Σπάνια γκραβούρα με την πόλη της Ρόδου, το 1493… - του Γ. Λεκάκη

Σπάνια γκραβούρα
με την πόλη της Ρόδου,
το 1493…

Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτή η σημαντική και ιστορική γκραβούρα της πόλης της Ρόδου, είναι από το βιβλίο του Hartmann Schedel «Liber Chronicarum», ευρύτερα γνωστό ως «Χρονικό της Νυρεμβέργης». Από την α΄ έκδοση του έργου. Είναι η λατινική έκδοση, που κυκλοφόρησε 6 μήνες πριν από την γερμανική έκδοση. Και οι δύο εκδόσεις περιορίσθηκαν σε μόνο 2.000 αντίτυπα. Εκδόθηκε στην Νυρεμβέργη το 1493 από τον Anton Koberger, για τον Sebald Schreyer (1446–1520) και τον Sebastian Kammermeister (1446–1503).

Το έργο περιελάμβανε πολλές εικονογραφήσεις, από τους Michael Wolgemut, Wilhelm Pleydenwurff και μέλη του εργαστηρίου τους, που, πιθανότατα, περιελάμβανε και τον νεαρό τότε Άλμπρεχτ Ντύρερ.

Το έργο περιελάμβανε χάρτες και όψεις πόλεων, αλλά επίσης έδινε ιστορικές πληροφορίες, όπως για την εφεύρεση του τυπογραφείου, το σκάκι, τα ναυτικά ταξείδια και σημαντικές κατασκευές…

Ο Χάρτμαν Σέντελ (1440-1514) ήταν Γερμανός συγγραφέας, ιατρός και συλλέκτης βιβλίων. Έμεινε στην ιστορία για το διάσημο έργο του «Liber Chronicarum» ή «Χρονικό της Νυρεμβέργης». Αυτός εδημοσίευσε μερικές από τις πρώτες έντυπες απόψεις πολλών πόλεων[1]. Ήταν ένας από τους πρώτους χαρτογράφους, που χρησιμοποίησαν την τυπογραφία.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Ελληνική Βιβλιογραφία". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.7.2015.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Όπως, πλην της Ρόδου, την Κωνσταντινούπολη, την Νυρεμβέργη, την Κρακοβία, το Μπρεσλάου, την Πράγα, την Ιερουσαλήμ, την Φλωρεντία, κ.ά. θέματα όπως τον Αίσωπο, το κάψιμο των εβραίων για την βεβήλωση των μυστηρίων στο Deggendorf της Βαυαρίας το 1492, το θέμα της δολοφονίας ενός χριστιανού αγοριού, του Σίμωνα, από τους εβραίους στο Τρέντο Ιταλίας το 1475, την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Χαλδαίους, τον Θάνατο του Σενέκα, κ.ά.


Simon of Trent Simon von Trient, Simon Unverdorben Simon Immaculate Simonino di Trento Simeon 1472 1475 boy Trento Italy Albrecht Dürer Albrecht Durer Σπανια γκραβουρα πολη της Ροδου, 1493 βιβλιο του Hartmann Schedel Liber Chronicarum Χρονικό της Νυρεμβεργης α εκδοση εργο λατινικη γερμανικη εκδοσεις Νυρεμβεργη Anton Koberger, κομπεργκερ, Sebald Schreyer σρειερ σραιερ Sebastian Kammermeister καμμερμαιστερ καμερμαιστερ εικονογραφηση Michael Wolgemut, βολγκεμουτ Wilhelm Pleydenwurff πλειντενβουρφ εργαστηριο Ντυρερ ντιρερ χαρτης πολις τυπογραφειο σκακι, ναυτικα ταξειδια κατασκευες Σεντελ Γερμανος συγγραφεας, ιατρος και συλλεκτης βιβλιων χαρτογραφος, χαρτης τυπογραφια Κωνσταντινουπολη, Κρακοβια, Μπρεσλαου, Πραγα, Ιερουσαλημ, Φλωρεντια, Αισωπος, καψιμο των εβραιων βεβηλωση μυστηρια ντεγκεντορφ Deggendorf Βαυαρια 1492, δολοφονια χριστιανος αγορι σιμων Σιμωνας, εβραιοι Τρεντο Ιταλια 1475, καταστροφη Χαλδαιοι Θανατος Σενεκας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ