.2022.

- Δέσποινα Ερ. Βλάσση, «Κατάλογος Εθνικών. Ένα vademecum της ιστορίας της Ελληνικής Αδελφότητας της Βενετίας, 15ος - 19ος αιώνας».

- Garnet M. «La fabrique communautaire: les Grecs à Venise, Livourne et Marseille 1770-1840» / Το κοινοτικό εργοστάσιο: Οι Έλληνες στην Βενετία, Λιβούρνη και Μασσαλία, 1770-1840», Γαλλική Σχολή Ρώμης, Γαλλική Σχολή Αθηνών, 2016.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] guardiano, πρόεδρος.

Κερκυραιος ευεργετης Βενετια Λαβρανος οδος Λαβρανου Κερκυρα εμπορος 19ος προεδρος Ελληνικη Κοινοτητα Βενετιας εκδοση ελληνικο τυπογραφειο Βιεννης εκδοτες εκδοσεις Καταλογος Εθνικων Costantino Cavaco da Chios / Καβακος Χιος βουλευτης Ελληνες αρχιεπισκοπος, ιερεας ιδρυτης, διαθετης, κληροδοχος, ευεργετες, κυβερνητης εκκλησια σχολειο Συμβουλιο των Σαραντα 40 1823, Antonio LAVRANO: κηδεμων 1802, εθνος γενναιοδωρια εξοδα, κηδεμονια ορειχαλκος δουκατο εφημεριος, συνδικος contraditore 1824 ΙΝ ναος Αγιου Γεωργιου / San Giorgio Αγιος Γεωργιος θεμελια πυλη CALLE DEL LAVRANO, συνοικια καστελλο καστελο Castello, δρομος, εγκαινια ευγενια Via Eugenia Via Garibaldi, γκαριμπαλντι επιθετο επωνυμο οικογενεια μουσικων, μουσικος, μουσικοι εθνικοι Ελληνικη Αδελφοτητα 15ος Grecs à Venise, Livourne Marseille 1770 1840 ελληνες Λιβουρνη λιβορνο Μασσαλια, guardiano, προεδρος, γκουαρντιανο συμβολαιογραφος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ