Εγκαίνια: 9 Ιουλίου 2022,
12.30
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου εγκαινιάζει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 12.30. Από την επόμενη ημέρα, το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, με την α΄ φάση της μόνιμης έκθεσης που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΕΔΩ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο κέντρο του Πολυγύρου, λειτούργησε πρώτη φορά τον Μάιο του 1971 σε μία μόνο αίθουσα. Με την πάροδο του χρόνου και την αποκάλυψη πολλών και σημαντικών – συχνά μοναδικών – ευρημάτων ήταν απαραίτητη η επέκτασή του. Το έργο «Επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη του ΕΣΠΑ 2007-2013, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016.Η έκθεση του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Τόπος και Ιστορία, Προϊστορικές κοινωνίες, Ιστορικοί χρόνοι, Συλλογές και Δωρεές. Παρουσιάζονται ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της Χαλκιδικής, τον Άγιο Μάμα, την Όλυνθο και την Τορώνη, το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη, ενώ επιλεγμένα εκθέματα των ρωμαϊκών χρόνων, επιτύμβια αγάλματα και στήλες, προετοιμάζουν τον επισκέπτη πριν την ολοκλήρωση της ενότητας Ιστορικοί Χρόνοι.
Στην αίθουσα που
εκτίθενται οι Συλλογές, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η αξιόλογη Συλλογή
Λαμπρόπουλου. Η έκθεση εμπλουτίζεται με πολυμεσικές εφαρμογές, όπως διαδραστικό
χάρτη-χρονολόγιο που διατρέχει την ιστορία της Χαλκιδικής και θέσεις
αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διαδραστικές οθόνες που αφορούν στην Ιστορία της
Έρευνας με την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών και ερευνητών στην
περιοχή, στις Γραπτές Πηγές που αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν
στη Χαλκιδική, καθώς και στην προσωπικότητα του Αριστοτέλη, του μεγάλου
Σταγειρίτη φιλοσόφου. Επίσης, μέσα από τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D
Projection Mapping) παρουσιάζεται η ανασκαφική δραστηριότητα με τρόπο εύληπτο
και παραστατικό, προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαδικασία και το αποτέλεσμα
μιας ανασκαφής που καταλήγει στη συντήρηση, μελέτη και παρουσίαση των ευρημάτων
στο Μουσείο. Επιπλέον, οθόνες με τοπία και αρχαιότητες, εμπλουτισμένα με
εικόνες από διαχρονικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και βίντεο από την
περιοδική έκθεση της Συλλογής Λαμπρόπουλου που παρουσιάστηκε στο Μουσείο το
2019 συμπληρώνουν την πολυεπίπεδη πληροφόρηση για το κοινό.
Το έργο της επανέκθεσης
«Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου – Α’
Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» και
υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής
Ανάπτυξης. Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο «Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης
έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου – Β΄ Φάση ολοκλήρωσης και
λειτουργίας», ενταγμένο στο ΠΔΕ και με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το
τέλος του 2023.
Το Μουσείο είναι προσβάσιμο
σε ΑμεΑ και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.
Ωράριο Λειτουργίας:
08.30-15.30 – Τρίτη κλειστά.
ΠΗΓΗ: Εφορεία Αρχαιοτήτων
Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.7.2022.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου
Της Δήμητρας Ακτσελή
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου εγκαινιάστηκε το 1970 σε σχέδια του Δημήτρη Φατούρου και πρωτολειτούργησε το 1971. Οι συνεχείς αρχαιολογικές, συστηματικές αλλά και σωστικού χαρακτήρα, έρευνες, έφεραν στο φως σημαντικές και συχνά μοναδικές αρχαιότητες, που, παράλληλα με τις σύγχρονες μουσειολογικές επιταγές, οδήγησαν στην απόφαση ενός ριζικού εκσυγχρονισμού και επέκτασης του αρχικού κτιρίου. Τον Σεπτέμβριο του 2011 το Μουσείο έκλεισε για το κοινό. Η κτιριολογική αναβάθμισή του ως έργο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 ολοκληρώθηκε το 2016, ενώ η δημιουργία της νέας μόνιμης έκθεσης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ως έργο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Με θεατρικό προσωπείο... |
Θησεύς και Μινώταυρος... Αθηναϊκή και κρητική παράδοση στην Μακεδονία... |
Τον Μάρτιο του 2019 εγκαινιάστηκε στο Μουσείο η περιοδική έκθεση «Ένας συλλέκτης και ένας αρχαιολόγος από το παρελθόν συνομιλούν σε χρόνο μέλλοντα. Η Αρχαιολογική Συλλογή Ιωάννη Λαμπρόπουλου».
Το παιγνίδι του κότταβου, ενώπιον γυναίκας μουσικού με δίαυλο, σε συμπόσιο... |
Η ιδιωτική Συλλογή Λαμπρόπουλου αποτέλεσε έργο ζωής του φιλάρχαιου δικηγόρου και βουλευτή Χαλκιδικής Ιωάννη Λαμπρόπουλου. Ανάμεσα στα περισσότερα από 1000 αρχαία αντικείμενα, που, κατά τη δήλωση του συλλέκτη, προέρχονται κυρίως από τη Χαλκιδική, περιλαμβάνονται εξαιρετικά δείγματα αγγείων, αττικής, κορινθιακής και τοπικής παραγωγής, αξιόλογος αμυντικός εξοπλισμός και όπλα, εντυπωσιακά χρυσά, αργυρά και χάλκινα κοσμήματα, χαρακτηριστικά πήλινα ειδώλια και προτομές, όλα κυρίως αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, καθώς και λίγα αντικείμενα της βυζαντινής περιόδου και ορισμένα της προϊστορικής εποχής. Το 1995 ο γιος του Ηρακλής Λαμπρόπουλος, στον οποίο περιήλθε η Συλλογή, τη δώρισε στο Υπουργείο Πολιτισμού, με τον όρο, να εκτεθεί σε ειδική πτέρυγα στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, ενώ το 2004 φιλοξενήθηκε μια πρώτη παρουσίαση της Συλλογής σε χώρο του Μουσείου.
Κεντρική ιδέα της παρούσας έκθεσης αποτέλεσε η Έκθεση που συνέταξε ο τότε Επιμελητής Αρχαιοτήτων Χαράλαμπος Μακαρόνας, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε ένας επινοημένος διάλογός του με τον συλλέκτη, βασισμένος σε πραγματικά στοιχεία.
Ο θεός Διόνυσος, επί βάρκας... |
Γυναίκες με ημίψηλο καπέλο... |
Δημιουργήθηκαν τέσσερις εκθεσιακές θεματικές ενότητες, αφιερωμένες στον γυναικείο κόσμο, τον πόλεμο, τον αθλητισμό και το συμπόσιο, σε προθήκες πλαισιωμένες από σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, όπου αξιοποιούνται εικαστικά σκηνές και θέματα από τη διακόσμηση των αγγείων που εκτίθενται και δίνουν επιπλέον έμφαση στη θεματική παρουσίαση.
Κοροπλαστική, πλαγγόνα, σφίγξ... |
Μία ενότητα παρουσιάζει ορισμένα από τα σημαντικότερα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία της συλλογής, προερχόμενα από αττικά εργαστήρια αλλά και τοπικές μιμήσεις τους, και έξι ενότητες περιλαμβάνουν αντικείμενα με ειδολογική ομαδοποίηση, όπως κοροπλαστική, χάλκινα αγγεία, αγγεία των λεγόμενων τοπικών εργαστηρίων της Χαλκιδικής και μελανόμορφες και ερυθρόμορφες λήκυθοι.
Πόρπες-σπείρες... |
Επίσης, μέσα από φωτορεαλιστικές απεικονίσεις γίνεται αναφορά στη μελλοντική έκθεση της συλλογής στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, ενώ εικαστικά έργα εμπνευσμένα τόσο από τα αντικείμενα της συλλογής όσο και από τη στιχομυθία των δύο πρωταγωνιστών συμπληρώνουν την έκθεση.
ΠΗΓΗ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Σταδίου 1, Πλατεία Ηρώων, Τ.Κ. 63100, Πολύγυρος (Νομός Χαλκιδικής), τηλέφωνο: 23710 21330, τηλ/πο: +2310251892, Email: efachagor@culture.gr
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook